dilluns, de setembre 11, 2017

482.- Accions jurídiques i la seva interpretació

482.- Accions jurídiques i la seva interpretació.-

L’andanada des de Madrid ha estat èpica. Hi ha emmerdat a tothom i no ha quedat clar que, si els que anem a votar, també estarem  cometent un delicte. Em dona la sensació de que, quan es varen reunir per decidir el què i el com, a cada idea que algú aportava, hi havia una altra que afegia allò de “... y dos huevos duros...” perquè, no fos cas, que quedés algú sense assenyalar.

Hem entrat en una etapa difícil: Rajoy diu que anirà  a totes. El seu tancredisme l’ha portat fins ací i ara no li queda més remei que fer el que fa, tot i que amb un ull posat a Europa que, de moment, ni està ni se l’espera. D’altra banda, el País, Catalunya,  fa  anys que va empenyent als polítics perquè ens portin a port i no crec que sigui ara, a pesar de totes les amenaces, quan deixi de fer-ho. Ans al contrari.

 Catalunya també mira Europa i té també clar  que Europa, hores d’ara, ni està ni se l’espera. És cert que Europa parla de Catalunya d’una forma adusta i excloent acontentant a qui li demana definició, com ha estat el cas de la diputada de UPyD, Beatriz Becerra. Però si el catalans, tot i marxant d’Espanya,  constitucionalment no perdrem la nacionalitat espanyola, llevat de renuncia expressa, com serà possible que perdem la “nacionalitat” europea...? Per què no ens hi donen resposta? Una sí i l’altra no? Oxímoron.

Per tot plegat, la situació és complicada perquè bàsicament, i en contra del que els unionistes expressaven al Parlament, es tracta d’un enfrontament directa entre un govern central, amb antecedents clarament dictatorials  franquistes, jacobí, amb un esperit imperial que s’ha mantingut virulent des del segle XV i que intenta fefaentment que  Montesquieu mai no hagi existit, un enfrontament dic en contra  d’una part majoritària de la ciutadania catalana que clama per poder, senzillament, votar. Però estem on estem perquè Rajoy va dir clarament allò de  “...y porque no quiero”, no ho oblidem.

Però tota aquesta violència administrativa i judicial posada en marxa, s’ha vist gairebé decapitada arrel del recurs de recusació dels membres  TC que Carme Forcadell presenta  i que és resolt pel propi TC què, assenyala Partal[1] (i del que també se’n feia resò J. Graupera en  ElNacional[2] assenyalant la voluntat de Rajoy d’anular el debat parlamentari, i d’aquí l’allargament de la sessió, amb les collonades dels unionistes, esperant una anul·lació exprés que no va arribar), obra la via per a anar als tribunals europeus (Ho explicava també abans d’ahir l’advocat de Carme Forcadell, Agustí  Carles, a Més 324[3]). Però, afegeix Partal que, en la segona interlocutòria que emet el TC, considera  Forcadell “part del procés...” i que per tant és impossible inhabilitar-la sense convocar-la, sense escoltar-la formalment, sense respectar els seus drets processals, la qual cosa pot ampliar-se, conseqüentment, a que tots els amenaçats pel referèndum es puguin personar com a part... el que farà que la via ràpida de inhabilitació quedi en res.

I com que alguns de Madrid també ho saben, comença la por de que l’Estat no hi arribi, ni amb temps ni amb forma, a impossibilitar el referèndum[4]. Pot ser serà que ja ens donen moltes possibilitats  d’èxit. Però s’esveren  més quan al propi Rivera se li escapa allò de que “ho tenim  fotut...”[5] o quan se’ls hi ha fet  evident, especialment a partir del 17/08 de trista memòria, que molta premsa estrangera   tracta a Catalunya com un Estat. Pobre Rajoy! Es convertirà en un drap brut i estripat en mans de tota aquesta trepa, si no  van les coses com la caverna vol...

A banda de tot plegat, el Banc d’Espanya ens ha fet l’anunci, ara, en aquestes circumstàncies polítiques, que del rescat bancari, aquell que no havia de costar un euro als espanyols, entén com difícilment recuperable el 75% de les quantitats repartides entre els bancs. Fent els números en resulta l’escandalosa xifra de més de quaranta mil milions d’euros (40.000.000.000!!) que haurem de pagar entre tots. Aquest govern central, tant escrupolós amb els diners que es gasten els adversaris polítics, als que tracta obertament d’enemics, ¿exigirà responsabilitats als autors d’aquesta desfeta que alguns economistes auguren que podrà arribar als dos-cents mil milions, un cop sumat el banc dolent que obertament és un banc en fallida, més les quantitats que aniran aflorant dels bancs que encara estan a la corda fluixa?  És ben bé allò de la palla i la biga, a l’ull...

J. Vinyeta
10 de Setembre de 2017