dilluns, de març 23, 2015

292.- Comentaris (Tunis, Hisenda i el jutge Ruz, Andalusia).-

292.- Comentaris (Tunis, Hisenda i el jutge Ruz, Andalusia).-

Tunis.- Diguin el que diguin, inclòs el Papa Francesc, no hi ha explicació i/o justificació possible a les barbaritats  a les que sembla   que pretenen acostumar-nos, aquests anomenats islamistes radicals. Ja no es tracta de la conversió per conquesta dels infidels, que som tots els altres, si no que tornen a posar-se en front  dels que han decidit l’abandó de postures radicals similars o properes a les  seves després d’un procés democràtic, procés que, per aquests violents, és absolutament irrellevant però manifestament perillós per els seus interessos.

Dels fets de Tunis vull assenyalar dues coses que, des del punt de vista personal, em semblen importants.

La primera, hi ho faig amb caràcter general, està en que no es pot donar la cobertura mediàtica a aquests i altres fets similars. Ja sé, si obrim un debat sobre aquest tema, que se’m dirà allò de l’obligació d’informar i allò de la tan trompetejada  llibertat de premsa, especialment per aquells que, depenent d’un sou i d’una capçalera, volen fer gala de la seva independència i que en massa casos ni tan sols  s’han guanyat el guardó de veraços. I no es pot fer tot el merder mediàtic, i en massa casos (per no dir en tots) morbós, perquè l’objectiu dels assassins radicals és precisament aquest boom mediàtic amb que el món occidental instrumentalitza les seves barbaritats. Si seguim per aquest camí el terror pot fes osques en la societat. No dic que no s’hagi d’informar. Però per informar no calen set pàgines de diari durant una setmana, deu telediaris o dotze   tertúlies radiofòniques. Malauradament la resposta al per què del tot  plegat mediàtic potser està més en els interessos econòmics d’alguns, perquè, des del punt de vista de conveniències estratègiques en la lluita contra aquesta xacra radical, és molt més adient la justa exposició dels fets i no gaire més. Son els Estats els que ha de disposar de tota la informació i posar-la a disposició del estaments corresponents perquè puguin actuar en conseqüència i efectivitat en la lluita sorda que han de portar a terme contra la barbàrie i encaminada a la protecció preventiva i fefaent  de la societat. I és per això que  entenc que, precisament el soroll mediàtic, no ajuda a aquests objectius. El que els mitjans diguin   que s’actua com ho fa tothom no vol dir, en cap cas, que tothom faci bé les coses. Hem de ser seriosos tots plegats i la serietat, en el tema que ens ocupa, està en no fer allò que aquells volen precisament que fem. I que quedi clar que aquest pensament o manera meva d’entendre aquestes coses, no és d’ara: ja pensava i deia el mateix en els temps en que els etarres assassinaven i obtenien la resposta mediàtica, com la de la que en faig referència, que  els hi era imprescindible i els ajudava a sobreviure.

La segona qüestió a la que vull fer referència és al perfil publicitat d’un dels partícips en els fets de Tunis. Pel que diuen els que el coneixien, no era un home religiós, ans al contrari, estudiant de filologia francesa i lluny, en conseqüència i pel que sembla, de les actituds radicals religioses militants. Si no estava “endollat” en el sistema yihadista, és tracta d’un mercenari? Per si realment fora així, penso que el tema mereixeria una reflexió perquè, de ser un mercenari, canviaria molt la perspectiva dels fets introduint en el problema general una nova variable de proporcions absolutament imprevisibles.

Hisenda envia al jutge Ruz la nota sobre les tributacions del  PP.  Es dedueix que Hisenda entén al PP com  una societat sense interès lucratiu i arriba a comparar-lo, al que a donacions es refefereix, amb la Creu Roja o amb Càritas. Suposo que tots recordem que durant el primer Govern de Felipe González es va destapar que la Creu Roja tenia un forat, si no recordo malament, de 5.000 milions de pessetes i varem descobrir que  qui era President/a i de  qui no recordo el nom, havia fet inversions milionàries  i havia escurat la caixa. Ha costat anys que la entitat es refés del descrèdit i no sé  ha recuperat tot el prestigi perdut amb aquell afer. Potser si que el PP i la Creu Roja d’aquell mal record poden ser comparables. Però convindrem tots, i m’aventuro a dir que de forma unànime, comparar al PP amb Càritas és una ofensa a Càritas, un insult gairebé mereixedor de ser portat al jutjat de guàrdia. I també, diguem-ho clar, un insult general a tota la ciutadania del País.

De les eleccions andaluses en podrem parlar quan es manifestin els pactes entre partits que seran tant o més importants que els propis resultats electorals. Però per això haurem d’esperar...

J.  Vinyeta
23 de Març de 2015