diumenge, de novembre 06, 2016

409.- Comentaris (Rajoy, Zoidi, Mossos, Sixena)

409.-  Comentaris (Rajoy, Zoidi, Mossos, Sixena).-

Rajoy ja ha format govern. I no hi ha novetats o sorpreses. És  més del mateix  però donant més pes al partit amb la incorporació de Cospedal al Govern. La brigada Aranzadi pert la portaveu del Govern però guanya el Ministeri d’Administracions Públiques: Soraya es converteix en la interlocutora oficial amb Catalunya i ja sabem com ens tractava tot i que, segons diu l’ara portaveu del Govern, Rajoy ha donat instruccions als seus ministres de dialogar, pactar... En aquest aspecte, em ve ara a la memòria una anècdota personal, però referenciable en aquest aspecte. És la següent:  l’empresa en la que jo treballava patia constantment les deficiències de subministrament elèctric que ens donava una determinada companyia elèctrica. Les aturades  per manca de fluid sovintejaven  amb les conseqüents aturades automàtiques de les instal·lacions per la caiguda de tensió i  a les que s’hi ocasionaven danys molt greus.  Les nostres queixes no varen ser ateses  mai. En el moment de la liberalització elèctrica es varen personar a l’empresa els directius de la Cia. Elèctrica per assegurar-nos que a partir d’aquell moment, les coses aniríem millor, que serien “bons xicots” i que es posaven a disposició per a les correccions pertinents. Els hi vaig dir que no ho creia possible, que després d’haver fotut el que els hi rotava durant tota la vida (des de la fundació de la nostra empresa) considerava que amb una suposada vareta màgica inexistent era impossible que tot funcionés, senzillament, de forma correcta. Van jurar i perjurar, però les coses varen continuar igual. Tant igual que vàrem  acabant instal·lant uns grups electrògens per poder tenir un subministrament elèctric constant i regular. Rajoy els hi diu als ministres que han de dialogar i pactar. Algú s’ho creu? Recordem allò de l’escorpí i la granota o aquella dita catalana de que en el pot petit hi ha la bona confitura, però també s’hi sol guardar el verí...

El nou Ministre de l’Interior s’ha estrenat amb la detenció del que era el suposat cap etarra Mikel Irastorza. Resulta evident, una vegada més, que el Govern no vol la pau si no la victòria, coses que poden semblar el mateix però que son coses diferents. Antoni Batista, gran coneixedor del País Basc, fa un breu però bon anàlisi del succeït, en el diari Ara[1].

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha estat detinguda i portada als jutjats pels Mossos d’Esquadra. Llanos de Luna, el PP i les organitzacions i partits polítics ultres son qui  activen les denúncies davant dels jutjats i aquests  actuen. Sabem també que hi ha més de quatre-cents càrrecs electes denunciats – imputats, sabem que això no acabarà aquí, sabem que els Mossos hauran d’actuar com a ho han fet a Berga perquè son policia judicial de Catalunya i sabem que el cos no és una Policia Autonòmica independent. I això anirà passant així.  L’11 de gener de 1984 es va presentar la primera promoció de Mossos que, en successives promocions, han anant arribant als milers que ara conformen el Cos. El Mossos han gaudit  des de sempre d’una mancança específica: no és la Policia de Catalunya  en el sentit més ampli; son la policia judicial de l’Estat a Catalunya, que son coses diferents. Aquest ha estat un tema pendent que la Generalitat ha estat incapaç d’arreglar. Miquel Sellarés, que va ser qui els va posar en marxa, sempre has mantingut que aquesta era una situació que calia arreglar. Però també és ben cert que cap del governs des d’aquell 1984, ha estat capaç de fer-ho. És per això que els Mossos van anar a buscar a l’alcaldessa de Berga i que, en el suposat que algú d’aquí els hi manés no fer-ho, el Mossos, avui per avui, deuen obediència als jutges encara que el hi facin fer coses que a molts no agraden. Les CUP han posat a la picota al Conseller  Jané. Però, en aquest aspecte, a qui s’ha de demanar responsabilitats, i no pels afers de Berga que en son una conseqüència, és a la Generalitat per no haver solucionat un problema que cueja  des del any 1984 i amb moments de clara confluència del Govern català i el Govern de  Madrid. Deixadesa,  negligència, irresponsabilitat? No sé quin és el mot més escaient. Però és aquest un greu  problema, real, que pot mostrar-se amb molta cruesa en el moment de la “desconnexió”. I ara, des de Madrid, no voldran ni sentir  parlar de solucionar-lo: la Policia Catalana és seva.

Les  pintures de Sixena estan a l‘ordre de dia. El Govern d’Aragó i un dels Jutjats d’Osca (em sembla que Sixena i Lleida van per vies diferents) s’ha entestat en que les pintures de Sixena que estan al MNAC siguin retornades al seu lloc d’origen. Em sembla que no cal discutir perquè, si el sentit comú no impera, cosa extremadament difícil en un contenciós, com és el cas, complertament polititzat en el fons i les formes, les pintures seran donades, des del punt de vista al menys judicial, al lloc d’origen. Per tant, donats els informes tècnics corresponents i unànimes  en el sentit de no bellugar-les d’on son, entenc que només hi ha una solució: diguem que “amigablement” es donen les claus del MNAC a la jutgessa i que aquesta  les doni   als qui assumeixin la responsabilitat del desmuntatge i trasllat. D’aquí ningú se’n farà responsable i tot i que amb un dolor extrem al cor, deixarem que se les emportin: si ho fan bé, ja les anirem a veure a Sixena. Si no, que n’assumeixin les conseqüències davant del món de l’Art, com a jutge final,  del poble aragonès i del poble català (que no podrà evitar un dolorós somriure sorneguer...) si, com sembla avenir, les destrossen. Tanmateix, si ho fan així hi haurà un flagrant trencament del ideari polític de les essències del franquisme més ortodox. Aquesta vegada serà mejor rota que roja... Ai, ai, ai...! En massa  ocasions en aquesta pobra, trista, bruta, dissortada pàtria... hem d’estar pendents dels que ens volen fer anar per un cantó i dels contraris. Això sí:  ambdós amb el mateix objectiu...

Per cert, donada la fixació del Govern Aragonés en el retorn del que entenen com a propi, m’agradaria que aquesta mateixa fixació la tinguessin en totes les peces que entenen com a seves i que volten pel món. Segur que les tenen controlades. Però també és segur que no tenen pebrotets per a reclamar-les de cap manera i menys amb la virulència amb que ens reclamen les que tenim aquí. Ja no parlo de les que hi ha als EEUU. Senzillament, no tenen collons  ni per a reclamar les que hi ha al Prado, a Madrid. Ni a la resta de l’Estat Espanyol que son moltes, mostra clara de la politització de l’assumpte.

J.  Vinyeta
6 d’Octubre de 2016






[1] http://www.ara.cat/politica/propaganda-Del-numero_0_1682231899.html