dimarts, de març 10, 2015

288.-Vidal, l’Assemblea i Cardús.-

288.-Vidal, l’Assemblea i Cardús.-

A vegades sembla que estem com mig endormiscats, políticament parlant. I això  sol passar quan aquells que ens haurien de mantenir desperts s’entretenen en discursos, atacs i contra atacs, més o menys verbalment dissimulats i fent servir allò tan habitual i perillós del tu més: per tot plegat, ens acaben avorrint.  És aleshores quan  (Déu deu d’existir  i deu de ser bo...)  algun fet  extraordinari o algú que sí que està especialment amatent  ens fa obrir el ulls endormiscats i fa adonar-nos-en de que el nostre avorriment ha estat, senzillament, una mitja becaina que, això sí, ha durat gairebé quatre mesos. Però que, mira per on, ja ha passat.

Dic tot això perquè la decisió del CGPJ que, com ens temíem,  executa  la sanció al Jutge Vidal, simultaniejada amb les sentències del TC sobre el 9N, és la primera de les sacsejades. Des de Madrid, com hem dit sempre, ens ajuden molt i, en moments com aquests, en que des de la caverna especialment s’anunciava una “patètica” desinflada del soufflé sobiranista, resulta que ens posen en guàrdia de nou amb la que, per tot plegat, ha resultat ser una tamborinada pràcticament incommensurable (serà que sense una Catalunya emprenyada no sabrien viure?). La resposta de la societat civil, pel que fa a la sanció al Jutge Vidal,  ha estat pràcticament unànime i, com a conseqüència, ha tornat a posar-se, aquesta societat civil que per molt que vulguin s’avorreix però  no es desinfla, a punt pel que faci falta. 

L’ANC, amb la seva perspectiva de llista civil per a les eleccions del 27 S, ha estat també una sotragada  important, especialment pel sector polític. Sempre he cregut que l’ANC ha de vetllar pel bon fi pel que es va crear i si aquells en els que es va dipositar aquell llegat civil, resultat de la presència ciutadana al carrer en les grans manifestacions que tots recordem, no son capaços de liderar el procés que ells, obertament i sense imposició, varen acceptar, és evident que l’ANC té tot el dret a recuperar allò que condicionalment va deixar en mans de les formacions polítiques, tot i que  tan sols sia perquè  la seva actitud, la dels polítics, com en el cas de la dona del cèsar, no sembla que vagi pel bon camí. Algun efecte haurà tingut tot plegat quan en Junqueras ens anuncia que divendres passat va arribar a un acord amb Mas respecta del full de ruta a seguir amb posterioritat al 27S.

 I si a tot plegat hi sumem el fet de que algú permanentment amatent  com és Salvador Cardús, (ja sabem que és una Patum...) hi ha posat la seva saviesa per a fer-nos-en entenedors del moment actual i de les necessitats que en  aquest moment son imprescindibles, direm que, al menys de  moment, hem reblat el clau per a desvetllar-nos de la mitja endormiscada, tot i que érem amb un ull sempre obert, que semblava que portàvem. Diumenge prop passat dia 8, es va fer a l’Auditori de Girona, un homenatge  al Jutge Vidal sota el lema general de “No hi ha dret”. I tot i que és veritat que no hi ha dret al tracte que ens venen imposant (Xevi Xirgo en va fer un bon resum dels no hi ha dret...), hem de saber que encara anirem a pitjor. I Cardús ens ho fa saber.  Cardús fa un discurs que entenc com a extraordinari[1],  del que en resulta en el meu entendre un autèntic full de ruta per a la ciutadania, tant davant de la duresa de la actuació de l’Administració Central que, com diu Cardús, fins ara ha actuat d’ofici i que quan actuï a la “desesperada” ens caldrà “... tota la maduresa emocional i una gran fe en nosaltres mateixos per no deixar-nos acovardir”,  com  davant del Procés en general que Cardús defineix com un camí de “...de resistència, de tenacitat, de fortalesa...”, tot plegat, gens  fàcil. I acaba el magnífic discurs amb un altra referència a Martin Luther King i Rosa Parks: la unió ens portarà “... allò que mereixem amb tota justícia...” (que ho entengui qui ho hagi d’entendre...).

Dons, apa! Perquè el resum de tot plegat ens ve  dir que, per dur i difícil que sigui , i ho serà,  tot  depèn de nosaltres. Que en siguem dignes i capaços d’arribar a bon port, perquè difícilment tindrem una altra oportunitat!

J.  Vinyeta
10 de Març de 2015



[1] http://www.gxi.cat/09-03-15-salvador-cardus-no-hi-ha-dret