dijous, d’octubre 26, 2017

495.- Comentaris (Paralelismes i altres coses)

495.- Comentaris (Paralelismes i altres coses).-

Repassant una mica la història, ens trobem en un fet preludi del que després va ser l’ entrada de Hitler al  poder i de totes les calamitats posteriors, al convertir-se en dictador pur i empresonant als rivals polítics. És el que va ser conegut com a Cop d’Estat a Prússia, per part de Von Papen el 1932, pocs mesos després de ser anomenat Canceller i del que Eldiario.es[1] en fa un bon resum. Va fer sobre Prússia el mateix que demà passat pretén fer Rajoy a Catalunya i aplicant, com va fer Von Papen, la constitució  del moment. Amb certa afinitat al món nazi, Von Papen va aixecar la prohibició de que les anomenades SA,  servei d’ordre i protecció del partit nazi, poguessin sortir al carrer fet que, en deixar via lliure als violents, que varen tornar a cavalcar  pels carrers atonyinant als opositors polítics i varen  propiciar  així la victòria, en forma de minoria majoritària, de Hitler. Von Papen,  “aconsella” al President alemany  Hindenburg que anomeni Canceller a Hitler. Hitler convoca immediatament eleccions pel 5 de Març (havia estat nomenat Canceller el 30 de Gener del mateix any 1933) i, després de l’incendi del Reichstag, pocs dies abans de les eleccions, decreta la supressió de llibertats. En les eleccions, als opositors no els hi deixa opcions i finalment el Reichstag es tenyeix del color  nazi. El que vé al darrera, ja és conegut.

No hi ha similituds  entre el què va passar allà i el què pot passar a l’Estat Espanyol a partir de demà passat?  De moment el PP “adverteix” de passar per la pedra al Pais Basc, Castilla – La Mancha i Navarra.  Hitler també va amenaçar a les regions alemanyes d’acabar gestionades des de Berlín.  I ho va fer.

En tota questa història que ens toca viure i defensar,  no deixen de cridar-me l’atenció dues coses.

La primera és amb al menys  l’aparent indiferència amb que la resta de l’estat es mira tot plegat. És ben cert que la catalanofòbia no és precisament un bolet que ha sortit així per generació espontània. Ve de lluny tot i que,  des del 2006 i amb  PP en la recerca de vots, ha multiplicat els efectes de la mateixa. Però, a banda,  ¿no és conscient Espanya de com quedarà o com està i en quins nivells de poder absolut està situada, tan si Catalunya se’n va com si no pot fer-ho? Un País en que els tres poders bàsics estan en les mateixes mans, amb un fiscal general tant obedient com ho resulta ser el TC, amb un partit en el poder definit pels jutjats com a organització per delinquir i que manté en conseqüència un Govern  corrupte fins les celles, controlat per una oligarquia hereva del franquisme que dirigeix els afers polítics a voluntat, amb una premsa controlada i permanentment agraïda, amb uns mitjans públics que han estat assenyalats inclús des de Europa   per la seva indecent  manipulació permanent,  i amb un etcètera terrorífic molt i molt llarg... I  per reblar el clau, un Estat  amb una oposició inexistent (un PSOE que difícilment aixecarà cap després de la seva rendició incondicional a Rajoy; amb C’s només  esperant alguna escletxa que li permeti sortir a fer-se veure i continuar  inoperant davant d’aquella suposada regeneració de la que gallejava, acceptant els constants incompliments d’aquell famós pacte de 150 punts signat amb el PP i rendint-li acatament permanentment; amb un Podemos absolutament tutelat per Iglésias que, en massa ocasions es creu portador de la veritat incontestable),  i que per tant, la oposició,  incapacitada al menys fins ara per fer sortir a l’Estat del pou on es troba. No hi ha un mínim de criticisme davant del desert en que estan  convertint la dècima potència mundial?  Dons que Déu empari als que es quedin...!

D’altra banda, m’he trobat en discussions – xerrades amb coneguts sobre del tot plegat que vivim a Catalunya i, malauradament, he observat que aquells que es manifesten unionistes recalcitrants, son absolutament intransigents, res que no sigui el no és vàlid i les desgràcies cauran, com el cel gal, sobre nostre mentre son   incapaços  de conscienciar la patacada que els hi ve a sobre si marxem.

Em queda clar, malauradament, que les dues coses que volia referenciar son les mateixes. Reaccionaran positivament   en algun moment per salvar-se de tot plegat? El temps ens donarà resposta.

J. Vinyeta
26 d’Octubre de 2017

Mentre escric aquestes ratlles, diuen que Puigdemont convocarà eleccions... Hem d'esperar.