dimecres, d’octubre 23, 2019

652.- Després de la sentència (i III)


652.- Després de la sentència  (i  III)

Sembla que la violència vandàlica a Catalunya va minvant. És de notar que, per exemple, mentre a Barcelona, divendres passat, hi havia una manifestació amb 525.000 participants segons GU  (en mans del PSC, i això, personalment al menys, em deixa massa dubtes sobre la veritat que exposen...), les TVs espanyoles estaven mostrant els enfrontaments a Via Laietana, davant de la comissaria de la policia nacional espanyola. Ha estat, com no podia ser d’una altra manera, la informació que aquestes TVs han anat donant dels fets de la Barcelona – Catalunya post sentència. Son culpables, i sense remissió, de desinformar als ciutadans de l’estat que creuen defensar.

Ara comencen a sortir imatges per les xarxes que van deixant en evidència algunes coses que sospitàvem.  Era estrany que un policia, protegit com un robbocop pogués rebre un cop al cap suficient per estavellar-li el cervell. Com no deixava de ser estrany que un grup de nazis pogués baixar amb impunitat des de la Plaça Artós fins a Balmes – Roselló. O que només es carregués contra determinades assentades i no contra d’altres. O que hi haguessin detencions estranyes o, com s’ha sabut després,  sense cap raó.... I en son només que exemples sospitosos... Però ja sabem quin  pa s’hi dona en aquestes circumstàncies.

Sánchez continua entestat en que Torra condemni la violència sense pal·liatius. Tots sabem que Torra defensa la desobediència civil, que és la que practica l’independentisme, i condemna, com ho fa també tot l’independentisme, la violència i des de sempre.. Sánchez no vol Torra i empeny ERC perquè el descavalqui. Però ERC, llevat Tardà, que sembla ancorat en allò de que  algú ho hauria de dir  de fa no sé quants anys, se’ns presenta demanant unes eleccions que, donades aquestes circumstàncies actuals, ERC perdrà.. Sánchez, suposem que per raons de cost electoral, no vol parlar amb Torra, volent ignorar que Torra ha estat triat pels catalans per representar-lo. De totes maneres, queda clar que qui no vol ni parlar dels problemes que la sentència ha desfermat a  Catalunya i de la seva relació amb Espanya, qui  s’entesta en no parlar-ne  és precisament Sánchez. I també aquesta Europa anodina, que algun dia voldrà cobrar de l’Estat espanyol, també se n'ha assabentat. Els fets queden per a la Història.

Ja sé que no val la pena insistir. Però sí que em ve de gust recordar aquella resposta  de Saramago arrel  dels últims afusellaments de  dissidents cubans (Abril del 2003). Deia  Saramago, després de la introducció  d’aquell   Hasta ahí  he llegado[1]:

 “... Disentir es un derecho que se encuentra y se encontrará inscrito con tinta invisible en todas la declaraciones  de derechos humanos pasadas, presentes y futuras. Disentir es un acto irrenuciable de conciencia. Puede que disentir conduza a la traición, pero eso siempre tiene que ser demostrado con pruebas irrefutables. No creo que se haya actuado sin dejar lugar a dudas en el juicio reciente de donde salieron condenados a penas desproporcionadas los cubanos disidentes...”

Un pensa que molts catalans (i m’agradaria pensar que son molts més dels que jo crec), com Saramago, han dit allò de Fins aquí he arribat. Aquells afusellaments varen sentenciar Castro per a la Història. A mi em sembla que pot passar quelcom similar aquí.


J.  Vinyeta
23 d’Octubre de 2019