dijous, de setembre 07, 2017

481.- Al Parlament...

481.- Al Parlament...

Ja està fet. Després d’una sessió maratoniana i amb una oposició entestada en que no es pogués votar, ha arribat el moment i la Llei dita del Referèndum ha estat aprovada amb els vots necessaris i esperats i amb les absències a l’hemicicle també esperades de PP, C’s i PSC.

El debat ha estat un permanent joc dels disbarats. Vist des de fora del Parlament, feia una estranya sensació en veure als números dos de cada partit de l’oposició demanant una  i altra vegada la paraula, exigint un “exquisit” compliment del reglament de la Cambra, repetint exigències ja presentades i debatudes,,,, fent, en una paraula, tot el que tenien a l’abast per endarrerir – impedir la votació: fins a sis reunions de la Mesa durant el debat i cinc reunions de la junta de portaveus (l’última, que ha durat mes de dues hores,  ens ha deixat amb l’ai al cor...),  és el balanç final de les permanents intervencions dels diferent grups parlamentaris opositors. L’espectacle ha estat  vergonyós, però amb l’intent permanent de presentar a tot el sobiranisme  com a responsables de la més gran fallida política que podrà recordar la història d’aquesta nació que és Catalunya, fallida  que PP, C’s I PSC donen per feta.

Per amenitzar-lo, la  vicepresidenta Soraya ha fet acte de presència davant les càmeres de les TVs per donar el que possiblement hagi estat el missatge més dur i amenaçador dels ha vingut fent fins ara, afegint-se a la festa: era l’anunci oficial de que l’Estat posava en marxa tot el sistema repressor, endarrerit només pel fet de que fins quarts de deu de la nit no ha estat aprovada la llei. No obstant, la fiscalia de Catalunya ja anunciat querellar-se contra la Presidenta del Parlament. Possiblement sigui la  baula més dèbil deL l’engranatge tècnic de tot plegat, però no la baula que, des del punt de vista d’actitud i comportament sigui  fàcil de trencar. Perquè Carme Forcadell ha demostrat avui la seva vàlua i enteresa,  ha estat l’autèntica heroïna de tota la sessió. Constantment assetjada, ha suportat estoicament totes i cada una de les impertinències amb que l’han obsequiat des de l’oposició i, tot i això, ha aconseguit portar el debat fins on havia d’arribar. Mereix el reconeixement de tots.

El debat ha finalitzat després de les intervencions directes  d’Albiol, Arrimades i Iceta que no han estat més que un continu reguitzell del caràcter antidemocràtic de tot plegat i de la vulneració sistemàtica dels seus drets com a diputats. Tot i sabut que el que ha passat passaria, no podien donar crèdit al que se’ls hi posava davant i justificaven les seves absències durant la votació... Iceta  ha fet el discurs més dur que Albiol o Arrimades perquè, quan darrera de les paraules   hi ha un rebost més ordenat i més omplert de  pòsit intel·lectual i cultural,  no és necessari cridar per a fer-se sentir, però no per això ha estat un discurs menys catastròfic que els que han   fet els seus companys de pista. Rabell s’ha mantingut entre dues aigües com sol fer sempre. És la forma d’actuar d’aquests d’iniciativa: si, no, no és el que cal, si que cal... Coscubiela, com li ha dit Anna Gabriel,  només ha fet aportacions teòriques. Dante Fachin al menys ha tingut la valentia de dir a la Cambra el vergonyós que ha estat el comportament de l’oposició durant la sessió. Entre una cosa i altre, semblen  clares unes “diferències” dins de la coalició que el propi Dante entén que “...se’n haurà de parlar...”

Quan el debat es va donar per acabat, el Govern, de forma col·legida, va signar el decret de convocatòria  del Referèndum. I la Llei de Transitorietat entra a la Mesa per a ser aprovada al ple  de demà. Sarao a la vista, un altra cop

Ara vindrà la tempesta. Llamps i trons aniran caient sobre dels membres del Govern i de la Mesa del Parlament. A les deu del matí de demà hi haurà consell de ministres extraordinari, ordenant (crec que podem dir-ho  així...) al TC  que actuï amb els nous “poders” derivats de la  modificació legal corresponent, amb contundència i amb execució de les pròpies sentències.

Veurem que fan. Però sabem que si pretenen resoldre jurídicament el problema, una vagada més s’equivocaran i la resposta des de Catalunya s’incrementarà. El problema de Catalunya continuarà sent el problema polític més gruixut que té l'Estat tan en quan no intenti la seva resolució per la via política i del diàleg.


J.  Vinyeta
6 de Setembre 2017