diumenge, d’abril 09, 2017

443.- Comentaris (Montoro, Comissió, Puigdemont, Notícies)

443.- Comentaris (Montoro, Comissió, Puigdemont, Notícies)

Montoro va “ensenyar” les vergonyes de Rajoy: els pressupostos de l’Estat aprovats pel consell de ministres,  deixen en res les tan cloquejades promeses d’inversions a Catalunya de Rajoy. Si no hi intervé Florentino reclamant la quota de les inversions que s’hagués pogut “pactar” a la llotja  del Bernabeu, Catalunya, una vegada més, es tornarà a quedar a les calces. Sorpresa? Dons cap. Perquè fa massa anys que ja sabem com les pelen, tant ho sabem que inclús gent del món industrial o financer (més  afins a Rajoy que no pas  al Procés en molts casos), ja després de la proclama de Rajoy, varen expressar  els seus dubtes respecta de la realització de tot el promès. Montoro va a tornar a  posar la pastanaga de cara al 2018.

La Comissió d’Investigació sobre l’actuació de l’ex ministre de l’interior i el cap de l’oficina antifrau de Catalunya, es va engegar amb les compareixences dels dos implicats. Com era d’esperar, res s’ha aclarit i, pel què vaig sentir, els dos implicats son autèntiques Germanetes de la Caritat, paper que, donades les bondats pietoses de l’exministre, tampoc ens ha d’estranyar. M’ho vaig passar bé amb les intervencions de Rufian davant dels actors principals i m’agradaria saber l’opinió dels intèrprets del llenguatge no verbal de l'emprat per l’exministre Fernàndez Díaz durant la sessió, especialment davant del diputat d’ERC. Personalment em va semblar veure’l tremendament inquiet, tot i sabent, com sabem tots que, a la fi, en sortirà immaculat. Voler ara carregar les tintes en el diputat Rufián, només em sona a aprofitar un paràgraf concret per desqualificar tota la novel·la. Qüestió que posa davant dels lectors, la gent del carrer, el fet de que els que  haurien de ser els editors de l’obra (PP i PSOE i C’s de col·laborador necessari, però per sota la taula) han decidit que no es publiqui: les pàgines de tot el relat, del que a pesar de tot tots creiem que en tindríem quan menys algun capítol,   quedaran en blanc. Llegia l’altra dia que va ser Napoleó el que va dir que si no volia que s’aclarís un assumpte, anomenava  una comissió per que la investigués. A  banda  de l’autoria, que per a mi era desconeguda, és una frase que des de sempre sabem que és molt escaient a la realitat  respecta de la  que estem comentant.

Puigdemont “s’escapoleix” i aconsegueix entrevistar-se, ni més ni menys  que amb Jimmy Carter. L’expresident americà va rebre el Nobel de la Pau el 2002 per intentar solucions pacífiques a problemes internacionals i que prèviament ja havia estat protagonista principal en els Acords de Camp David, acords  que varen suposar la signatura de la pau entre Egipte  (Al-Sadat) i Israel (Begin) a finals dels 70. Puigdemont va respondre a una invitació de la Fundació Carter (Carter Centre, Atlanta), diu que no va anar a demanar res (VilaWeb fa un bon resum de la trobada[1]) però sí a explicar la situació catalana i a posar-se a disposició de la Fundació en el tema dels refugiats al Mediterrani. Entenc que aquesta trobada no haurà caigut gens bé al Ministre Dastis i molt menys al Govern de Rajoy que, pel que sembla, resulta que se’ls hi ha “escapat” un ocell ben gros de la gàbia. Pel que ha transcendit, Puigdemont va anar a Atlanta via Frankfurt i Washington, realment un periple llarg quan sembla que hi ha vol directe BCN – Atlanta, però menys discret. Però si com deia Margallo[2] “...el partit es juga fora..., el problema es la repercussió que poden tenir fora...” queda clar que Catalunya ha marcat un gol per l’escaire al Ministeri d’Exteriors espanyol.

Però com els mals mai venen sols, Rajoy ha rebut a més dues males notícies. La primera mala notícia aquesta vegada prové de França: el candidat F.  Fillon[3] diu que “...li xoca que es negui a un poble el dret a decidir...” i que l’actitud sobre Escòcia “honora a la Gran Bretanya”,  qüestió inoportuna en aquest moment en que Catalunya, per obra i gràcia del pròpi Rajoy, està en el fons de la qüestió de tot l'embolic internacional espanyol. Gràcies Sr. Fillon, però, a pesar de tot, imagino que entendrà que aquestes declaracions les deixem “en conserva” per si arriba el moment de poder-les tastar  fora de temporada electoral. Tant de bo que jo estigui equivocat, però d’un país con França que ha estès el centralisme  més radical (recordem tots que just travessar la frontera pels Pirineus el primer indicador que trobàvem era el de París  1000...)  del que deriva en bona part el centralisme espanyol, i vist el tracte oficial amb Còrsega, el bretó o el català, per exemple,  fa que molts vulguem sentir aquestes mateixes declaracions en el cas de que el Sr. Fillon arribés a l’Elisi. De totes maneres, gràcies:  copets  l’esquena ajuden sempre a tirar endavant. L’altra mala notícia que ha rebut Rajoy li ve d’Anglaterra. La Primera Ministra May li fa saber al President espanyol que Gibraltar és innegociable, amb l’agreujant de que May no li diu directament a Rajoy sinó que ho diu a la UE, amb qui realment ha de negociar el Brexit i on, si no hi ha res de nou, s’haurà de parlar de Gibraltar. Amb la UE i no amb Espanya i sempre respectant la voluntat dels gibraltarenys. Pel que es veu, també aquest partit es juga fora...

M’agradaria saber si algun dels dos ministres implicats en tot plegat (Interior i Exteriors) ha rebut algun  avís des de Presidència...

 J. Vinyeta.-
 8 d’Abril de 2017