dimarts, de febrer 21, 2017

430 .- Keep Calm and Carry On[1]

 430 .- Keep Calm  and  Carry On[1].- 

El títol li he robat a Xevi Xirgu: ell titulava així  la seva columna el divendres  passat 17 de febrer a El Punt Avui. Però entenc que és la millor de les expressions i el millor dels consells que ens podem donar  de cara al que se’ns ve  a sobre. Perquè  Inda[2], des de la caverna rabiosa de Giménez Losantos, o Cebrián [3] [4] entrevistat a El Mundo per  Cayetana Álvarez de Toledo, o el mateix Rajoy, afirmant que el Govern català[5] està en mans d’extremistes, no fan res més que intentar desprestigiar de totes les formes i maneres possibles al Govern Català i, donat “aquest desprestigi”,  estan preparant l’opinió pública espanyola per a una “intervenció” diguem que definitiva per “corregir-ho”. Estan preocupats i amb un cert acolloniment quan  intenten mínims i  íntims raonaments sobre del per què de tot plegat. I només ha faltat que la Comunitat Europea obri la porta per dialogar amb Escòcia perquè es posin encar més nerviosos. Entenen que si hi ha solució, tal com des de Madrid es pot entendre quina pot ser aquesta solució, no poden ja perdre més temps en aplicar-la.

La situació és complicada. Rajoy ha portat les coses al límit amb aquella actuació tancredista que li és tan pròpia i ara haurà de forçar la màquina amb resultats perillosament desconeguts tant pels seus com per l’oligarquia que el mana.  Creu o imagina que si els convergents “dubtosos” abandonen el Procés, ja sigui per por, que serà l’intent més directe i imminent, o per imaginades avantatges i promeses de futur  que puguin derivar-se del manteniment de l’actual  relació amb Espanya  (tal com va passar en el País Basc quan el PNB va tornar a ser autonomista), el Procés es diluirà o, quan menys,  abaixarà el “souflé”  deixant la voluntat independentista per sota del 30%,  molt inferior al 48% que representa, fins avui, el resultat electoral passat.   (De totes maneres, en l’edició del dia 18, el Punt Avui inclou un article  d’en Miquel Sellarès, també amb un títol  “Disciplina i discreció ”  de per sí ja prou explícit, que  hi  fa també referència a la possibilitat d’una futura actitud d’alguns  convergents en la línia com  la suposada  pel PP. En això sí que poca cosa podem fer). Respecta de l’actuació del PNB, deixar clar  que entre el País Basc i Catalunya hi ha una gran diferència: Urkullu recapta el cent per cent dels impostos del País Basc i Puigdemont ha de demanar caritat al FLA. El País Basc podia i volia defensar un concert econòmic i Catalunya, arribat aquest moment, està en  la situació contrària, no te res a perdre i sí molt a guanyar. I oblida Rajoy que, a pesar de tot i per molt que ho vulgui desfigurar, la baralla hi és perquè demanem un clar exercici democràtic com és el de  poder votar; el problema rau en que nosaltres acceptaríem el resultat que tal exercici donés. Madrid té pànic a que el resultat  no li sigui favorable. I això sol ja posa en  evidencia que la raó està de la nostra part.

Per tot plegat, i a l’espera del que ha de venir,  Keep calm, hem de deixar clara la nostra paciència, tranquil·litat  i calma davant de totes i cada una de les provocacions i envestides diàries a les que serem sotmesos. I, a més,  carry on, per deixar clara   la voluntat de seguir endavant amb el full de ruta.   Xavier Roig en el seu article  al diari ARA del divendres 17 de Febrer[6]  finalitza el seu article,  en el que fa una anàlisi del judici de Mas i companyia, dient-nos el següent:

 “Aquest judici demostra que caldrà coratge, paciència i tenacitat. El pitjor està per venir. Si col·lectivament no comptem amb alguna d’aquestes característiques, més valdrà deixar-ho córrer”.

Son avisos importants i necessaris, tots en el mateix sentit. Només cal recordar l’èxit de la Fiscal General de Catalunya en les diferents conferències i xerrades en que va explicant la “violenta” reacció de la que va ser objecta per un individu (vist el video dels fets no sembla quedar clar qui és més provocador...) però que ha donat lloc a la intervenció de la fiscalia amb el comunicat al respecta; la fiscalia, que com diu X. Roig en l’article mencionat “es [la fiscalia] l’òrgan més descaradament polititzat de tot el sistema judicial. I no ho poden negar”. Dons allò del caldo i les dues tasses...

En fi: sonen clarament tambors de guerra i hem de ser conscients de que, de moment, estem sols davant del que se’ns prepara. Que no succeeixi allò que ha estat freqüent en temps passats, de que l’enemic està en perfecta ordre de batalla i nosaltres ni tan sols no hem esmolat l’eina. Però aquesta vegada “l’esmolada” no ha de ser res més que posar a punt l’esperit individual i col·lectiu davant del que se’ns anuncia: Keep calm and  carry on. 

J.  Vinyeta.--- 
21 de Febrer de 2017







[1] És el titol que Xevi Xirgu dona a la seva columna  de  El Punt Avui del divendres 17 de febrer passat
[2] http://www.ara.cat/analisi/Lanalisi-Bassas-Al-Pais-Basc_0_1744025689.html  Entenc que val la pena la lectura de tot l’article.
[3] Tot i la rotunditat de les declaracions de Cebrian, Alex Gutierrez hi treu un apunt d’humor en l’article “Les solucions testosteròniques de Cebrian per catalunya”  http://www.ara.cat/media/solucions-testosteroniques-Cebrian-Catalunya_0_1745825547.html
[4] http://www.elmundo.es/television/2017/02/20/58aa31cdca4741163a8b45d7.html
[5] http://politica.elpais.com/politica/2017/02/20/actualidad/1487610954_752340.html
[6] http://www.ara.cat/opinio/Xavier-Roig-judici-tenacitat-sobretot_0_1744025587.html