dimarts, de març 17, 2015

290.-Comentaris (El CEO i La Ratonera)

290.-Comentaris  (El CEO i La Ratonera)

El  CEO.- És possible que sigui un optimista empedreït, però penso que el CEO, amb el seu últim estudi d’opinió (enquesta) ens fa un bon favor: anunciar a bombo i plateret que el sobiranisme baixa fa que les orelles se’ns posin dretes.  L’enquesta, en  plena campanya electoral arreu del País, ha aixecat els ànims de tots aquells que, precisament, necessitaven aquesta notícia per traure pit i dir que la festa s’ha acabat perquè, com ja els  és habitual, Mas i Jonqueras han perdut nord i esperances i queda clar, sempre segons tots aquells i en especial segons la  “sempre ben ponderada”  Alicia, que el 27 de Setembre no hi haurà eleccions i que si el Sr. Junqueres ja ha dit que si no guanya l’independentisme es retira de la política, és perquè ja té clar el d’ERC que tot plegat se’n va pel pedregar. Les enquestes son el que son i els resultats electorals s’hi avenen o no i, en conseqüència, les enquestes queden com una suposada hipòtesi  que a la llarga no serà més que un punt referencial en les històries posteriors.

No es tracta de mirar-les, les enquestes, com si no voléssim que  hi fossin, però sí fer-ho amb el convenciment, després del que anomenen la “cuina” de les dades, de que, amb aquesta cuina, es determina la tendència necessària: només cal observar els diferents resultats donats pels diferents mitjans de comunicació responent a les mateixes preguntes. I, per a fer-ho tot plegat més distret, cosa que els hi hem d’agrair, ens massa ocasions donen més importància allò que respon  la ideologia contrària a la que interessa, per aconseguir la mobilització dels “diguem-ne propis” en raó de la davallada que, segons els interessos repeteixo, expressen en la pròpia enquesta. En qualsevol cas, al que sembla que responen les enquestes és a una tendència sobre del fet enquestat en un moment determinat.

Les Municipals, a tocar,  em sembla que han creat un certa distorsió de tot plegat, tant de les pròpies Municipals com del Procés en general, perquè és cert que els partits estan més per la feina particular que no pas per a la col·lectiva, cosa malauradament massa freqüent. Però tots sabem que les majories necessàries es guanyaran quan Òmnium, ACN, AMI i totes les associacions que hi son afins, i no precisament els partits polítics, tot i que hi col·laboraran perquè si no els haurem de passar per sobre hi ho saben, ens diguin que ha  arribat l’hora de votar. Serà el moment de veure si aquesta enquesta te raó ho ha estat només una hipòtesi de treball.

La ratonera.- Ahir tornant del metge (allò del si no fos...!) en un taxi,  el conductor, un xicot jove, em va dir que estava emprenyat perquè havia sentit per radio que, parlant sobre la final de copa de futbol, en una emissora de radio concreta, que no vaig saber entendre el nom, ens havien tractat de porcs i rates separatistes, tant a  bascs com a catalans. I em va fer escoltar el fragment. Realment espectacular...!!!. Li vaig dir que el que era més important de tot és saber tallar i deixar-los. Que el que havíem de fer era anar de cara al que volem perquè, ens agradi o no, de solucions només en tenim dues: deixar les coses tal com estan o  anar a un trencament (que no una reforma) que ens permeti viure i ser lliures. I que hem de triar. Jo desconeixia l’autor de la famosa i furibunda filípica però a la edició d’avui del diari El Punt Avui, en Xevi Xirgo, ens dona alguna llum: L’autor de la feliç opinió, es diu Armando Robles  i el programa es diu La ratonera. La resta és a la xarxa: el Sr. Armando és, ni més ni menys, el fundador d’un partit feixista anomenat Soluciona[1] i del que un resum de la ideologia fundacional  es pot trobar en la pàg. referenciada. El diari  Alerta Digital és el medi periodístic utilitzat pel Sr. Armando i el seu partit. De La ratonera, desconec si és només un programa de radio o també de TV. Per acabar el tema, només corroborar allò que li vaig dir al taxista: res de nou i nosaltres a la feina.

Però retornant a l’enquesta i al seu resultat, i com si volés confirmar allò  de l’oportunitat i el moment, potser que hi hagi algú o molts que,   la ratjada d’insults escoltats no l’ha deixat indiferent i hagi perdut part o tota d’aquella tebior que semblava manifestar l’enquesta. Potser que ara en aquests moments els resultats foren diferents i més favorables.  Sempre he dit que, des d’allà, ens ajuden molt... tot i que els d’aquí realment no saben aprofitar-ho.

Per cert, si parlem del partit de futbol de la copa, penso que el millor que ens podria passar fora que, arrel dels xiulets, el partit es suspengués. Seria un èxit internacional total.

J.  Vinyeta
17 de Març de 2015




[1] http://www.alertadigital.com/2013/10/26/nace-soluciona-un-movimiento-patriotrico-nucleado-en-torno-al-discurso-ideologico-de-ad/