dissabte, d’octubre 28, 2017

496.- República Catalana


A les 15 hores 27 minuts del dia 27 d’Octubre de 2017, el legítim Parlament de Catalunya ha votat a favor de la declaració de la República Catalana, Independent. El President Puigdemont, que durant tota la matinada i dematí d’ahir intentava aturar l’aplicació del famós 155 i semblava clar que optaria per convocar eleccions per aquest fi, va canviar de criteri, optà finalment per no convocar-les i va deixar en mans del Parlament la solució o resposta que Catalunya havia de donar a l’aplicació de l’article clarament repressiu. Per què aquesta muntanya russa durant tot el dia i que tant va esverar a molts? Pel que sabem, Puigdemont havia posat quatre condicions per a  convocar les eleccions: la no aplicació del 155, la llibertat dels Jordis, la retirada de la policia i guàrdia civil i, segons fonts, l’establiment d’una taula de diàleg, qüestió aquesta última  que va estar admesa  però que  quedava per concretar. En principi, les condicions semblaven acceptades. Però des del PP, Albiol dixit  que no hi havia la mínima voluntat de retirar el 155 i, per si era poca cosa,  de les altres tres  condicions, res de res. Posats a la intempèrie, República d’aixopluc.  I així ha estat: avui s’ha constituït la República i es posa en marxa la Llei de Transitorietat Jurídica que és la norma a aplicar. Ara, a posar-se a la feina.

No cal el relat històric del com s’ha arribat aquí. És sabut, de tots els que esperàvem el moment, el què, per què i com ha estat la travessia que ha anat deixant destrosses de tota índole pels camins, amb totes les incomprensions abanderades per negar allò en que nosaltres hi creiem i que de sempre nosaltres hem vist clar. 

Però, tot i així, se’m acut un relat que suposo és anecdòtic però que entenc  adient.  Diuen que el 14 de Juliol de 1789, Lluïs XVI en despertar-se va sentir trets i sorolls i va preguntar “És un  motí?”  i el seu interlocutor, que algú concreta com algun dels seus ministres i altres en l’ajuda de cambra, li va respondre allò  de “No, Sire, no és un motí: És una revolució”.  Els governs de Madrid, els que els manen  des de l’ombra i els seus corifeus, que son molts i poderosos,  han parlat  sempre  de que el que passava aquí no eren més motins (més endavant, per poder aplicar una llei repressiva, qualificats com a tumultos) en mans de quatre eixelebrats. Un error de càlcul monumental. Bàsicament perquè, acostumats com estan a mantenir el que calgui des de d’alt a baix,  no han captat que aquí, perquè la cultura no és precisament imperial, hem fet les coses de baix a d’alt, fins a tal extrem que més que un motí tumultuós desordenat i ineficaç ha estat una  autèntica revolució popular de gran abast que va deixar en mans dels polítics el portar-la a bon fi. I així ha estat.

Ara, haurem d’aguantar la repressió anunciada que el temps anirà temperant a mida que pugi la prima de risc, hi hagi algú reconeixement internacional i es facin necessàries negociacions amb l’Estat espanyol. Mentre hi haurà cridòria i violència  (veurem si qualificada de tumultuària) exercida per aquells que des de sempre han boicotejat les nostres més insignificants passes i que col·laboraran  obertament amb els repressors oficials. Però amb la pau que ens permetin  i amb absència de violència per part nostra, així, amb la tossuderia de tots plegats (Donec  Perficiam...!) arribarà el moment definitiu en què, després  de molts anys de lluita, podrem desar les Estelades per posar definitivament la Senyera al seu lloc: ens ho hem guanyat!

J.  Vinyeta

27 d’Octubre de 2017