dimarts, d’abril 04, 2017

442.- Incongruències

442.-  Incongruències

El Govern espanyol és capaç del més insospitat o inesperat. Com tots els Governs del món a vegades intenta ser pragmàtic com si  el pragmatisme fora la gran fórmula a emprar en política. El que passa és que, en massa ocasions per no dir que quasi bé sempre, aquest suposat pragmatisme, en el cas concret del Govern  Rajoy, deixa al descobert misèries que, coneixent-los, sembla impossible que les deixin al descobert.

Anem a pams. La primera ministra de la Gran Bretanya T. May, ha iniciat el procés que ha de conduir definitivament al Brexit. Irlanda i especialment Escòcia, ja han anunciat que volen continuar en la UE i, per confirmar-ho, Escòcia anuncia un nou referèndum pro-independència per poder mantenir, assegurant-la així  un cop aconseguida la independència, la seva unió a la UE. Aquest nou referèndum, que la primera ministra escocesa Sturgeon vol celebrar tan amb els vist i plau de Londres com de forma unilateral durant l’últim trimestre de l’any proper, ha aixecat determinades alarmes.  May diu que Espanya vetarà l’entrada d’Escòcia a la UE, però la realitat està en que la UE entén que Escòcia, Irlanda i Gibraltar possiblement[1] necessitin un “tractament especial” a l’hora de concretar el Brexit.  Fins aquí podríem dir que tot va sobre de la normalitat.

Però resulta que Espanya ha obert de nou, i amb una certa virulència en aquesta ocasió, el front de Gibraltar plantejant aquella idea “margallana” de la cosobirania. El tema no és nou perquè el tema ja es va proposar l’any 2002. Però mentre May insisteix que en tot cas es respectarà la voluntat dels gibraltarenys, Espanya espera aquella cosobirania independentment de la voluntat dels seus protagonistes. Davant de la insistència espanyola, l’ex líder conservador M. Howard entén que la resposta d’Anglaterra respecta al tema de Gibraltar ha de ser tant contundent com ja ho va ser M. Tatcher en el cas de les Malvines, i el ministre de defensa d’Anglaterra M. Fallon declara que defensaran als gibraltarenys fins a les seves últimes conseqüències...  Tot i això, no crec que la sang  arribi ni a la cantonada.

Però heus ací que el ministre espanyol d’afers estrangers diu que “d’entrada...” Espanya no vetaria l’entrada d’una Escòcia independitzada[2]; com també diu el mateix el portaveu del PP al Parlament europeu[3] en resposta a la pregunta en aquest sentit en roda de premsa: pur pragmatisme. Però davant d’aquesta insinuació ha de sortir el portaveu del PP, Pablo Casado[4],  que diu que Escòcia, si s’independitzés, hauria de “posar-se a la cua” per entrar a la UE: aquesta resposta és diguem-ne miserable. Pura misèria a la vista: per fotre  Catalunya, si cal, que es fotin els altres...

Tot plegat, tots aquests si o no constants, aquestes permanents incongruències, posen de manifest, al menys, una cosa fonamental: Catalunya està permanentment present en la política espanyola interior, cosa que ja sabíem, però ara i com a conseqüència de lo dit,  està de ple en  la política internacional espanyola. Perquè quan algú parla de referèndum, com és el cas d’Escòcia, o en la necessitat i obligació de consultar el parer dels seus protagonistes, com seria el cas de Gibraltar, l’Estat espanyol només té  una resposta: la  que pugui ser aplicada al cas català, en funció del criteri que manté sobre d’aquest assumpte. Ni Europa compta en aquest cas. Però, s’aplicaria aquest mateix criteri a l’hora de respondre una seriosa demanda de retorn per part de Marroc de Ceuta i Melilla? Hi hauria també cosobirania? Hi hauria referèndums perquè Ceuta i Melilla decidissin el seu futur? Em sembla que tots coneixem, hores d’ara, les respostes a tot plegat. I no tinc cap dubte que es faria un referèndum en les dues ciutats  perquè jo, en el seu cas, tampoc voldria ser marroquí. Dit d’una altra manera, el resultat estaria cantat d’antuvi.

No es tracta de ser optimistes en considerar com Europa resoldrà els problemes que el Brexit ocasiona. Però  podem pensar que, alguna de les solucions aplicades ens albirin quelcom de positiu des del punt de vista indepe català. Perquè el  que si sabem és que Europa, si en alguna cosa ha estat tradicionalment congruent, ha esta amb el seu pragmatisme a l’hora d’actuar. Sapiguem esperar perquè  tampoc ens queda gaire per tenir respostes al respecta.

J.  Vinyeta
4 d’Abril de 2017




[1] http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1073402-la-unio-europea-obre-les-portes-als-escocesos.html
[2] http://www.abc.es/espana/abci-dastis-asegura-espana-no-vetaria-entrada-escocia-201704021820_noticia.html
[3] http://www.rac1.cat/info-rac1/20170311/42797545150/gonzalez-pons-diu-que-espanya-no-vetaria-lentrada-descocia-a-la-ue.html
[4] http://www.elnacional.cat/ca/politica/pp-escocia-independent-unio-europea_148929_102.html