dilluns, d’octubre 14, 2019

649.- De la sentència


649.- De la sentència.-

Els juristes  ens valoraran  la sentència. Sense ganes d’auto citar-me, però per lligar-ho  tot plegat, parlava l’altra dia d’un llibre prohibit durant la dictadura anomenat España Hoy, que ens presentava la realitat de la època. Època negra, com la de totes les dictadures, amb judicis sumaríssims  i consells de guerra permanents a tot aquell que aixecava la veu ni que fos  per la cosa més nímia. Les penes que s’imposaven poc tenien a veure amb la  realitat del problema jutjat. Havien de ser exemplars perquè el important i imprescindible era escarmentar aquells considerats  sediciosos que pretenien soterrar las eséncias pátrias contingudes en aquella  legalitat muntada per la dictadura, amb la finalitat de mantenir al dictador en el poder i  que, encara avui dia, disposa d’un mausoleu únic en el món occidental.  Em sembla que no cal escarrassar-se  per trobar similituds entre las referències històriques  d’unes actuacions i la sentència d’avui que  deixa clar que l’escarni i la venjança  son, en entesa del TS,  imprescindibles per mantenir precisament aquelles essències  que una suposada transició democràtica no solament va ser incapaç de transformar si no que es van recuperant  en clara involució política.

La resposta cívica ha estat immediata. Des de fa temps tinc la sensació que ha de ser la societat civil la que es posi en marxa i que, com ja va passar una vegada, els polítics, que ens agradi o no ens seran  necessaris, s’hi hauran d’afegir. D’aquesta societat civil, no en tinc cap dubte, sortiran lideratges que seran també absolutament  necessaris  per evitar acabar amb  el fracàs d’aquell 15M que molts pensaven que es resolia suficientment  teclejant en el  mòbil les resolucions assembleàries.

Ens queda el convenciment de que som molts més dels que érem abans de la sentència. És  una de les conseqüències del que entenc un greu error  de càlcul si pensaven que escapçant el moviment secessionista, aquest quedaria destruït: avui ja ha començat a quedar clar que no, que de cap manera. Al contrari: ara  som més   perquè hi ha demòcrates que no son independentistes però que s’afegeixen al moviment que ara comença a veure clar que una de les pretensions, amb la sentència, no era altra que escapçar drets fonamentals que poden veure’s clarament afectats i interpretats com a sediciosos,  i que aquell A por ellos...! tant aplaudit, ara els inclou, com ja ho dèiem des d’aquí, a també a ells.

La societat civil ha arrencat. Era la primera de les condicions necessàries per arribar Ítaca. 

J.  Vinyeta
14 d’Octubre de 2019, dia que recordarem com el Dia de la Sentència.