dimarts, de febrer 07, 2017

425.- Inici d'un judici històric


És evident que la actualitat se l’emporta el Judici a Mas, Ortega i Rigau.  Una resposta revengista i venjativa a allò que, segons Madrid, no havia de servir per a res, però   que va resultar ser un èxit en tots els aspectes. El Ministre de Justícia, Rafael Català, va declarar la nul·litat d’efectes jurídics d’aquell “butifarrèndum” (en aquelles declaracions del cel·lo[1] als micròfons), però tot i aquesta nul·litat, va forçar al fiscal general, Torres Dulce,  a emprendre accions davant la negativa a fer-ho de la fiscalia de TSJC. Alguna cosa ha de significar la posterior dimissió de Torres Dulce... Tot plegat no   és més que una altra resposta reactiva que, com diu Milian Mestre[2],  és  la forma habitual i perillosa d’actuació de Rajoy, perillosa perquè les respostes reactives i pro negatives solen correspondre a impulsos que no sempre son ben controlats. Les respostes compulsives de Rajoy  podrien resumir-se dient que, amb la judialització  de tot allò que hauria de resoldre’s de forma política, crea una inquisició moderna que, com  aquella mal recordada dels segles passats, gaudeix del control corresponent  de tot el que és públic i en favor del poder que la manté, fent bona aquella frase atribuïda a A. Guerra de que  Montesquieu ha mort.

El Judici avui obert a Barcelona no té precedents a Europa. Lamentablement, Carme Forcadell haurà de passar pel mateix tràngol i, encara que fem esforços per creure en  la justícia d’aquest País en que ens toca viure, el desànim respecta de les sentències que se’n derivin és abundant (tot i que hi ha qui augura sorpreses en la sentència, vista la poca consistència d’alguns dels arguments jurídics, sentència que en qualsevol cas caldrà llegir), però també és cert que aquest desànim  ve compensat per l’increment en  el número de voluntats de catalans, fins avui diguem que indiferents, en voler efectuar un referèndum vinculant que defineixi la relació que hem de mantenir amb Espanya. La premsa internacional se’n fa ressò[3] i molts dels titulars assenyalen, i no pas tímidament, que l’independentisme es creix davant d’aquesta acció judicial. El que també passa, en la meva opinió, és que s’han trencat, de forma definitiva, els dèbils ponts que ens volien fer creure que amb l’operació diàleg de Soraya, amb despatx a Barcelona, s’havien estès. Ja no ens ho vàrem creure quan es van plantejar des del Govern de Rajoy. Però per si hi havia dubtes,  aquests dubtes s’han esvaït definitivament. Entenc que allò denominat xoc de trens és ara del tot inevitable

És ben cert que les actuacions del Govern Central van fent adeptes a la causa catalana. Serà que, com en els temps etarres, el PP té el convenciment de que la repressió és la millor arma per combatre’ns. Però la realitat està en que el “problema catalán”, un cop al País Basc ja no hi ha trets, li permet mantenir a l'Estat tot el “sistema” ben greixat i ben pagat, un “sistema” concret que, amb la pau al País Basc, s’hagués hagut de dissoldre, engreixant l’atur i creant-se, en conseqüència, potencials  enemics. Haurem de creure (i cada vegada en tinc menys dubtes) que és precisament perquè hi ha ara el “problema catalán” que el PP viu millor.

 No ens queda més remei que esperar esdeveniments que, segons diuen els entesos, no s’han de produir fins d’aquí un mes, aproximadament.


J.  Vinyeta
6 – 7 de Febrer de 2017

P.S.: Un parell de dies abans de l’inici del judici de marres, amb aquella oportunitat que caracteritza a determinats serveis jurídic – policials de l’Estat,  salta a la palestra la “Operación Pika” per aclarir allò de 3% convergent. Son  detingudes un munt de persones però, com que l’interès  no està tan en aclarir les coses sino en crear un bon cultiu anticonvergent  en el període en que Mas n’era al davant de cara a l’imminent inici del judici, acaba l’operació havent de deixar anar als detinguts a les poques hores i sense passar pels jutjats. Algun dels detinguts anuncia querelles contra la unitat que va practicar les detencions i algun altra se’n entera de que està detingut per la premsa... Tot és bo i a tot si val, però sembla que aquesta vegada el fiscal no ha pogut “afinar” gaire cosa.




[1] http://www.rtve.es/noticias/20141109/gobierno-advierte-mas-su-comportamiento-consulta-dificulta-mucho-futuro/1044920.shtml
[2] TV3.- Programa Divendres del 6 de Febrer d’enguany.
[3] http://www.ara.cat/politica/premsa-internacional-Mas-Rigau-Ortega_0_1737426323.html