dimarts, de març 31, 2015

296.- Full de ruta

296.- Full de ruta[1].-

La noticia era esperada. I finalment ens arriba i ens deixa amb una major tranquil·litat, de forma que puguem passar els dies de vacances (tot i que només es un pont llarg) amb  més bon humor. CiU, ERC, Reagrupament, ANC, AMI i Òmnium varen signar ahir el document que es titula Full de ruta unitari pel procés sobiranista català. ICV, com sempre, se’n desentén, EUiA en renega després de participar-hi prèviament i pronostica la mort del Procés. Els socialistes de MES esperen la propera reunió  el 17 d’Abril per a decidir, tot i que ja tenen un peu i mig dins del Full. Unió, resta en silenci fins el 14 de Juny. Les CUP tenen ja el seu propi full, però hem d’esperar que s’hi afegeixin i les declaracions d’Arrufat semblen anar en aquest sentit. Mas espera que Podem (és veurà si son Podem  o  Podemos...) s’hi adjunti. I, com era d’esperar, el PP s’irrita.

Tot l’anterior és un breu resum de la notícia. Però penso que hem d’anar un pel més enllà i constatar el contingut del document.

En el document hi ha en el meu entendre, a banda de dates concretes i concrecions específiques, dues coses importants. La primera està en establir coma “indestriables” l’eix nacional i l’eix social. No podia ser d’una altra manera. Res es podrà fer si no tenim clara la voluntat de fer un nou Estat que ha de ser-ho de dret, social, just i, evidentment, net.  Per tant les CUP s’hi poden afegir quan vulguin perquè, a més ho sabem tots, ningú dubte de la seva qualitat independentista i sobiranista. ICV, tot i això, decideix no ser-hi. Però es podria donar el cas, per distanciar-se de Podemos i obtenir un millor resultat davant del desfeta electoral les enquestes els hi vaticinen, de que acceptessin sumar-s’hi amb alguna reserva respecta d’algun punt del document. Cal recordar que Herrera va deixar la porta oberta a aquesta possibilitat arrel de l’últim congrés, si es comprovava que la negociació amb l’Estat Espanyol no era possible, “impossibilitat” que podria representar un cable  de salvament a última hora

La segona qüestió important, en la meva opinió,  està en culminar el procés amb un referèndum sobre la nova Constitució, elaborada amb pel Parlament sortit del 27 S, que en  ser aprovada permetrà  la Declaració de la independència, i la convocatòria de noves eleccions ja definitives en el nou marc Constitucional. Tot quedarà referendat pel poble de Catalunya.

De totes maneres, i sense voler aigualir el vi (que aquesta vegada és un vi d’anyada i autèntica reserva...), hem de pensar i creure  que, a pesar de les dificultats manifestades durant més de trenta anys en elaborar una llei electoral pròpia, aquesta, actualment en negociació, arribarà finalment a bon port. Perquè convindrem que, de no arribar-hi, ens haurem d’ajustar a la llei electoral general espanyola i, és ben clar que, de no fer quelcom que ho arregli, dins d’aquell marc espanyol, les eleccions plebiscitàries, no existeixen. Si no s’arregla el tema, és evident que serem nosaltres, els votants, els que haurem de donar-les-hi aquest caràcter durant el debat previ. El CATN, ja adverteix sobre d’aquest tema.

Aquest full de ruta consagra, a desgrat meu, la llista única que tant es va debatre durant setmanes. Jo ho hagués preferit i tinc la sensació de que els que deien que anant per separat es guanyaven vots, s’equivoquen. Però, el debat queda tancat (al menys fins passades  les municipals...i que consti que no en perdo l’esperança de que s’hi arribi finalment, a la llista unitària) al fer que els partits explicitin, tal com diu el full de ruta, que qui els voti sap que el seu vot s’utilitzarà per aconseguir la independència del País.

I ara, a partir d’aquest moment, anar prenen consciència de que el que se’ns ve a sobre és una feina feixuga i dura perquè, com diu Suso del Toro[2], en aquest procés, si el perdem, no hi haurà pietat per al vençut. Tinguem clar que depèn exclusivament de nosaltres.

I el PP..., s’irrita. Alicia ens diu que el full de ruta és paper mullat i que declarar la independència en  18 mesos, és inconstitucional. No ens descobreix res de nou. La sorpresa hagués estat que hagués dit el contrari. Imagino que tranquils no ho estan, tot i que Rajoy anunciava tranquil·litat...

J.  Vinyeta
31 de Març de 2015



[1] http://www.ara.cat/politica/FULL-RUTA-UNITARI-PREACORD-1_ARAFIL20150330_0001.pdf
[2] http://www.ara.cat/firmes/suso_de_toro/Catalunya-Derrotada_0_1325867589.html