dilluns, d’octubre 21, 2019

650.- Després de la sentència (I)


650.- Després de la sentència (I)
El esdeveniments de violència que pateix aquest dies la capital catalana poden tenir, i no dubto de que així sia, un component clar antisistema que aprofita qualsevol  circumstància que entengui  aprofitable per expressar-se com ho han fet sempre. L’alcalde Trías ja si va trobar en un desnonament a Sants, com si hi havia trobat, un anys enrere, l’alcalde Clos amb motiu de la reunió, si no recordo malament, a Barcelona del G 20. Varen ser enfrontaments típics d’antisistemes que, per dir-ho d’alguna manera senzilla, son  més un anti tot que altre cosa més específica. Sempre, en tots el casos que jo recordo, hi ha hagut, en un moment o altra, pillatge pur i dur, actuacions que recorden, salvant les distàncies històriques, aquelles  dites  bullangues que ja va patir Barcelona a mitjans del Sgle XIX… Dic això per assenyalar que, el fenomen, no és nou…
Però en aquesta ocasió aquestes bullangues hi porten  un component polític especial: Catalunya està emprenyada. La sentència del Suprem, una bestiesa jurídica segons afirmen, i amb rotunditat, juristes de prestigi, deixa, a banda dels empresonats que en tindran per anys, una clara recessió dels drets fonamentals que varen estar obtinguts en clares lluites en contra del sistema dictatorial primer i continuades durant aquell procés trampós denominat transició. I és ara, amb aquest panorama polític per endavant i amb un futur econòmic que inicia una recessió que tothom preveu dura, quan aquest jovent ens diu que vol futur i política clara. I com que de tot plegat, ningú els ofereix una mínima garantia, aquest jovent, que poca cosa tenen a veure amb aquests antisistema organitzats, amb infiltrats de la ultra dreta i dels propis cosos policials, com han demostrats imatges que corren per les xarxes, van dient que prou, que ja està bé. Val la pena diferenciar els dos moviments, tot i que entenc que no és senzill.
Des de Madrid, amb aquella simplesa ximple que en massa vegades vol substituir a l’acció política de la que s’amaguen,  no tenen millor acudit que dir allò de el problema de Catalunya és   un  problema entre els ciutadans del principat. No volen tenir la valentia de recordar aquell Rajoy que demanava “...una firmita en contra de los catalanes...”, amb una sentència posterior del TC i per un TC, amb jutges rebutjats pel PP,  amb vacants, no renovat i que va quedar  ad hoc per les intencions dels  Populars. O el PSOE, que  no vol recordar a l’ínclit Guerra, el de “... Montesquieu ha muerto...”,  vantant-se i amb sorna de l’Estatut “...que lo hemos cepillado...”, i que culmina en aquella magna manifestació del 10 de Juliol de 1910 en la que, per primera vegada es veuen estelades, en quantitats més que apreciables, en una manifestació. Ningú assumeix responsabilitats per uns no permanents a les demandes catalanes; ningú vol recordar les Lleis que ha aprovat els Parlament, en tots els ordres, i que ha estat sistemàticament anul·lades pel TC, ni pel tracte econòmic i en infraestructures insultant al que estem sotmesos, ningú vol recordar les limitacions a les que està sotmès el Parlament català des del TC a l’hora de debatre... Res, res més que no sigui imposició permanent que converteix l’Autotnomia catalana en un autèntic sistema colonial.
Diuen a Castella allò de “...quién siembra vientos, recoge tempestades...”  Castella, o quan menys l’esperit imperial castellà, que domina l’ADN de l’Espanya oligàrquica, ha anat sembrant tots aquets vents creient que, quan ha  arribat la sentència i com va dir el propi president en funcions Sánchez, hem arribat al la fi del carerr: “...el naufragio de un sistema político que ha fracasado en su intento de un reconocimiento interno y internacional...[1] Com que li sembla poc, afegeix allò de la gran democràcia  (també en Franco parlava de democràcia...)[2]  en que s’ha convertit l’Estat espanyol, i del que el que es tracta és de la recuperació de la convivència a Catalunya. El que ens diu,  d’una altra manera, és que no existeix un problema polític Catalunya – Espanya, si no un problema de convivència entre catalans, manera esplèndida de inhibició...
Però la realitat és que, immediatament després, han arribat les tempestes a les que, a la meva manera de veure, no s’hi posaran fi fins que s’iniciïn i finalitzin  amb èxit les converses necessàries que condueixin,  al reconeixement dels resultats del 1 – O - 2017 o, coma mínim, a la celebració d’un altra referèndum  sobre el dret de decidir del poble català.
Continuarà.
J. Vinyeta
21 de Setembre de 2019



[2] Franco, el dia 17/9/62,  diria també, a Tierra de Campos, que “...Yo desafío a que nos presenten un país tan sólo en el mundo que pueda ofrecer una muestra más clara, más firme i más leal de la democracia...”
España Hoy.- El ruedo ibérico.- Turín, 1963..-  pág 407