diumenge, de setembre 17, 2017

484.- “Allà i Allò” i alguna cosa més

484.-  “Allà  i Allò” i alguna cosa més.-

Em sembla que va ser la primera legislatura de Suárez que Roca Junyent (cognom que avui quaranta anys després encara no han  après a  pronunciar  els monolingües), en un dels seus discursos a Las Cortes,  va fer memòria del que els hi passava als polítics (i als que no ho érem, també) durant la dictadura franquista i la cura que havien de tenir quan parlaven, especialment per telèfon, de com havien de controlar les coses que deien. I posava com exemples allò de que es deien frases com aquella de...  allò que tu ja saps..., ja ens trobarem a la cantonada..., vigila quan parlis amb aquell del telèfon... Eren frases  a mitges però que els  eren perfectament intel·ligibles,  tot i que la seguretat personal sempre hi era absenta. I sembla que ens hi vulguin fertornar.

Un té la sensació de que anem a parar, dia a dia més, a aquella situació. Ara resulta que hem de parlar “d’allò” perquè sembla ser que qualsevol referència directa  “allò” que ha de tenir lloc d’aquí a quinze dies pot ser un delicte i  sembla que si, quan passi, ens acostem “allà” on passa encara que  només sigui per saber que cony hi passa i hi donem la  nostra “opinió” al respecta també podrem ser considerats delinqüents... El Punt  Avui ha estat el primer en recordar-nos-ho amb un anunci “encriptat” a les seves pàgines respecta  "d'allò"

Quina tristor...! ens volen portar altra vegada a les èpoques de la foscor en que, com sembla que està passant ara, les opinions  i les idees eren perseguides, com ho eren també els desitjos perquè unes i altres sempre voleiaven entorn de la paraula llibertat, que era el punt de trobada comú, substituïda per una democràcia orgànica que va portar a  milers de ciutadans a la presó només per discrepar. Com pot passar ara.

De totes maneres, si la Llei orgànica 2/2005  despenalitza la convocatòria de  referèndums[1] i la Llei diu el següent:

Artículo único Modificación del Código Penal
Quedan suprimidos los artículos 506 bis, 521 bis y 576 bis del Código Penal.

Amb aquesta Llei vigent, com es pot penalitzar el que no és penalitzable?.

D’altra banda, i pensant en “allò” que  es diu que serà d’aquí a quinze dies, Puigdemont. Junqueras, Forcadell i Colau han envia una carta a Rajoy, amb còpia a Felip VI, convidant-lo a parlar obertament per acordar un “allò[2]. La resposta que va donar el portaveu del Govern,  Méndez  Vigo va ser la de declarar  el document rebut des de Catalunya de pur sarcasmo  i una añagaza, tot i que després diu que el govern de Rajoy no ha rebut la carta i que no en coneix el contingut exacte[3]... És una bona manera de deixar clar el desconeixement del que volem un 75% dels catalans. Potser hagués estat millor que abans de contestar amb exabruptes, s’hagués pres la  molèstia, al menys el ministre porta veu, de llegir-se la carta i així poder parlar amb coneixement de causa, però ja se sap com son.

Com que tot és tot, un Gegant de Gràcia de Sabadell que participava en una festa a  Can  Llong i que portava un paper amb un Sí, ha estat avisat per la policia municipal de que se’l treies[4] de sobre, aquell sí que portava. Vistes les coses, potser no podrem respondre afirmativament a res i haurem de buscar una nova paraula o un nou símbol per a definir una resposta  afirmativa. No ens podrem queixar: serà una forma  esplèndida per anar enriquint la nostra llengua...

Com sol passar, Catalunya serveix de tapadora de la corrupció que es manté a tota orquestra al PP. I és  per això de Catalunya que passa quasi en silenci la imputació de Gallardón en el cas Lezo[5] (és el cas del Canal d’Isabel II a Madrid) per haver-se ventilat simpàticament uns 70 milions de dòlars. Malauradament, com li ha anat de bé al PP aquest “lío” català per tapar, una vegada més,  les seves vergonyes i les d’un exministre catòlic, creient i practicant...
J.  Vinyeta
16 de Setembre de 2017



[1] El preàmbul és prou clar “La Ley Orgánica 20/2003, de 23 de diciembre, de modificación de la Ley Orgánica del Poder Judicial y del Código Penal, en su artículo segundo, modificó el Código Penal introduciendo en él los artículos 506 bis, 521 bis y 576 bis. El artículo 506 bis castiga con penas de tres a cinco años de prisión e inhabilitación a la autoridad que convocara procesos electorales o consultas populares por vía de referéndum, careciendo de competencias para ello. Este artículo y el 521 bis también penalizan a quienes facilitaran, promovieran o aseguraran la realización de tales procesos o consultas. Por su parte, el artículo 576 bis castiga con pena de prisión a la autoridad o funcionario que allegara fondos, bienes, subvenciones o ayudas públicas a asociaciones o partidos disueltos o suspendidos por su relación con delitos de la sección segunda del capítulo V del título XXII del Código Penal. I el text de la Llei, explícit.