diumenge, de novembre 27, 2016

415.- Fidel ha mort

415.- Fidel ha mort.-

Avui s’ha anunciat la mort de Fidel Castro, el Comandante  que va treure  Cuba de l’infern de la dictadura capitalista per portar-la a l’infern e la dictadura marxista pura i dura. La sortida de les mans del dictador i tirà Fulgencio Batista era la necessitat i urgència del poble cubà. Fidel i els seus varen disposar-se a fer-ho baixant de Sierra Maestra,  alliberant allò que era conegut com a   “prostíbul dels USA” perquè es pogués tornar anomenar i parlar de Cuba. Des de l’Havana fins Santiago. El que ve després és una història de desencontres que comencem amb les expropiacions de les multinacionals americanes, incloses les plantacions de canya de sucre i la nacionalització de les propietats privades que, per la causa que fos, no es varen incorporar lliurament a les col·lectivitzacions que s’anaven portant a terme. Davant de la manca d’acord entre USA – Fidel en el tema de les nacionalitzacions, USA deixa de comprar el sucre cubà i inicia l’embarg de petroli. El famós i desastrós desembarcament controlat per  la CIA a la Bahía de Cochinos, marca el definitiu desencontre i  l’URSS de Bresniev i Krouschev se n'aprofiten. Després arribarà el tema dels míssils i finalment un retorn de Cuba, bloquejada comercialment i amb la caiguda del  mur, a l’autocràcia.

Entre tot això, Fidel imposa una revolució que els esdeveniments posteriors demostren que no va ser globalment acceptada: exiliats, fugides de “balseros”, oposició interna amb els presoners polítics conseqüents, afusellaments televisats,  els afusellaments del general Ochoa i del coronel De la Guardia en un fosc assumpte de tràfic de drogues etc, demostraven que aquella revolució que avançava nítidament en aspectes com la medecina i l’alfabetització, havia deixat de ser la dictadura que ja era, per a convertir-se en una autèntica tirania. Fidel imposa una revolució socialista (que el propi Fidel reconeix com a marxista) com totes aquelles a les que la història ens ha mostrat  que no s’hi pot arribar sense llibertats. La traca final, ja amb un Fidel que ha iniciat un declivi sense retorn, arriba l’Abril de 2003 afusellant tres xicots que volien sortir de l’Illa segrestant un vaixell. Ho fa amb un judici sumaríssim que  a nosaltres, aquí, en recorda aquells judicis franquistes amb sentències ja controlades i cantades d’antuvi. És l’inici de la fi del castrisme fidelista. Tal és l’esverament que aquest fet comporta  que patums de la ideologia marxista com Saramago, aquell que va dir que abans renunciaria al Premi Nobel que a la ideologia, es veu en la necessitat de contestar a Fidel amb el que sempre he pensat que podria ser l’epitafi castrista, al  que em sembla obligat fer-ne referència i copiar-lo en tota la seva integritat. Titulat  Hasta aquí he llegado[1], diu així:

Hasta aquí he llegado. Desde ahora en adelante Cuba seguirá su camino, yo me quedo. Disentir es un derecho que se encuentra y se encontrará inscrito con tinta invisible en todas las declaraciones de derechos humanos pasadas, presentes y futuras. Disentir es un acto irrenunciable de conciencia. Puede que disentir conduzca a la traición, pero eso siempre tiene que ser demostrado con pruebas irrefutables. No creo que se haya actuado sin dejar lugar a dudas en el juicio reciente de donde salieron condenados a penas desproporcionadas los cubanos disidentes. Y no se entiende que si hubo conspiración no haya sido expulsado ya el encargado de la Sección de Intereses de EE UU en La Habana, la otra parte de la conspiración. Ahora llegan los fusilamientos. Secuestrar un barco o un avión es crimen severamente punible en cualquier país del mundo, pero no se condena a muerte a los secuestradores, sobre todo teniendo en cuenta que no hubo víctimas. Cuba no ha ganado ninguna heroica batalla fusilando a esos tres hombres, pero sí ha perdido mi confianza, ha dañado mis esperanzas, ha defraudado mis ilusiones. Hasta aquí he llegado.

A tots en va resultar evident que no de tot en tenien la culpa els americans: Fidel es va guanyar al desconfiança de molts dels que encara hi confiaven[2] i va deixar clar que abandonar la revolució era  alta traïció...  Els morts i represàliats son encara  a la memòria, no ja dels exiliats a Florida,  sempre a punt per posar per davant determinats interessos particulars, si no en la pròpia Associació Cubana dels Drets Humans, molts membres de la qual son ex-presidiaris  polítics represàliats pel règim castrista.

A Sud América hi ha altres exemples clars d’imposicions similars que acaben en desastre  o encara continuen per anar-hi a parar: son dictadures convertides en tiranies, pura i simplement això. Ahir, totes les TVs  varen estar parlant  de la mort de Fidel. En una d’elles algú  deia que des del punt de vista històric només es podia parlar de dos cassos en que un inici revolucionari  no hagués acabat en dictadura: citava els casos de Mandela a Sud África i de José Mujica, antic Pontonero uruguaià a l’Uruguai. No sé si son les úniques però si sé que varen acabar bé. Els que vàrem viure la dictadura de Franco recordem les  referencies constants al “complot judeo-maçònic” i al “comunisme internacional”, un règim que va continuar matant fins pocs dies abans de la mort del dictador que, en el seu últim discurs a la Plaza d’Oriente, a Madrid, hi feia referències clares[3]. Però, és clar, no sempre tot, repeteixo, és culpa dels enemics externs. Afusellar, és una decisió del que té el poder i mana. I de ningú més. I per poder-ho fer, en massa casos, el manar només depèn d’una sola persona a la que anomenem, com a mínim, dictador, eufemisme que amaga el nom d’un tirà.

La gran pregunta que ens ve ara no té, de moment resposta i és: ¿què farà Cuba sense Fidel...?

J.  Vinyeta
26 - 27 de Novembre  de 2016

P.S.: La BBCMundo te un  complert  reportatge sobre Fidel a http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/11/140624_fidel_castro_fracasos_revolucion_ob_lf  Es tracta d’anar-lo seguint en els fiferents apartats que s’hi poden consultar.




[1] http://elpais.com/diario/2003/04/14/internacional/1050271222_850215.html
[2] A la xarxa hi ha  respostes similars, però tampoc he estat capaç de definir la “procedència” ideológica  de les mateixes, cosa que no deixa dubptes en el cas de Saramago.
[3] “...Todo obedece a una conspiración masónica izquierdista en la clase política en contubernio con la subversión comunista-terrorista en lo social, que si a nosotros nos honra, a ellos les envilece...” http://penserenespagnol.blogspot.com.es/2012/04/ultimo-discurso-de-francisco-franco.html