dimecres, de novembre 02, 2016

408.- De la investidura de Rajoy

408.- De la investidura de Rajoy.-

El PSOE s’ha venut l'ànima al diable a canvi de no anar a unes terceres eleccions que, segons enquestes, haurien estat  nefandes el partit. Però aquesta mateixa debilitat s’ha convertit en la millor basa pel joc de Rajoy: ha dit, i sense immutar-se, que no es bellugarà un mil·límetre del seu programa i que en cap cas permetrà que es desmunti el que ha realitzat. La commedia è finita...![1] Rajoy ens ho va deixar clar en el discurs de  dissabte, que entenc com un discurs terrorífic: s’ha acabat  la comèdia i  ara comença el drama.

Rajoy té  a les seves mans convocar eleccions, com  tots els caps de Govern del món democràtic, en el moment que entengui més convenient i propiciatori als seus interessos. És un privilegi inherent al càrrec. Però té ben clar que, per molt que ho vulgui ell, que és tant constitucionalista i precisament per raó constitucional, no podrà convocar eleccions, per a molt que ho desitgi, fins al més de Maig vinent per a celebrar-les el Juny següent. Queden per tant sis mesos en els que el PSOE podrà carregar piles abans del congrés (que retardarà tant com pugui  a fi de que Sánchez quedi el més lluny possible...), i fer l’oposició, tant pregonada pel portaveu del seu grup parlamentari, sense el risc immediat d’enfrontar-se a una contesa electoral perillosa.  Serà en aquests sis mesos en el que el PSOE haurà de  mostrar als militants, votants, simpatitzants i a la ciutadania en general, quin és el real tarannà: submissió o oposició. I si és oposició, en quin grau. La pedra de toc seran els  pressupostos a  aprovar pel 2017. I Rajoy sap, perfectament que  o hi ha pressupostos o  hi ha eleccions generals el Juny que ve. I el PSOE, què  triarà...?

En la sessió d’investidura, els Iceta boys i vuit diputats més del PSOE (quinze, tots plegats) varen votar No, a Rajoy. Uns pocs diputats més es varen abstenir por imperativo. Varen  ser gestos simbòlics però suficients per mostrar la cara més trista d’aquest PSOE condemnat al que pot ser un ostracisme històric. El PSC, Iceta, sap que una votació favorable a Rajoy, mal sigui amb una abstenció, posaria en perill la pròpia existència del partit a Catalunya, partit que començaria a convertir-se en residual. Però no em deixa de ser sospitós que un parell o tres dies abans de la votació,  el PSC tregui del seu programari a aprovar en el proper congrés, allò que coneixíem com a via canadenca. És adir, renuncia a apostar per un referèndum a Catalunya, si la idea federal no progressava, encara que aquest estigui acordat amb el govern Central (era la anomenada “via canadenca”). No serà aquest el preu acordat amb el PSOE per poder votar No? No em sorprendria. El PSC sempre ha estat un mestre en saber nadar i guardar la roba. En quan a les conseqüències per els  díscols, el PSOE, si els  expulsa, perdrà quinze escon que necessita com l’aire que respira. Si no ho fa, es pot repetir la mateixa situació de dissabte passat en altres circumstàncies compromeses. Ells decidiran.

Les grans figures de la sessió d’investidura varen ser  Rufiàn (com sempre...) i el  diputat de Bildu,  Oskar  Matute. Rufian, com sempre, va fent preguntes que per banda dels increpats son impossibles de contestar sense que es fotin  trets, com a mínim,  als peus, i va retratar la realitat “psoeista” amb un a cruesa dolorosa. Matute es va dedicar a fer història de les vegades en que el PSOE havia dit blanc i va ser negre, ratificant la seguretat i confiança en la paraula del PSOE, perquè  sabem amb seguretat que no la compliran.

La sessió na va donar per gaire més, potser exceptuant el fet de que Rajoy mostrava més interès en debatre amb  Iglésias que amb Hernando (PSOE): ja se sap que, en llenguatge del PP, l’enemic ha d’estar derrotat i humiliat. I la millor manera és ignorar al PSOE.

Previ a la sessió, Sánchez va presentar la renúncia a la seva Acta  de Diputat i deixar clar que es presentarà  al Congrés que el PSOE ha de celebrar per a liderar el Partit.. Però amb el retard d’uns i sense un altaveu com el que era el Parlamento l’altra, ningú es capaç d’afirmar que la voluntat de Sánchez sigui realitzable. En el moment en que hi hagi visos de realitat d’aquesta voluntat, la tempesta mediàtica es tornarà a destapar. Segons com vagin les coses en aquell moment, no hi podrem  faltar els catalans i el Procés  com a responsables d’un nou desastre del PSOE. Però tot i sent-hi i sent-ne responsables com ha estat en aquesta ocasió, s’estimaran la destrucció abans del reconeixement de la nostra influència.  Així els hi va.

Ara ens queda esperar a dijous proper, dia en que Rajoy farà la presentació del nou Govern

J.  Vinyeta
1 de Novembre de 2016



[1] És la frase amb la que finalitza l’òpera de Leoncavallo  I Pagliacci. Tot aquell patir dels personatges, especialment d’Arlequí i els malaurat Colombina i el seu amant, tota aquella tragèdia, queda conclosa en amb  aquest La commedia è finita...!: és l’expressió que fa bona aquella idea del verisme operístic,  però que ens  deixa, tot seguit,  el drama que comença en aquest mateix moment per els que han viscut la tragèdia i han de sobreviure amb el cor eternament encongit. A nosaltres que hem, sobreviscut,  Rajoy també ens ho ha dit...