dijous, d’octubre 10, 2019

648.- España Hoy


648.-  España Hoy.-

Els que ja tenim una certa edat, recordem els llibres que havíem de trobar i llegir d’amagat perquè la dictadura d’aquell nan sagnant en els controlava, destruïa si els trobava i en determinats casos, i és una cosa que em consta i no és gratuïta, empresonava als que enganxava amb un d’aquests llibres que era considerat per la dictadura com a perillós, i el ciutadà era immediatament considerat com desafecto al Régimen amb les consideracions negatives i perilloses corresponents.

D’aquests llibres en recordo tres. Un, potser el més conegut durant tot el període, era el titulat La guerra civil española, de Hugh. Thomas, una altre era el de Gerald Brenan, titulat El laberinto espanyol, perseguit, en la meva opinió,  més per la ideologia àcrata del seu autor que pel seu contingut, i el que  encapçala  aquestes línies titulat España Hoy  de Ignácio Fernández de Castro. Tots  tres estaven editats per la perseguidíssima editorial  Ruedo ibérico. Per si la persecució ja fos poca cosa, en aquells temps, per si s’escapava alguna publicació considerada perniciosa  i  en general, totes les de Ruedo Ibérico ho eren,  ja hi havia un servei, el BOB (Boletín de  Orientación Bibliográfica),  que pels anys 60 i en mans del aleshores Ministerio de Información y Turismo, aleccionava i advertia sobre dels contingut del llibres, a fi de que determinats ciutadans perdessin el interès per la seva lectura.  Com passava sempre, quant més negatiu  era l’informe, més creixia l’interès en alguns  en poder-lo llegir. Faig l’advertència perquè, com és fàcil  d’imaginar, algunes de les ressenyes que  del text es poden trobar, estan basades en el contingut d’aquest famós BOB.

Assenyalo el llibre España Hoy, perquè la foto de l’aplec de la guàrdia civil catalana, per a festejar la seva patrona és, talment, de les que hi surten en el llibre. L’estètica de tot plegat és la que domina en les fotos de la època explicada en el llibre, naturalment en blanc i negre. Però el que arrodoneix el contingut és precisament el discurs del General Garrido que inclús  La Vanguardia titlla d’incendiari[1]. El problema no és tant, que ho és i molt, el discurs en sí si no el retorn a aquella  España Hoy en blanc i negre  en que els militars (i no podem oblidar que, a pesar de tot i per molt civil que sigui, la estructura de la guàrdia civil es clarament militar i comandada per càrrecs militars) eren els que feien la política, com va fer, en aquesta ocasió el general Garrido. Si no és  corregit pels seus superior, que no és altra que l’actual ministre Marlasca, podrem continuar  afirmant que la democràcia d’aquest país és de fireta i que un militar, en servei i acte públics, ens diu el què farà davant de les actuacions dels ciutadans als que, encara que no li agradi es deu, abans de saber el que li ordenaran fer.

El repartiment de medalles que hi ha hagut en l’acte recorda les d’altres temps com els que  expressa España Hoy, però també han estat una declaració  de les intencions amb que la  guàrdia civil ha entès, des d’un principi, les indicacions del fiscal Zaragoza al guàrdia Tácito, o  davant de la funcionaria del Jutjat que va passar tanta por que deixa  els Mossos per inoperants. Tot plegat, no ens enganyem,  és del que es tractava. 

He sentit  Marlasca entrevistat per Basté avui pel matí. Un membre de la tertúlia muntada en la emissora deia, i penso que amb encert, que Garrido va actuar com un polític i que Marlasca ha actuat, avui, com un general.  Sabem que l’estat no dirà res més que les floretes necessàries als Mossos, el que ens confirmarà, una vegada més,  la debilitat d'aquest gevern clarament  inoperant davant dels estaments militars, estaments que, com quedarà demostrat, continuaran actuant amb absoluta impunitat.  Confirmarà, una vegada més, el tracte colonial al que estem sotmesos. 

La sentència és a tocar. Garrido ens diu que ens tornaran a estomacar... En massa ocasions ens donen raons per pensar i creure que entre l’Espanya de la dictadura que ens exposa aquella España Hoy i la d’avui, no hi ha tanta diferència.

J.  Vinyeta
10 d’Octubre de 2019



[1] https://www.lavanguardia.com/politica/20191010/47889224577/acto-patrona-guardia-civil-mossos-desquadra-sant-andreu-de-la-barca-malestar-discurso-pedro-garrido-video-seo-ext.html