dimarts, de novembre 15, 2016

411.- Comentaris (13 N, Margallo, Trump i Europa)

411.-  Comentaris  (13 N, Margallo, Trump i Europa).-

80.000 persones segons la Guardia Urbana varen omplir l’Avinguda de María Cristina i la Plaça Espanya. No era un dia assenyalat del calendari o una jornada històrica a commemorar. Però era un dia en que l’Ònium, l’ANC i l’AMI i les associacions paral·leles  varen dir a la societat civil que aquells més de quatre-cents imputats per la justícia espanyola membres  de gairebé el cinquanta per cent dels Ajuntaments de Catalunya, no podien sentir-se sols. I la resposta hi va ser. Més de 170 autocars amb gent d’arreu del país (sense “bocates” de mortadel·la i pagant-se el trajecte, com sempre) varen fer cap María Cristina. El “soufflé” no decau, al contrari, i queda clar que és ben alt i inflat: en molt pocs dies per la organització de l’acte, la resposta ha estat manifestament exitosa.

La societat civil d’aquest País els hi diu als polítics i associacions que ella, la societat civil, farà la seva feina i que, per a fer-la, només els hi caldrà aixecar el dit i demanar-li tantes quantes vegades sigui necessari. I que amb aquest acte, aquest 13N, inaugura el cicle en el que no caldrà esperar a dates assenyalades per sortir al carrer  (sempre he dit que amb una societat civil disciplinada, pacífica i conscienciada com aquesta, es poden fer grans coses). Però al mateix temps està dient que la direcció política de tot plegat ho ha de ser de forma unitària, tant unitària com ho era la composició del escenari des del que es varen fer els parlaments, perquè també té clar, aquesta societat  civil, que si no és així difícilment ens en sortirem i que també està disposada a empènyer en aquest sentit tant com sigui necessari (la idea de la divisió d’aquesta societat ha estat sempre en l’ideari del PP i afins). PDECat, ERC, les CUP, i la resta del 80 % del País (PSC i CSQP i ciutadans no afiliats  però  pro referèndum, que també hi son),  que tenen  la seva representativitat en tot l’Hemicicle del Parlament, han de fer esforços per aquesta unitat necessària: el País que els vota i els hi paga el sou, diu que han de recollir aquesta voluntat popular i fer-se-la seva. Els hi diu que les banderes partidistes han de quedar momentàniament arraconades fins les eleccions posteriors en que  decidirem com voldrem el País en que ens tocarà viure, perquè  és evident que primer hem de fer-lo, aquest País. Queda clar que, en qualsevol cas, no depèn tot plegat de la societat civil.

El dia ens acompanya amb unes manifestacions de l’exministre Margallo que tot i venir de qui venen, no ha estat fàcil trobar-ne ressò en la premsa diària. Diu, sense embuts, que la actuació de la Vicepresidenta Soraya[1], amb els recursos jurídics permanents, no ha fet més que judicialitzar la política. Ja ho sabíem, però que ho digui Margallo, mal sigui perquè Rajoy ha prescindit d’ell, té la seva gràcia. La caverna (13 TV, 14/11) considera Margallo un “bon demòcrata cristià i,  com a tal, un conspirador...” Només faltaria...!

L’elecció de Trump als USA ha estat un vendaval.  Les protestes de ciutadans americans als resultats de l’elecció, poden emmascarar un triomf que a molts no ens grada i inclús ens espanta. Però la tradició democràtica dels USA avala i legitima un resultat electoral que ni a la pròpia Clinton se li ocorre qüestionar[2]. I hem d’esperar fets concrets perquè Paul Ryan, republicà i Portaveu  avui de la  Cambra de Representants (càrrec equivalent a  la Presidència de la Cambra) i que ha qüestionat durament la campanya de Trump, li ha dit a Trump que per governar ha de comptar amb les Cambres. I cal recordar que els  membres dels grups  representants (tant demòcrates com republicans) no mantenen disciplina de vot, tot i que una majoria afí al President  electa facilita les coses. Hem d’esperar, tot i que sense optimismes.

Europa té por. Els USA han intervingut  en les guerres del segle XX diguem-ne que alliberant Europa. Això és molt clar en el cas de la segona guerra mundial. La intervenció americana en la guerra del Balcans de no fa tants anys, també va ser decisiva i en la que una  OTAN inoperant  va necessitar del lideratge del USA per a decidir la fi de Milossevic. Sembla que  ara entén que amb Trump es pot acabar aquesta “protecció”  americana i que l’OTAN pot quedar en paper mullat. Europa té por de quedar-se sola i això no agrada massa, per a no dir que gens.

Té molts problemes derivats, en la meva opinió, del fracàs que ha anat conreant la social democràcia europea des de la segona meitat del segle passat, “adaptant-se” a l'esdeveniment del neoliberalisme i perdent en conseqüència aquell toc per reformar els estats i d’enfrontament amb el capitalisme per redistribuir els bens socials. Sembla que arriba el moment en que Europa haurà d’enfrontar-se amb els seus propis fantasmes que la desídia política bàsicament ha deixat aixecar pels més de 15.000 lobbistes que es mouen per Brussel·les i per la inacció militar en els conflictes actuals. La no intervenció en tot plegat ha sumit la política  Europea en una espècie de tercera edat dolsa i despreocupada. 

L’acord comercial amb Canadà va tenir un primer avís que va estar a punt de fer-lo trontollar,  el famós TTPI,  ara bloquejat i sense garanties d’èxit (la qual cosa potser hem de celebrar donat el secretisme que l’envoltava i que ens feia témer el pitjor), el Brexit,  l’OTAN en entredit, i ara Trump en el per què de tot plegat... Tot això no fa més que posar en evidència la crisi profunda en que s’ha situat una Europa  sense  autoestima  que fa que els seus ciutadans, que no viuen precisament  en una tercera edat dolsa i despreocupada com semblen pensar des de Brussel·les,  estiguin pensant que potser sense aquesta Europa de mercaders o fora d’ella, aniríem millor. De que això sigui així, no en tenim precisament la culpa el ciutadans, que quedi clar.

J.  Vinyeta
15 de Novembre de 2016



[1]Phttps://elcomunista.net/2016/11/14/garcia-margallo-cuestiona-politica-de-rajoy-hacia-cataluna/ ‘La vía de aplicar la norma y llevar todas las cuestiones a los tribunales es judicializar la vida política y eso nos lleva a un choque de trenes, a un conflicto, y eso es lo que hay que evitar’
[2] Germà Capdevila preguntava a la seva columna de El Punt Avui: Quants Estats democràtics poden presumir de quasi 250 anys de democràcia i sense cap “ensurt” durant aquests temps?