dimarts, d’octubre 21, 2014

258.- Comentaris (Tot esperant Godot i 19 O)

258.- Comentaris  (Tot esperant  Godot i 19 O).-

Tot esperant Godot.- Samuel  Beckett, considerat un dels pares de l’anomenat teatre de l’absurd, a mitjans del segle passat va escriure l’obra d’aquest títol. Godot és  esperat permanentment durant tota l’obra per dos personatges sense que arribem a saber qui son aquests personatges, sense que arribem a saber qui és aquest tal Godot i l’únic que arribem a saber  és que   Godot no vindrà avui però que sí que vindrà demà: és allò de que  la vida va passant mentre s’espera  que passi qualsevol cosa.

M’he permès aquesta referència literària perquè em sembla que ha estat una mica el que ha passat a la classe política catalana amb la famosa esquerdada de la setmana passada, però amb el final de l’obra canviat: va arribar Godot i, com que havia d’arribar demà, cap dels personatges de l’obra va saber estar a l’alçada i improvisar un guió per acabar l’obra.  Només les CUP han sabut seguir amb l’obra i, des del mateix moment de la trencadissa,  es posen a treballar per refer l’unitat amb  una seriositat i pragmatisme que, ho  haig de reconèixer, em semblava impossible posseïssin. La publicació dels 11[1] punts bàsics que les CUP entenen com a tals per refer l’unitat política, estan pràcticament acceptat per tothom[2]  i fer de la convocatòria pel N9N una autèntica demostració de mobilització de la ciutadania és el seu principal objectiu. Sembla que son els únics que no han perdut el seny i, des de la meva petita plataforma, els hi vull donar  les gràcies. Crec, com ells, que lo primer és lo primer. I ara el que tenim davant i pel que ha d’haver-hi compromís és  per l’èxit rotund del N9N.

Entretant, qui sembla que encara està esperant Godot és el Sr. Herrera i alguns dels seus socis, com Alternativa. En més d’una ocasió, si no recordo malament, he volgut deixar constància de la per a mi excel·lent descripció que en  va fer d’ICV en Manel Cuyàs en la seva columna del diari El Punt Avui el 6 de Setembre del 2013 i del que no puc fer res més que  recomanar-ne  la lectura. És evident, article a banda, que el Sr. Herrera (i no sé si la disciplina del partit, especialment a partir de determinat nivell, és quarterera per als més afins o no  a causa dels residus stalinistes que encara els hi puguin quedar) continua esperant Godot i  immers en l’absurditat d’aquesta espera. Absurditat que  per aquella suposada disciplina fa que res els hi està bé, mai els hi fas la pregunta correcta i si no porten la iniciativa la  batussa està assegurada, inclús per nimièses (com en un moment de l’obra de Beckett els dos personatges principals, sols en aquell camí  perdut amb l’arbre sec que decora l’escenari, s’abracen i un li diu a l’altra allò de “Aparta’t, fas pudor d’alls!”...). Després, aquest Srs. d’ICV se n’obliden dels “alls” i ens parlen de puresa ideològica que em sembla tant pura que no és  més que un núvol prim. Tanta reunió quasi permanent, els porta, com ja va passar en la cadena humana del 2013, a no  participar-hi i se’n van anar a encerclar La Caixa... Fins avui ens van dient que no votaran, però un dia o altra hi hauran eleccions. Allà ells, perquè aquesta indiferència quasi malaltissa, no convé a Catalunya.

19 d’Octubre.- No entraré a comparar xifres entre les concentracions d’ahir i la passada del 12 d’Octubre: ahir eren molts més, moltíssim més i sense pagar autobusos als participants, procedents de tota Espanya.

És evident que Òmnium i l’ANC tenen suficient i demostrat poder de convocatòria i, hem de dir-ho, si no hagués estat per les seves convocatòries, no sé si haguéssim arribat fins on som. Però, dit això, em va semblar extemporani exigir al President de la Generalitat que convoqui eleccions i en un termini determinat. I em va semblar fora de lloc perquè l’ANC, a pesar del seu poder evident de convocatòria, entenc que no és ningú per a exigir el que va exigir.  Les exigències solen trencar consensos i l’excepcionalitat del moments que estem vivint, conviden més al consens que a altra cosa tot i que és ben cert allò d’estar a l’aguait  perquè la prudència no ens faci ser traïdors. I aquest estar a l’aguait sí que és la seva feina. El moment de les exigències vindrà quan, fetes les eleccions, que hauran de fer-se i amb un objectiu concret, els programes electorals no es compleixen.

J.  Vinyeta
20 d’Octubre de 2014




[1] http://www.vilaweb.cat/noticia/4215051/20141014/onze-condicions-cup-donar-suport-9-n.html
[2] http://www.catradio.cat/audio/848912/David-Fernandez-(CUP)-aposta-per-llistes-amb-3-punts-independencia-pobresa-zero-corrupcio-zero