dijous, d’octubre 27, 2016

407.- Comentaris (Rodalíes, PSOE – PSC, altres...)

407.- Comentaris (Rodalíes, PSOE – PSC, altres...).-

El Sr. Miquel Nadal era aleshores el conseller d’obres públiques. I per obra i gràcia de Zapatero, es va signar el traspàs de rodalies de Renfe. Rodalies de Barcelona es convertia en Rodalies de Catalunya. El PSC anava a bombo i plateret anunciant les virgueries que es podrien fer i deixant clar que el binomi PSOE – PSC era el que convenia a a Catalunya.  El traspàs no era més que una aixecada de camisa, tal com ha anat quedant palès, i res més. Però el PSC havia de portar un suposat trumfo a la mà perquè, coincidint amb la signatura del traspàs, des de Madrid  se’ns deia també que l’Aeroport de Prat es continuaria gestionant des d’Aena: pal i suposada pastanaga...

A Gener del 2010 escrivia jo el següent:

I hem acabat el 2009 i començat el 2010 amb un parell o tres de notícies que fan patxoca. La primera va estar la signatura del traspàs de rodalies de Renfe. Segons el Conseller Nadal, passarà personalment revista als lavabos de tots el vagons de tots el trens, que en això sembla que sí hi té competències. La pregunta que se’m acut és si per sancionar al encarregat de la neteja, per no haver fet bé la seva feina, el Sr. Nadal haurà d’obrir un expedient sancionador que serà resolt a Madrid, o la sanció la podrà imposar directament la Generalitat[1].

No es tracta de voler-me citar, però han passat sis anys des d’aquella signatura i hora és de recordar  que molts ja enteníem que aquell traspàs deixava en evidència el que no era més que un  paper  signat que feia bonic però amb el què, en realitat, Adif continuava sent propietari de vies, estacions i trens. És a dir, la conselleria de transports, la Generalitat,  no podia fer gaire més que mirar-s’ho, iniciar les protestes per la pèssima actuació del sistema ferroviari amb centenars d’incidències anuals i amb milers d’usuaris afectats i aguantar els xàfecs que  a diari anaven caient des del primer dia...

Ahir, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i els Ajuntaments afectats per les incidències de Rodalies varen  fer un acte  carregat de contundència exigint el traspàs real de la xarxa a la Generalitat, al mateix temps que s’anunciava la tramitació d’una demanda contenciosa – administrativa davant l’Audiència Nacional contra Adif pels constants incompliments de les inversions acordades. 
Sense voler ser derrotista, no crec que aquesta reclamació, tot i feta amb un preàmbul solemne com el que es va representar ahir, serveixi per a res.  Donades les circumstàncies, m’afegeixo a les veus que comencen a demanar, amb molt de realisme, el retorn del servei a la administració central. Al menys la Generalitat deixarà de portar el jou vergonyant que comporta una responsabilitat inexistent però imposada per un Estat que, en  matèria ferroviària, només inverteix en AVEs sense possibilitats d’èxit econòmic, inversions  mantingudes sense vergonya inclús durant els pitjors moments de la crisi dels últims anys.

El PSOE i el PSC estan enfrontats amb allò de la abstenció a favor de Rajoy. Rodríguez Ibarra, ex-president extremeny, defensava la idea d’expulsar  als catalans del PSOE perquè els hi fan perdre vots... El PSOE farà el que voldrà. Però suposo que té clar que si envia al grup mixt els set parlamentaris del PSC, el PSOE encara serà més minoritari.

Els Ajuntaments han començat a posar en marxa l’Assemblea de Càrrecs Electes. Tal com van les coses i pensant en que aniran pitjor, no està de més tenir previst qui pot tirar el País endavant si la situació acaba per complicar-se del tot. El Procés fa por, molta por a l’Estat. I l’Estat, només sap respondre amb els tribunals que ja van acostant-se a la societat civil (Santiago Espot, per exemple). La idea de l’Assemblea de Càrrecs Electes neix de l’ANC, però entenc que son els Ajuntaments els que hi ha de posar-hi l’oli a la llàntia. I ja comença a ser l’hora de fer-ho.

S’ha iniciat la formació del nou partit polític que ha de resultar d’un hipotètica fusió dels Comúns, Podem, ICV i EUiA.  Dic hipotètica perquè hem de veure com acaba tot plegat, dons  ja sabem com actuen els d’ICV  si és que han de perdre protagonisme i/o marca (l’última topada al Parlament per qüestions de protagonisme ha estat patent). No veig a Coscubiela sense remenar les cireres en tot aquest afer. Per tant, estarem a l’espera dels esdeveniments.

J.  Vinyeta
27 d’Octubre de 2016

P.S.: S’està celebrant el ple d’investidura. Res de nou. Només saber quants socialistes votaran no i quin serà el nou govern que munti Rajoy, com a úniques novetats.  Esperarem.
----




[1] En el nº 89 del blog.