dimecres, d’abril 19, 2017

445.- Comentaris (ETA, Rajoy testimoni, Puigdemont)

445.-  Comentaris (ETA, Rajoy testimoni, Puigdemont) .-

He deixat passar uns quants dies abans de fer referència a un fet que entenc com a transcendental: ETA va lliurar als observadors de torn les coordenades de les sitges-zulos on hi tenien l’arsenal armamentistic. És cert que l’Estat Francès va estar dubtant de si deixava o no desenterrar l’armament, que estava tot en el seu territori, però al final es va afegir a la festa que la societat civil celebrava a Baiona i va celebrar també que finalment la pau fos definitiva. Han passat un dies amb l’intent de observar l’actitud del Govern de Rajoy al respecta. Però no l’ha  modificat en res perquè entén  que la victòria encara no és complerta. No és la meva intenció  justificar l’actitud etarra: més de 800 morts, molts dels quals eren, segons aquell criteri de guerra que empraven,  víctimes  col·laterals, no tenen justificació possible. Però és també veritat l’incompliment sistemàtic d’allò de que sense violència tot era possible que s’afirmava des de Madrid. Res de res: vençuts, desarmats, dissolts, captius... Fins ara encara no han estat ni dissolts ni captius els etarres que encara corren pel món, però la intenció de Rajoy és que ho siguin per portar-los als tribunals i ratificar la victòria humiliant l’enemic.

Urqullu, que va intervenir en el desarmament de forma discreta, entenc que ha parlat amb Rajoy, arrel dels pressupostos, almenys sobre dels presos d’ETA. Però ja sabem que per Castella, qualsevol condescendència equival a una derrota i ha estat fins ara inadmissible. Ens queda esperar més, però tinc l’amarga sensació de que la pau no es signarà mai. Victòria, vista amb l’amplitud castellana, i prou! Potser aquest comentari[1] de Pablo Cambronero, de C’s, des de Sevilla,  sigui prou eloqüent:

La entrega de armas y la consiguiente disolución de la banda terrorista, siendo como es una buena noticia, solo conduce a la mayor de las desconfianzas en cuanto a las contraprestaciones políticas que puedan llegar a disfrutar, lo cual sería tan vergonzoso como cruel.

Rajoy haurà de declarar com a testimoni en el cas Gürtel, que està en marxa des del 2009. Queda per decidir la forma en que es farà la compareixença, però la seva declaració com a testimoni, s’afegirà a les de Cascos, Acebes, Mayor Oreja i Rato[2] (un quintet que es complementa amb l’Espe Aguirre) que possiblement, sense mentir, perquè oficialment no podran, no tinc cap dubte de que ens voldran fer combregar amb rodes de molí. Només ens hi falta Aznar, que seria bo veure’l interpel·lar als jutges i fiscal abans de respondre i qüestionar  les preguntes.

El PP ha qualificat “d’abús de dret” la citació de Rajoy. Tot i declarant-la injusta, el PP manifesta  que col·laborarà amb la justícia, cosa que sona estranya després de sol·licitar per dues vegades, i per dues vegades rebutjada, la nul·litat de tot el procés.  Ja se sap la diferencia que hi ha entre receptar i prendre, però que haguessin de passar com a testimonis Cascos, Arenas i Acebes, ex secretaris generals del PP, i Rajoy no hagués estat ni convocat, cridava un pel la atenció.

Puigdemont i Junqueras s’han conjurat per donar divendres una senyal clara d’unitat entre partits i de cohesió dins del Govern i divendres, Govern en pes  i alts càrrecs, signaran un manifest en aquest sentit. Ja sé que és un bon pas. Però després mateix de la signatura, el món indepe necessitarà comprovar que la signatura correspon a una realitat i no a una situació de conveniència. Les declaracions de Bonvehí i la seva difusió han fet mal a tothom. Signar la pau i manifestar coherència amb el que prediquen és absolutament necessari. És allò que ja definia dies passats com a condició sine qua non  de cara al bon fi del Procés.

J.  Vinyeta
19 d’Abril de 2017




[1] http://elpais.com/elpais/2017/03/20/opinion/1490028131_035541.html
[2] Sembla que Rato va estar investigat per blanqueig de diner des del mateix  FMI mentre n’era President, i d’aquí la seva sortida de la institució per la porta del darrera.