dissabte, d’abril 29, 2017

448.- Dades que diferencien.-

448.- Dades que diferencien.-

La corrupció a l’Estat espanyol està sortint a la llum de forma vertiginosa. Les implicacions ja evidents  de  sectors de la fiscalia, de dependència jeràrquica  del Ministeri de Justícia o determinades trobades al ministeri de l’Interior, fan anar tot plegat més enllà del exclusiu problema econòmic que en resulta del que es genera amb la corrupció. S’està ampliant aquella ombra que   intuíem d’una determinada forma per anar-se convertint en una figura concreta que amenaça perillosament la subsistència d’una societat civil ja  cremada amb els escàndols gairebé diaris. Perquè ara es comença a albirar que tots aquests escàndols estaven  curosament custodiats per determinades persones que han estat anomenats en els seus càrrecs precisament per a protegir aquests disbarats. Ho intuíem, però ara ho hem  constatat i aquella forma que s’ampliava  va prenen cos concret. F. Sáez  Mateu ens deia el passat dimecres[1] que un cop destapada l’Operació Catalunya, ha estat possible (les teories totes son opinables, és cert) que aquells jutges i fiscals que els feien anar per on molts ja no volien, han dit prou i s’han posat a treballar per salvar, al menys, la seva dignitat professional. Tan de bo s’hagi encetat aquest camí.  

Com sol ser habitual, quan a Madrid algú esternuda a Catalunya ens porten un tsunami. Però si a Madrid hi ha un Tsunami, amb majúscula, com és el cas,  pot ser que per la proximitat a La  Gàl·lia, vulguin fer  que el cel caigui sobre dels nostres caps.  Els casos Pujol, Palau, Púnica o 3% tornen a sortir i se’n fa parlar més a tots el mitjans  afins d’aquells desvergonyits: tot s’hi val per tapar allà el que  es pugui. Però aquesta realitat mediàtica  que tots aquells  proposen, sense ser una realitat virtual, sí que és una realitat molt distorsionada. Anem a pams perquè, com diu l’Obelix  ils sont fous ces romains...

A Catalunya hi ha corrupció, és cert. I molta més de la que voldríem, també és cert. I també és cert que al menys  el món independentista malda perquè la corrupció surti, se’n pugui fer ressò i n’exigeixi la correcció corresponent. La realitat demostra  que voler insinuar descaradament que la corrupció a Catalunya és quan menys del mateix gruix i intensitat, quan no superior, a la que  es va destapant a l’Estat espanyol és, senzillament, mala fe. Perquè quan unes Patums com Pujol, Alavedra o Millet son acreditats com a corruptes els fotem, parodiant les CUP,  a la paperera de la Història i l’oblit és immediat. L’expresident Pujol ja només està en la traca mediàtica necessària per poder-lo fer sortir de nou quan convingui. Dit això,  anotem  dades generals.

És veritat que les dades de que disposem  son fins l’any 2014, però en aquest any, ja estaven obertes a Catalunya  les diligències corresponents al Cas Palau i al Cas 3%. El Cas Pretòria s’inicia el 2009, Oriol Pujol dimiteix, pel cas ITV, el 2013 i el Cas Pujol s’inicia amb l’auto-confessió de l’expresident el 26 de Juliol del 2014. És a dir que els que sembla que poden ser els més seriosos casos de corrupció a Catalunya, estan  inclosos  en  les dades  que ens arriben fins el 2014. Per tant, podem donar com acceptables les  dades següents referides a Catalunya:

   A 2 de Novembre del 2014[2] el número d’imputats corruptes a Catalunya era de 178 (ja he assenyalat que els casos de corrupció havien set investigats abans del 2014) A la resta d’Espanya, entre imputats i condemnats la xifra arriba als 907[3] per a les mateixes dates. Però els tribunals espanyols, han obert judici oral per delictes de corrupció contra 1.378 responsables públics implicats en un total de 166 casos entre juliol de 2015 y setembre de 2016. Per  tant, sabuts i coneguts:  907[4] més 1378[5]. En aquest mateix període 303 persones de Catalunya han estat enviades a Judici[6]. No obstant, contradient a El Mundo, El Economista.es[7] assegura que PP i PSOE lideren el ranking de la corrupció a l’Estat.

   El CCN (Centre Català de Negocis) [8] assenyala en el seu estudi que Catalunya compta amb 5 casos de corrupció per milió d’habitants, que a la resta de l’Estat aquesta xifra arriba a 14 casos per milió i s’hi  pot afegir que Catalunya, amb un 16% de la població de l’Estat, compta amb el 7% de casos de corrupció totals. El munto dels diners corruptes a Catalunya, segons les mateixes fons i en el mateix període, està al voltant del 2% del munto global a tot l’Estat. L’últim cas amb implicats es va obrir el mes passat: Catalunya Caixa que, evidentment, no està inclòs en les dades referenciades i de la que si sabem que estava, fins al crac ara investigat, en  mans del PSC.

    Una altra pàgina de consulta és el Corruptódromo[9] que no he sabut veure si està posat al dia. Però, mirant la web, el nom de  Catalunya és dels que menys s’hi troba.

Amb tot això, el que vull dir és que intentar tapar les corrupcions del PP o del PSOE atiant el foc del 3%, o  cas Pujol, actualment a primera plana, no és més que una estafa més, perquè el volum de corrupció a Catalunya, per molt important que sigui (i que consti que el que hi pugui haver, sempre serà massa) és un joc de nines comparat amb la corrupció que presenta actualment l’Estat  espanyol.

Però ja sabem com se’ns tracta. L’Estat espanyol necessita escudar-se en fal·làcies per sortir-ne-se’n.  Però això és una cosa, deplorable però real, i una altra de pitjor és voler fer creure que la corrupció només es dona en un sector polític i, concretament, en el sector indepe. Els mitjans de comunicació, amb capçaleres certament vàries però sense possibilitat de rèplica de continguts dins de cada una d’elles, van deixant el llast a tot l’estat de que la corrupció a Catalunya ve ocasionada per les derives secessionistes. I els números no diuen això.

Per acabar, fer notar una qüestió que hauré de plantejar com d'estrictament personal. Des  que varen esclatar els casos Palau i   Pretòria, vaig tenir la sensació de que, en el dos casos, existiria una trama per blanquejar diners i per a tots els partits. No obstant no han aflorat aquestes suposades trames i, de l’únic a que s’ha fet referència, i sense aprofundir-hi, ha estat la donació del Govern d’Aznar al Palau. Deu de ser segur que estic equivocat...

J. Vinyeta
29 d’Abril de 2017

P.S.: Redactant aquestes ratlles, salta la notícia de que Podemos vol efectuar una moció de censura al Govern de Rajoy per la corrupció evident. La resta de partits s’alineen amb el PP. Susana Diaz es manifesta més PPera que ningú. Pedro Sánchez aplaudeix Iglésias.  Els socialistes tenen a tocar les primàries...Veurem.




[4] Fins al 2014
[5] Entre Juliol  2015 i Setembre 2016