dilluns, d’abril 03, 2017

441.- Comentaris (Casasnovas, Comúns, TC, Inversions)

441.-  Comentaris  (Casasnovas, Comúns, TC, Inversions)

Guillem López  Casasnovas és catedràtic de la Pompeu i considerat un bon entenedor en qüestions econòmiques. Es Conseller del Banc  d’Espamya  i, després de dotze any de treballar-hi,  plega en els propers dies. Fa un “acomiadament”  de la seva labor en l’entitat  en el diari El Punt Avui de divendres passat en un article que titula No les tinc totes. Ens ve a parlar de tota la situació viscuda en aquests dotze anys  i de la  crisi teòricament  superada. Però també em sembla clar, un cop llegit l’article, que cap de nosaltres les ha de tenir totes. El  contingut és tremendament “advertidor” i en el últims paràgrafs de l’article[1] ens diu literalment: “Han passat dotze anys des que em va tocar veure l’economia de més a prop i del que acostumava a ensenyar  des dels llibres. I després de tants anys penso que  no n’hem aprés o que no n’hem après prou” i continua: “...que un nou tsunami un altra cop pot emportar-se molta gent. Tant de bo que això no esdevingui...”  Tot l’article  és per mostrar-nos  totes les coses que, en el seu entendre, no s’han fet bé o no s’han  corregit, i que son moltes en aquests últims anys,  especialment en l’aspecte financer. Entenc que desgraciadament és un bon avís per aferrar-nos els matxos...

El Comuns, Podemos, EUIA i la part corresponent de les esquerres que es volien apuntar al nou partit que havien de crear, estan a mata degolla. Em sembla que és el que havia de passar amb una gent que, volent arribar a tocar poder, algun poder, no estan disposats a perdre identitats (tot i que els orígens no importen...) o, el que em sembla més aproximat a la realitat, emblemes d’identitat.  Colau (aquella dona que no volia entrar en política), Doménech, Fachin, Albiach, etc..., s’estan comportant  tal com la política ens ve demostrant que es fan les coses: jo i jo primer i, potser, els altres després.  Veurem com acaba tot plegat, perquè el resultat de les votacions no garanteixen estabilitat.

El Govern Central envia al TC la part dels pressupostos de la Generalitat que preveu els fons necessaris per la celebració del Referèndum (se li diu d’altra manera més selectiva, però tots sabem que son per això, pel Referèndum). No és res nou llevat de que aquesta vegada posa a la picota penal, en el cas   d’incompliment de l’esperada sentència favorable del TC al respecta, a tot el Govern de Puigdemont i a varis assessors. Soraya sol·licita del TC que, en elaborar la sentència, expliciti l’advertiment corresponent per evitar la interpel·lació de desconeixement per banda dels assenyalats. Entenc que aquesta part és sobrera donat que, com va anar en els casos de Mas i companyia en que   no varen quedar fefaentment demostrades les advertències, les sentències varen ser les que varen ser. Per tant no cal tant d’advertiment. Donat que oficialment hem de suposar que el Referèndum es quedarà sense calés, potser seria una solució al respecta  el fer allò que se’n diu un micro-mecenatge, a banda de    buscar finançaments particulars. En aquest últim cas, si no saben com fer-ho només cal buscar els ideòlegs del finançament irregular dels partits perquè aportin alguna solució...

 Conyes a banda, el que va quedant cada dia més clar és que, per arribar a port, serà absolutament necessària la participació ciutadana. Dit d’una altra manera: quan arribi el xoc de trens, que em sembla absolutament inevitable, haurà de ser la ciutadania que prengui el carrer i exigeixi al govern central, que no ja al Govern Català, que posi d’una punyetera vegada les urnes. Tots tenim clar que res està guanyat, però tal com indica el CEO en la seva última entrega, el 73% de la població votaria en un Referèndum encara que fos realitzat de forma unilateral.  El 73% de la població és molta gent i posada tota  al carrer, a més d’un li tremolaran les cames. Malauradament, perquè les coses no haurien d’haver-se de fer així, em sembla que no hi haurà altra manera de solucionar-ho. La gent al carrer entenc que hi serà: només caldrà un bon lideratge que podria ser, donat el cas, des de  l’Assemblea de Càrrecs Electes a la que s’hi sumaran, no ho dubto, ANC, AMI i Òmnium.

Les suposades inversions a Catalunya anunciades a bombo i plateret per Rajoy dimarts passat, ja han tingut contestació a la resta de l’Estat. No podia ser d’una altra manera perquè el cafè para todos és el leitmotiv  que ha instal·lat el sistema polític actual, establert  a partir del moment en que la pròpia Constitució del ’78 no concreta i no defineix quines son les nacionalitats de les que parla. És per això que Extremadura, Castella – Lleó i València, de moment, ja han reclamat les inversions necessàries per compensar les inversions que es puguin fer a Catalunya. Rajoy ha obert la caixa dels trons, però sap que no li cal preocupar-se perquè, com ha estat fins avui, mai no han complert res del que han promès ell o el seu partit en aquest tema. El Govern català demana que, per fer-les mínimament creïbles, aquestes promeses incloguin una “clàusula  anti-incompliment”. La partida segueix oberta. Ara serà la Generalitat qui haurà de moure fitxa.

Coscubiela no sap estar callat. Està demanant, en nom de CSQP, la reprovació de Vicent Sanchis com a nou director de TV3. El Sr. Coscubiela, te les penques  d’acusar Sanchis de sectari, ho sigui o no qüestió sempre opinable. Però  dic penques perquè un comunista de pro, com és ell, secretari general de CCOO fins el 2008,  membre d’ICV,  ha resultat empeltat amb aquella idea que capitanejava Joan Herrera (i que ja venia de mena...), segons la qual ells i només ells son capaços d’accedir a la veritat i, en conseqüència, en son els propietaris. Sort que aquest criteri no és  gens sectari, oi?...! Pobres de nosaltres si el Coscu, com és reconegut amigablement, fos nomenat director de TV3! Es ben bé allò de la biga i la palla a l’ull. Com sempre, el Sr. Coscubiela no sap estar callat. I, en conseqüència,  el seu prestigi va com va, minvant.


J.  Vinyeta
1 d’Abril de 2017



[1] http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1107053-no-les-tinc-totes.html