diumenge, de febrer 19, 2017

429.- NOOS

429.- NOOS.-

La sentència era morbosament esperada. Es  tractava especialment de saber com el Tribunal resolia el tema de la Infanta Cristina.

Debemos ABSOLVER Y ABSOLVEMOS a Dña. CRISTINA FEDERICA DE BORBÓN Y GRECIA de los delitos contra la hacienda pública por los que venía siendo acusada, con todos los pronunciamientos favorables[1].

És el que diu la sentència, de la que només he llegit la part resolutòria, que el Tribunal de Palma ha fet pública avui en referència al cas NOOS. La sentència inculpa a uns, Urdangarin i Torres especialment, i absol a d’altres, entre els que hi ha Cristina de Borbó. Haig d’entendre que les Magistrades tindran les raons jurídiques suficients i clares per aquesta  absolució que un no jurista com jo en cap cas podrà discutir, llevat de que hi hagi hagut fosques raons polítiques inconfessables que, d’haver-hi estat, tampoc coneixeré. La sentència és pública però no és ferma. El Suprem pot modificar-la,  vistos els recursos que s’hi presentin. El Suprem decidirà i, si no vaig errat, posteriorment només quedaria la sol·licitud  del Dret d’Empara davant del TC dels que es creguin injustament penalitzats. Davant de la sentència favorable per a Cristina, no sorprèn que també ho ha hagi estat per  Ana Mª Tejeiro, esposa de Diego Torres.

L’única cosa que puc fer és recordar el judici, que va estar a totes les TVs de l’Estat i durant no sé quants dies. Constatar alguns fets que hi varen succeir  i potser  deixar en l’aire algunes preguntes per si algú o alguns les volen/poden contestar.

 Recordar els entrebancs  que va patir el Jutge Instructor per un fiscal, Horrach, que era el  Fiscal Anticorrupció de les Balears  i que, contràriament al que s’esperava quan s’instruïa sobre  la Infanta, semblava més l’advocat defensor de Cristina  que no pas el fiscal del cas. L’actuació sorprenent del Fiscal, que carregava sistemàticament contra de les decisions de l’instructor, torpedinant fefaentment tot el que podia del procés que possibilitava la inculpació de Cristina, va ser incomprensible per  aquells que no tenim coneixements jurídics, però també ho era, per cometaris fets  públics, per a molts juristes,  jutges i fiscals. Tant ho era de sorprenent que Jutges per la Democràcia i la  associació judicial  Francisco de Vitòria  varen instar al CGPJ a que actués[2] a favor del jutge instructor Castro, gairebé permanentment vilipendiat pel fiscal. L’al·legat final del fiscal[3] va ser una permanent acusació de l’actitud del Jutge Castro, del que diu, i pot ser és el més suau del que arriba a dir, que Castro va aconseguir, en referència a la imputació de Cristina, que “ la instrucción dejara de ser investigación y se convirtiera en persecución".

Recordo també l’amnèsia sobrevinguda a Cristina. Donada l’absolució posterior de l’encausada, haig d’entendre que totes les esposes dels actualment inculpats  que han declarat i s’han declarat amnèsiques tindran el mateix tractament, o no necessàriament?. Em semblaria que es fa difícil un desconeixement  absolut dels tripijocs més elementals d’una societat, anònima o no però que t’és pròpia, perquè implica desconèixer, i en aquest cas voluntàriament, les conseqüències jurídiques que se’n poden derivar de qualsevol actuació com a responsable de la societat que regentes. Pot ser sí que hi ha gent   valenta, com Cristina i que, com ha estat el cas, li surti bé. Però la realitat ens mostra que habitualment no és així.

Sembla que ha resultat evident allò que l’advocada de l’Estat va deixar anar durant una de les sessions del judici de que “...hacienda  no somos todos...”, i que es va quedar tan ampla en dir-ho com preocupats ens vàrem quedar molts, per no dir tots, els que ho vàrem sentir.  Hauríem de poder escatir si els que han estat encausats per Hisenda també s’ho varen sentir  dir en alguna ocasió i si el tracte rebut va estar, en qualsevol cas, comprensiu i favorable com va semblar que ho era en el cas dels interrogatoris a Cristina. Citats a declarar els tècnics d’Hisenda, varen dir que no hi havia motiu per inculpar a Cristina. Era una afirmació no compartida pel jutge instructor, Castro,  ni per altres tècnics d'Hisenda, com els que representa el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda Gestha[4], que avalava  la tesi del jutge. Semblava confirmar-se, repeteixo, allò de que  Hisenda realment no som tots...

Com no podia ser d’una altra manera, ha comparegut el portaveu del Govern de Rajoy. El portaveu, Méndez de Vigo, no ha volgut comentar la sentència sobre el cas NOOS. Però no ha deixat de ser curiós que, sense preguntes i sense que vingués al cas, hagi avisat[5]  Mas, Ortega i Rigau que la sentència que en surti, sobre del cas 9N, hauran de complir-la. Talment ha donat la sensació de que la sentència serà condemnatòria. És que ho intueix o senzillament ja ho sap? Així les coses, podríem preguntar-li al portaveu si sap o intueix  si la Fiscalia General actuarà amb la mateixa contundència davant les negatives de Rajoy a complir les sentències que té, en contra, del TC. Precisament en contra d’ell, del Rajoy que té l’imperi de la Llei i el compliment de la Constitució constantment com a Nord. Un Nord, diferent del que és el que  tots coneixem, un Nord assenyalat per una estranya brúixola que sembla avariada per algunes manipulacions segurament inconfessables.

A vegades, en massa vagades, com ara es deriva d’aquest   últim i inesperat comentari  del Ministre portaveu, se’ns crea la certesa de que de dolents i professionals de la maldat només n’hi ha uns. I això en aquest últims temps va anant a més. Els altres, tots els altres,  no son més que hooligans aficionats a les dolenteries i, per la seva suposada bona fe i innocent violència, son perdonables. O així fan que ho sembli.

J.  Vinyeta
17 de Febrer de 2017




[1]http://politica.elpais.com/politica/2017/02/17/actualidad/1487328007_693591.html.  És on es pot trobar la part resolutiva de la sentència de marres.
[2] http://www.mallorcadiario.com/jueces-para-la-democracia-denuncia-presiones-a-castro-y-pide-medidas
[3] http://www.elmundo.es/baleares/2016/06/15/57610778268e3e1f668b45b4.html
[4] http://www.elmundo.es/espana/2014/01/16/52d7fe19268e3e0f5a8b4584.html
[5] http://www.ara.cat/politica/Moncloa-no-mulla-sentencia-Noos_0_1744025717.html