dimarts, d’abril 25, 2017

447.- Comentaris (Catalunya,Zapatero, Corrupció)

447.-  Comentaris (Catalunya,Zapatero, Corrupció).-

Tinc la sensació de que aquí, a casa nostra, comença a fluir un mínim d’informació que ens era necessària. Des de la signatura del document amb el Govern i alts càrrecs (tot i alguna extemporaneïtat),   sembla que s’inicia un “període pre-consultiu” amb informacions que ens eren necessàries. Dic tot això perquè, per exemple, eren en el meu entendre necessàries les declaracions (que les fa a El Punt Avui TV i que posteriorment en fa esment el propi diari) del Secretari d’Economia, Pere Aragonès. Perquè, no ens enganyem, els copets a l’esquena sempre ajuden a tirar endavant. I en necessitàvem! Ens venen temps convulsos, difícils, i és evident que necessitem saber a què atenir-nos. I això només es pot fer donant-nos la informació necessària per poder-ho saber.

 Dissabte, a més, hi ha l’AGO a Granollers i dona la sensació de que l’Assemblea està més per la feina i deixa a banda aquella idea bonica, però irrealitzable, d’avançar conjuntament amb la idea de fer coincidir Principat i resta de Països Catalans en avenços simultanis. Personalment sempre he pensat que voler fer coincidir tot plegat només suposava un endarreriment per nosaltres. L’AGO sembla deixar-ho clar tot i que deixant escletxes perquè qui vulgui es pugui enganxar al carro. València, Balears, Catalunya Nord, han de decidir si tirar endavant, fins on i amb quines conseqüències. Però la decisió és només seva.

L’AMI, des de fa temps, està posant en marxa l’Assemblea de Càrrecs Electes pel cas de què “s’intervingués” la Generalitat i que no s’hi creï un  buit de poder perillós  en l’interregne, i l’ANC fa també seva la idea entenent que, donat el cas, aquesta Assemblea d’Electes podés avançar i aprovar la Llei de Transitorietat Jurídica necessària.

Tot plegat dona aquella sensació de la que parlava al principi de que la cuca  es belluga i de que la llum es va encenen. Entenc que hem de desitjar que tot plegat no sigui un miratge.

Zapatero ens ha vingut a dir que som masclistes i xenòfobs respecta de la candidata andalusa Susana. Està obsedit en que Susana Diaz guanyi les primàries del seu partit  i, per tant, la recepció  que el socialistes catalans han fet a Pedro Sánchez l’esvera una mica. Però la realitat està en altra banda. Zapatero no vol recordar, per exemple,  les referències que en el seu dia va fer Susana al tema dels estalvis andalusos que, a través de La Caixa van  “...a parar a Catalunya...” i que ens vàrem haver d'empassar, o aquelles altres en que diu que els vots d’Andalusia no han de servir per a la Independència de Catalunya..., vots que, d'altra banda, ni els hi hem demanat mai. No sé que dir. Només se’m acut recordar aquelles declaracions del que era President d’Extremadura, Monago, quan va dir allò de que, en cap cas es podria permetre la independència de Catalunya, perquè  suposaria per a la resta de comunitats deixar d’ingressar 16.000 milions d’€ anuals[1] o bé,  altres declaracions on el propi Monago afirma que qui gasta més del que té és, precisament, Andalusia[2]... Poca cosa més a afegir. Zapatero, com tots el Presidents de Govern central que hi ha hagut fins ara, han mantingut el sistema clientelar andalús i no precisament per resoldre els problemes de la ciutadania andalusa si no per afavorir els resultats electorals del partit que cada un d’ells representava: el manteniment del vot captiu ha estat la norma en tots ells. I des d’aquí, potser que pensem que Susana tampoc està fent res per solucionar aquells problemes. I com a mostra l’índex d’atur de la Comunitat. Podem opinar... Però, a més, em sembla que, com a mínim, Zapatero ha d’abstenir-se de comentaris que, en el millor dels casos, el que fan es deixar en evidència la seva falta de talla política (i si no li agrada, n’hi ha prou de recordar-li allò de  Apoyaré...)

La Corrupció està en plena eufòria a l’Estat Espanyol i entre els encausats (investigats) hi ha l’ex ministre Villar Mir (ex alt càrrec franquista i Ministre amb Arias Navarro, propietari de OHL) per suposat corruptor, hi ha inclòs l’expresident valencià Zaplana i sembla que el que era el despatx privat de  de Montoro ara en mans del seu germà, també hi té alguna cosa a veure en tot plegat. Però el que marca el pas és l’escàndol polític – judicial del moment. Ja sabem que no hi haurà respostes en les diferents comissions que s’estan muntant i/o en les compareixences que es van demanant des  del Congrés. No ens sorprendran amb aclariments ni Interior, ni Justícia que seran les  més celebrades. El PSOE, que em temo que està veient les orelles al llop, em sembla que està pensant més en la possible corrupció que se li pugui descobrir en  el futur que en aclarir les coses i, per evitar les represàlies per part del PP, tot i que indistintament si es fa necessari hi seran,  no vol ser el dolent del film. Però  ha de recordar que el PP governa per i amb la seva ajuda. A partir d’aquí que vagi esperant la seva estavellada final... perquè, com ens té acostumats no sembla que el PP pugui perdre més escons dels que ja ha perdut. O l’Estat espanyol, electoralment parlant,   caurà del cavall com un Sant Pau i veurà la llum...?

J.  Vinyeta
25 d’Abril de 2017






[1] Les referencies son a la xarxa i en diferents formats, texts i mitjans.
[2] http://www.elmundo.es/elmundo/2013/05/08/barcelona/1368007850.html