dijous, d’octubre 09, 2014

254.- Comentaris (Ebola i 9N).-

254.-  Comentaris  (Ebola i 9N).-

Ebola.- Sembla que poden haver-hi hagut negligències (en plural) en el cas d’ebola malauradament famós. Resulta que ha estat la pròpia infermera la que es va gratar la cara amb les mans enguantades. És a dir: ha estat la pròpia malalta la responsable de la contaminació.

Però hem  de recordar que, en aquest Estat que ens toca viure, quan passen coses susceptibles d’empantanegar l’Administració, com recordava un programa d’humor càustic radiofònic aquest matí, passen coses que resolen dubtes: el Prestige es va despatxar inculpant només al capità del vaixell,  l’accident del metro de València només va ser responsabilitat del conductor del comboi, només el pilot  del avió d’Spanair a Madrid és responsable del desastre o, com  a últim cas, es responsabilitza només al conductor del tren en l’accident ferroviari de Santiago. Sempre, sempre,  l’administració, sigui quin sigui el nivell de responsabilitat en que podria haver incorregut, queda exclosa de responsabilitat.

 Per tant, quan escoltem al govern i l’administració autonòmica  donant unes vagues explicacions i a l’altra banda un informe mèdic amb pels i senyals, a qui hem de fer cas? Personalment, se’m fa  molt difícil mantenir-me en la bona fe que expressava ahir, que sembla era una fe molt candorosa. Si com sembla hi ha hagut deficiències negligents en el control de tot el procés, és just que el clam es vagi  generalitzant demanant responsabilitats. Em temo que, pesar de tot,  només l’infermera pagarà, i amb el pitjor preu, per tot plegat. I de aquí a un temps sense adonar-nos-en (no crec que sorprenentment es produeixi ara), plegarà  la ministra  de sanitat que, curiosament,  serà premiada amb una butaca en un bon consell d’administració. Novament ens quedarem amb un pam de nas. De  moment,  tota  Europa se’n fot ara del Sr. Rajoy i de la seva oferta per ensinistrar-la en  els tractaments de l’infermetat, i respon l’oferta enviant-nos controladors sanitaris...

9N.- És evident que la situació catalana es va complicant. El bloc sobiranista treballa per arribar el 9N amb un mínim sòlid de garanties per poder treure les urnes i aquest ha de ser l’objectiu comú. Tot i això, en tinc la seguretat, si és que van mal dades, que hi ha una pla B a la recambra. Jo no sé quin és aquest pla B, però el que em sembla més important de tot plegat és que, en qualsevol cas i en tot moment, hi hagi el lideratge polític necessari per portar fins al final la idea de la consulta.

Entenc que els partits no vulguin parlar de eleccions. Però és cert que el País necessita del seu consens i també ho és  que, en un moment o altra i en tot cas no gaire més enllà del 9N, hauran de convocar-les. I si això ha de conduir-nos igualment a creació del Nou Estat, personalment no m’inquieta aquest camí, perquè arribarem al mateix punt.

Dit això, donada la urgència amb que  es van desenvolupant els fets, abundo en l’opinió d’aquells que entenen que just al convocar-les, les eleccions al Parlament, ha  de formar-se un nou govern de transició entre la convocatòria  i la realització de les eleccions (entre 50  i 60 dies) amb membres de totes les forces del bloc sobiranista a l’estil del que ja va muntar en Tarradelles en el seu moment[1] amb consellers sense conselleria específica i, en aquest cas, amb la sola finalitat de arribar a les eleccions  del que en sortirà el nou Parlament.

Complicat? Dons sí. Però arribats fins on hem arribat, deixant clar que el camí no té retorn, en cap cas hem de pensar en la simplicitat del procés. La voluntat popular hi és i, per tant, el que es necessita és que el lideratge no manqui.

J. Vinyeta
9 d’Octubre de 2014





[1] És el que se’n diu Consellers snsa cartera però dins del govern creant el que es podría entendre com un de govern de concentració nacional