dijous, de febrer 23, 2017

431.- Comentaris (Trobades, Mas, Refugiats)

431.-  Comentaris  (Trobades, Mas, Refugiats)

Sembla que es confirma la trobada Puigdemont – Rajoy el mes passat. S’ignora si hi ha intenció de repetir-la i, en cas afirmatiu, quan es portaria a terme. La reunió sembla que va tenir com objectiu que Puigdemont assistís aquella reunió de Presidents autonòmics que va acabar amb més pena que glòria i deixant clar que Madrid s’emporta el pa i deixa a la resta les engrunes. Andalusia, Extremadura i Castella – La  Mancha hauran d’enfrontar-se  directament amb Rajoy. Com diu D. Miró en la seva columna del diari ARA, Rajoy haurà de fer de dolent de la pel·lícula[1]. I això no agrada gens ni mica al Presidente: era el paper assignat a Puigdemont.

Si Puigdemont  hi va anar a la trobada amb Rajoy com se’ns diu i aquesta va acabar com va acabar, realment va ser una primera, però ferma i clara, indicació de voluntat de trencament. Però en el que penso que no hem de caure, i de cap manera, és en el terreny de l’especulació. Coneixem els posicionaments dels dos interlocutors. Per tant, res ens indica que, en immediates trobades, si hi son, hi hagi canvis en els plantejaments  individuals. Personalment no tinc cap  interès en especular en el sí, no, potser..., en aquesta brama com la que ha estat passant aquests últims dies, que ha estat situada en l’absurd que suposa estar pendent d’un fet que, tot i que es realitzés, hores d’ara sabem el que ja sabíem: que seria, si no  intranscendent, si que inoperant de cara als objectius del full de ruta. Per tant, entenc que de la reunió de la que volem transparència, si és que arriba a celebrar-se amb el contingut adient, és de l’última i/o definitiva reunió, perquè serà la que passarà a la Història i després de la qual tindrem definitivament clar el camí. Portar suposades trobades amb una frivolitat més pròpia de les premses rosa o groga que no amb la serietat que pressuposen els fets provats i contrastats (no oblidem aquest últim punt), no fa res més que  augmentar el perill de que  des de l’Estat s’intenti donar la imatge de que és precisament Puigdemont qui no vol ”entrar en razón” (l’Estat té recursos i medis afins suficients per a presentar-ho així a la resta del País) i per tant crear un autèntic desgast de  la Generalitat en general i de Puigdemont en particular. Ja sabem, per tant i especialment per aquesta última raó,  com actuarà la premsa afí al Govern Central. Però, per això mateix, en sembla especialment indicat que la premsa catalana afí a la consulta, sigui prudent al respecta i no hi  participi: els habituals lectors de la premsa afí no la comprem cada dia precisament pels titulars. Repeteixo novament: Keep Calm.

Mas va atapeint-se de feina. A pesar de l’ombra de la inhabilitació, em sembla que té molt clar que PDCat no té  candidat per a les properes eleccions quan hagin de celebrar-se, i que ell és una de les poques opcions que té el Partit. La trobada amb Ibarretxe al País Basc no deixa de ser significativa en tant que és de l’única Nació de l’Estat que, tot i que només ho ha estat des de les esferes abertzales, s’ha manifestat un suport al procés independentista. El moviment independentista al País Basc, no compta dins del propi País amb un suport sociològic del grau i intensitat amb que compta el Procés  aquí a casa nostra. Però sense els disbarats etarres i pacíficament queda clar que hem arribat, com diu el propi Ibarretxe, al menys fins el camp  número tres i que tirar amunt  o tornar a Katmandú és realment cosa nostra. Un sector minoritari, fins  avui, del País Basc en mira i ens té com a mirall...

 Barcelona es va manifestar pel tema de l’acolliment de refugiats. La manifestació va ser multitudinària i va deixar clar el desig d’acollir i ensems la inoperància d’Europa davant del desastre social que representen els camps de refugiats a les fronteres de la Unió.

El tema és molt pelut. No tan per a la societat més conscienciada en sí  que no presenta excessives reserves (que no és tota la societat, tinguem-ho en compta), si no en la voluntat dels propis  estats. Europa està sota mínims, molt tocada  en aspectes democràtics. Només cal veure com les posicions ultradretanes (que sempre responen a tics autoritaris) van campant per la Unió. I no es pot negar que aquestes posicions incorporen una bona part de la societat de l’Estat que els integra, part de la societat que els va mantenint en el present europeu. Part social de gruix  que sembla que portarà, per exemple a M. Le Pen fins la segona volta de les properes eleccions franceses,  personatge que no solament no en vol ni sentir parlar, com els seus adlàters, del tema d’acolliment sino que en els seus discursos incorporen, tots plegats, a  més, la voluntat d’expulsar als que ja son aquí[2]. És aleshores quan ens adonem  de  la debilitat d’una Unió Europea incapaç de fer complir els seus propis acords als membres de la Unió.  Barcelona, avui per avui, ha estat el gra al cul que suposo que incomoda a molts dels que haurien d’estar-se barallant perquè tothom compleixi els acords establerts respecta de la ubicació dels refugiats que, com a mínim, s’han assignat com a quota (i no hi ha res millor per “mantenir” una “consciencia viva” com un bon furóncol en un lloc incòmode). Però a banda, aquesta Barcelona lidera les causes que considera jutes. Ha esta una manifestació que, com a mínim, ha tornat a situar a la capital de Catalunya en les primeres pàgines de la premsa mundial i per una causa, repeteixo, justa. I és que, fins i tot en això, som diferents de la resta d’aquest Estat que no ens deixa marxar...


J.  Vinyeta
23 de Febrer de 2017



[1] http://www.ara.cat/politica/Operacio-teranyina_0_1747625275.html#rlabs=1%20p$1
[2] França compta amb el problema afegit al respecta de ciutadans francesos algerians (Pied noirs o no) i no sabem fins on estan  involucrats aquests en els actuals aldarulls viscuts a Paris aquests últims dies, i si és que hi son.