dissabte, d’abril 22, 2017

446.- Corrupció a dojo

446.- Corrupció a dojo.-

Madrid ha estat en primera plana des de dijous passat. Ha  petat un floronco de mides sospitades però en cap cas imaginat d’aital virulència.  Sabíem ja dels  anteriors  secretaris generals del PP de Madrid (Romero de Tejada i Granados, el primer condemnat per les targetes black i  Granados a  presó considerat cap de la operació Púnica), però al bassal de les granotes de l’Espe (acudit molt en boga aquests dies) s’hi ha trobat el que deuria ser el mascle alfa de tot plegat: Ignacio Gonzalez, expresident madrileny, també ex secretari general del PP a la Comunitat i, per les llàgrimes de la pròpia Espe a les portes de l’Audiència nacional,  bon amic  de l’expresidenta. Gonzàlez,  finalment a última hora d’ahir, també va entrar a la presó. Se l’acusa  d’enriquiment il·lícit i de sis o set coses més relacionades amb la  presidència que ostentava en el Canal de Isabel II, les aigües de Madrid, i de participar en el finançament irregular el PP.

Però darrera de l’escàndol econòmic, de mides per determinar, entenc que el més greu de tot plegat és l’escàndol polític que genera l’actuació del Fiscal Anticorrupció, Sr. Moix, que deixa patent “l’estimació” profunda pels seus amics del PP i adlàters. Va ser anomenat, quan ja era Fiscal anticorrupció de la Comunitat de Madrid i molt amic de l’Espe,  pel nou fiscal General de la Maza que estava avisat d’algunes de les irregularitats del candidat[1]. Ignoro si Moix és d’ascendència illenca però el seu cognom, en català  balear, vol dir gatet i ja sabem fins on ho son, de faldillers, els gatets de casa. Efectivament, aquest fiscal Moix,  ja ens portava alguna càrrega a l’esquena. La primera va ser la no consideració de desobediència a l’autoritat en la fugida  d’Espe en el cas en que va aparcar en el carril  bus. Després  va voler boicotejar el cas de les targetes Black i la imputació del President de Murcia,  i com a traca final, els fiscals van haver d’imposar-se en reunió reglamentària,  a les intencions del gatet sumís d'oposar-se a la detenció de Gonzàlez (aquí sembla que amb l’aquiescència del Fiscal General De la Maza),  als escorcolls a OHL, INDRA i no sé si també a la consultora PRICE Waterhouse Coopers, a la que sembla que s’hi va arribar pels pèls.

 L’escàndol polític està obert una altra vegada i manifestant allò que des de fa tan de temps sabem  que esquitxa als que hi estan directament implicats i a tot aquells que podent-t’ho arreglar (aquí assenyalem a tot l’executiu, a massa bona part del legislatiu i ara ens resulta que una part del cos judicial, la fiscalia, també hi està implicada,) ens van volent fer creure en suposats i constants canvis, però que tots sabem que només poden ser o que  seran canvis només, repeteixo, només  canvis lampedussians.

 Aquí podríem allargar el discurs, gairebé de forma interminable i està per veure que farà aquest partit tan regenerador que vol ser C’s que, no ens enganyem, no crec que es diferenciï molt del que ha estat el seu paper a Andalusia o a Múrcia.

Un apunt rellevant en tot plegat, ha estat la imputació de Maruhenda per suposades coaccions a Cifuentes perquè no denunciés el que havia “trobat” en prendre possessió al càrrec, qüestions que implicaven al Conseller delegat del Diari tribuna del periodista. Maruhenda, director de La Razón, fidel a la línia editorial dissenyada des de Planeta i martillo de herejes   de tots aquells que no han estat afins a les seves prèdiques des de les tertúlies de la Sexta i/o a les del Partit Popular, amb les que ell ens volia adoctrinar des de les seves trones, Maruhenda, dic,  ha fet bona aquell expressió de Victor Lapuente Giné quan ens parlava del per què la corrupció no es castiga a Espanya. Deia que una de les raons està en que en l’Estat Espanyol no hi ha llibertat de premsa, no tant perquè no hi hagin capçaleres  suficients que la podessin garantir sinó perquè, diu Víctor, que dins de cada capçalera no existeix la possibilitat de divergir de la línia editorial. Per tant, els maruhendas de torn segueixen fidels al que els paga i a la línia que els imposa aquell Consell d’Aministració al que pertanyen i del que en massa ocasions en formen part. Em sembla que és en les pàgines del ARA de dijous, que Mónica Planas[2] fa un resum de tot plegat, del que adjunto el link, en el que es pot dir tot, com diu la dita, més alt, però en cap cas més clar. Es titula Protegint  Maruhenda. Però no dubto de que se'n sortirà...

I ara només ens queda esperar, d’una banda , la declaració de Rajoy de la setmana que ve. D’altra,  l’espera del nou escàndol econòmic – polític de cada dia que ens omplirà, per enèsima vegada,  de vergonya aliena i, especialment, de vergonya pròpia, pròpia per no haver estat capaços encara d’haver dit que ja passa tot plegat de  marea d’oli, de no haver dit dir Prou! amb força suficient. Només ens queda la possibilitat d’entomar el que pugui ser nostre i arreglar-nos-ho tirant endavant el procés.

Coincidint amb tot això, resulta que els fiscals del Cas 3% han estat rellevats i enviats a Madrid perquè de La Maza diu que allà hi ha molta més feina. No sé si respon o no  a alguna raó estranya o amagada, en aquests canvis. Però que pensin, si hi ha raons fosques  en els relleus, que des de Catalunya aspirem a ser un Estat net i que, per tant,  destapar la merda que pot haver-hi sota de les catifes no ens fa cap por: al contrari. Si no ho fan ells, ja ho farem nosaltres. I sense complexos. I com exemple, només cal veure en “l’oblit” en el que ha caigut Jordi Pujol i Soley des de la seva assumpció de defraudador.

J. Vinyeta
22 d’abril de 2017

P.S.: El Govern i alts Càrrecs  han signat un document que, sobre del paper, significa unitat entre tots plegats per al bon fi que majoritàriament, al menys el 75% com a mínim de la societat catalana desitja. Els fets ens demostraran la veritat que expressa el document. Les CUP aplaudeixen el Manifest. Però només fan que empènyer als altres i ells es mantenen expectants, a punt per tocar allò que no sona en el moment que els hi agradi més. Facin el que facin, en cap cas han agafat o agafaran el compromís que els altres sí que varen prendre ahir. Anar per la vida fent que s’emmerdin els altres  és, realment, la gran manera de viure tranquil.




[1] Anomenat, segons sembla perquè l’aleshores Fiscal General, Consuelo Madrigal, no es va plegar al desitjos del Ministre Català de nomenar  Moix fiscal anticorrupció. Per aquesta “indisciplina”  no va ser anomenada fiscal de l’Audiència com sembla que Català li havia promès, i finalment va haver de dimitir com a Fiscal General. El nou Fiscal General, nomena a Moix.