dijous, de novembre 10, 2016

410.- Comentaris (Trump, TC)

410.-  Comentaris (Trump, TC).-

La revista El  Temps del 27 de Setembre passat  (nº 1685)[1]  publicava una entrevista al President del Parlament Europeu   Martin  Schulz,  i a la pregunta sobre un hipotètic triomf d’un populista com D. Trump en les eleccions USA, Schulz hi  respon així:

“Trump no és només un problema per la UE, sinó per al món sencer. Quan a la Casa Blanca  hi acaba arribant un home que presumeix de no tenir-ne ni idea i que diu que el coneixement especialitzat és una ximpleria de les elits, és que s’ha arribat a un punt  crític. Si és el cas, tindrem un home clarament irresponsable  en un càrrec que requereix un grau elevadíssim de responsabilitat. La meva preocupació és que pot inspirar imitadors, també a Europa. Per això espero que guanyi Hilary Clinton”

És un mostra de la por que ja anava causant allò que molts consideraven una bogeria.   Però finalment Trump ha arribat a la Casa Blanca. I aquella  por ara s’ha confirmat en els titulars de la premsa occidental. Es fa difícil  confiar en algú que ha dit, sense embuts, que l’energia derivada del carbó és una energia neta, que creu en el  fracking i que ha dit que això del escalfament i el canvi climàtic és un invent que perjudica les empreses... La futura actuació internacional  és també una incògnita, però cal recordar que, com ha dit, Brussel·les és un forat del infern i la OTAN és una estafa. Així les coses, i pensant en allò de que una cosa és receptar i l’altra és prendre, no queda més remei que esperar esdeveniments. Però els auguris no son massa afalagadors tot i el discurs del guanyador, immediatament després de saber la victòria electoral, en el que es mostrava molt conciliador.

La recuperació econòmica – financera dels USA en mans d’Obama, ha estat un fet. Però com sol passar en aquests casos, els avenços econòmics, i més en un món terriblement globalitzat, han anat deixant a molta gent, molts, segur que a massa gent, a la cuneta (només mirant aquí a casa nostra ja  tenim exemples ben vius de tot plegat). Aquests diguem-ne desheretats i bona part  dels americans potser han vist en H. Clinton la representació viva de tot aquest món financer global, sense entranyes i  esclau del ratio de beneficis empresarials i, com està passant a bona part del món occidental, han volgut trencar la ratxa i donar un  punt clar d’inflexió a la corba social que continuava tirant cap amunt. Les eleccions presidencials semblen el moment oportú per la inflexió, castigant el sistema a través del seu representant, Clinton.  El problema radica en que per la peremptòria necessitat de sortir de la cuneta i trencar l’estatus del moment, es va a buscar  Trump  perquè  és qui s’enfronta a Clinton: sembla que s’hagi votat en contra de i no a favor de. I així Trump arriba a la Casa Blanca. La victòria ha estat inapel·lable tot i que en número de vots guanya Clinton per uns 100.000 vots més. Però el sistema electoral americà ha propiciat una victòria ampla de Trump. En aquest punt, res a dir.

 La realitat és la que és i és ara ja incontrovertible amb l’agreujant, en aquest cas, de les majories que els republicans han obtingut tant al Congrés com en el Senat, el que permet a Trump una governabilitat francament còmoda. La resposta a tots aquests dubtes la tindrem a partir del proper 10 de Gener, dia en que Trump prendrà les regnes del país més poderós del món. Les decisions que prengui ens poden afectar i molt. Per si de cas, que Déu ens agafi confessats...

Però aquí a casa nostra hi ha un tema que em sembla molt preocupant: el Tribunal Constitucional a acceptat portar a terme l’opció executora de les resolucions  del propi tribunal i podrà d’acord amb la Llei, avalada pel propi TC,  inhabilitar - suspendre directament càrrecs o funcionaris públics desobedients de les seves resolucions: el TC s’ha convertit en un tribunal normal que fa executar les pròpies sentències. És una mesura excepcional dins de l’aparell jurídic de l’Estat i molts  dels que hi entenen afirmen, a més,  que és una mesura anticonstitucional. Però deixem que d’això se’n ocupin aquests  que hi entenen. Personalment m’assalta un dubte  gros. Imaginem que el TC resol inhabilitar o suspendre  un polític o funcionari i executa la sentència. Donat que aquest polític o funcionari pot considerar-la, la suspensió, un greuge comparatiu greu, pot decidir i decideix recórrer al Dret Constitucional d’Empara per aquesta qüestió,  Dret que haurà de portar-se davant del  propi TC. La qüestió està en que aquest dret constitucional, el Dret d’Empara, i la resolució del cas, estarà  en mans del TC. I la pregunta que ve al darrera és la següent: com es podrà resoldre el tema si el TC és jutge i part al mateix temps?. Si algú sap la resposta, que me la faci arribar.

J.  Vinyeta
10 d’Octubre de 2016 



[1] La entrevista va ser publicada originàriament per la revista alemanya Der Spiegel, però no ens diu en quina data.