dimecres, d’octubre 15, 2014

256.- Consulta B.-

256.-  Consulta  B.-

La unitat entre els partits sobiranistes s’ha trencat. Mas s’ha despenjat convocant-nos a una consulta més tova pel proper dia 9N perquè el “consens” entre el grup sobiranista, segons el President, s’ha escardat. En les declaracions posteriors, ER i la CUP s’han  mostrats disposades, tot i “l’esquerdada”, a col·laborar en el nou planteig del President. ICV, convidada a bodes amb “l’esquerda”, aprofita la ocasió per fugir per aquesta “esquerda” i fer allò que tots sabíem que faria: desentendre’s de tot plegat i anar per lliure. Unió ha marcat també les seves línees vermelles.

Algú deia ahir que no havíem d’oblidar que si alguna cosa defineix els partits polítics  és precisament el seu antagonisme i, per tant, la pròpia dificultat en posar-se d’acord amb el contrari. I és cert. Però també ho és el fet de que, en moments que podríem qualificar de històrics, és precisament on han de mostrar la seva disposició en la unió per salvar fets que la ciutadania demana. I, en aquesta ocasió, es tractava d’arribar tant a prop com hagués estat possible fins el 9N, anunciar tots a l’hora, donades les dificultats, la impossibilitat de portar a terme la consulta i anunciar conjuntament la immediata convocatòria d’unes eleccions, que es podrien definir com a “plebiscitàries”[1] Però no, no ha estat així i, personalment, no és el que jo esperava que passés.  Haig de pensar que és precisament amb aquest planteig electoral (durant totes les reunions del grup dit sobiranista no crec que es parlés només del 9N, si no que es parlés també del que era evident que venia al darrera) quan  comencen les discrepàncies i a manifestar-se els interessos partidistes,  legítims, però plantejats en el moment no adequat. En aquest moment, en la meva opinió, és quan la “porcellana fina, s’esquerda”.

 El President proposa unes plebiscitàries, amb una candidatura única i em sembla que això és massa agosarat. Perquè, sigui o no candidatura única, o diferents amb un o varis punts en comú o, senzillament, separades i amb un sol punt en comú, que és la DUI, pressuposa ja el “trencament”  d’algunes agrupacions: Unió ja ha deixat clar que, oficialment, no està per la DUI i sabem que Iniciativa, tampoc[2].  ER sap que, amb eleccions autonòmiques, es diguin com es diguin,té, segons enquestes, tots els números per guanyar-les i, per tant haver-se d’empassar el gripau que representa una Generalitat intervinguda i sense un duro i, potser encara pitjor, haver de discutir el liderat del procés amb Mas, a qui penso no se li pot arrabassar. Així les coses, era missa cantada que “l’esquerda”  es produís.

Mas devalua encara més allò que en principi havia de ser un referèndum perquè, donades les circumstàncies, alguna cosa ha de donar a la ciutadania i tornar deixar clar davant del món la manca de sentit democràtic del Govern de Rajoy. Es tracta dons, des de Catalunya, de carregar-se  d’una raó més.

Però ara ens queda la pregunta del milió: es podrà votar el dia 9N? Perquè si hem passat d’un referèndum a un macro enquesta ha estat per les oposicions sistemàtiques a tot el que flaire a País des de Madrid. Si com resulta previsible, el TC impugna  la nova consulta perquè es mantén una pregunta que ja ha estat impugnada, què faran el polítics?. Al President possiblement no li quedarà altra sortida que dissoldre el Parlament i convocar eleccions, amb la alegria d’alguns  i pot ser amb desespero d’altres que, sabent-se guanyadors, com ja he dit, hauran de prendre les decisions incòmodes que, fins a aquell moment, hauran pres uns altres.

I al mig de tot plegat, com sempre, la ciutadania que està convocada el proper dia 19 a la Plaça Catalunya amb més dubtes que mai sobre la possibilitat de expressar-se amb una papereta. I em sembla que  serà trist i sarcàstic a l’hora veure a ICV convocant la seva pròpia manifestació perquè ja se sap que mai es fa el que, segons el seu criteri, s’ha de fer.


J.  Vinyeta
15 d’Octubre de 2014




[1] Dir-ne plebiscitàries,perquè  en aquest país aquest tipus d’eleccions no existeixen
[2] El que no sabem és quants membres, afiliats o simpatitzants de cada una de les    organitzacions  será fidel a les indicacions de la direcció dels respectius partits.