dimarts, de juny 28, 2016

387.- De les eleccions i del brexit.-

387.-  De les eleccions i del  brexit.-

El primer que podem apreciar dels resultats electorals és que no cal que ens facin més enquestes. Fins ara ja dubtàvem de la seva fiabilitat i teníem el convenciment de que qui pagava l’enquesta  ho feia per tenir uns resultats concrets adients amb el resultat real  que esperava. Però aquesta vegada, ha passat de taca d’oli. El desastre general en sondejos  a peu d’urna no fa res més que ratificar la inoperància d’aquestes previsions tot i que aquells que perdien 30 escons respecta dels resultats del 20D, varen poder estar contentíssims  al final de la nit electoral: em sembla que celebraven més l’error de les enquestes inicials que no pas la victòria obtinguda.

Dit això, assenyalar que el PP guanya amb 52 escons més que el seu immediat seguidor, el PSOE: poca broma. I tota Espanya (València in closa!), llevat de Catalunya i el País Basc, s’ha afegit a la festa. Potser els que hi entenen[1] ens podrà fer una nova lectura que ens faci comprensible la relació entre corrupció i resultats electorals. Podemos no atrapa les expectatives i Ciudadanos  perd pistonada.  Per tot plegat podem deduir que el que teníem el 20D  no és tan diferent del que tenim ara. I posats  a assenyalar, dir que potser era més senzill pactar amb el resultat electoral anterior que  no pas amb el d’ara. Les coses estan com estan. Rivera té la pràctica necessitat de entrar a formar part del govern que sigui, donat que queda com a quarta força política, amb un número d’escons insuficient per a convertir-se en seriosa  oposició. Per tant, si no entra en un govern, el que sigui, corre el risc d’anar-se apagant com una  llàntia sense oli.  Una altra nota a destacar és que Susana Diaz ha perdut les eleccions andaluses, on les  ha guanyat el PP. Queda clar que, quan la demagògia és fa necessària per esgarrapar vots,  no sempre  funciona. El mateix és el que li ha passat a Rivera: les declaracions catalanofòbiques d’una i altra, no han arribat fins on creien ambdós que arribarien.

A Catalunya ha guanyat En Comú Podem. Però això ha d’inquietar al Sr. Domènech i companyia perquè donaven per fet la victòria estatal del Podemos i IU i no ha estat així. Ha fracassat, en general, l’intent de regenerar  el País amb una victòria  de la coalició. I per tant, la pregunta que ha de fer-se ara Domènech és on vol anar. No hi haurà referèndum que era el leitmotiv amb el que es presentava a Catalunya (i estic convençut que, des d’abans de les eleccions ell ja sabia que no el podria fer). Però ara li queda la crua realitat del resultat electoral. A  Catalunya està sol i en minoria respecta dels independentistes (ERC i CDC) i amb un programa que, com he dit abans i a resultes de la rebolcada de Podemos, haurà de deixar el seu punt estrella abandonat a no sabrà ben bé on. Li queda la opció, que molts celebraríem, d’afegir-se al Procés i aprofitar el full de ruta per sumar-se al referèndum que de forma inexcusable haurà d’haver-hi per aprovar el resultat del Procés en sí mateix: sempre serà millor endarrerir el compliment d’una promesa electoral que no pas el no poder-la complir, oi?.

Em preocupa certament que ERC i CDC  hagin mantingut resultats. Vol dir, i em temo que en son responsables, que la base independentista no s’ha ampliat. El retrets més o menys intensos quasi de forma permanent, aquesta actitud d’en Junqueras amb un protagonisme en massa ocasions innecessari, aquesta submissió a les CUP, la pròpia tebior de l’ANC i les seves lluites internes, per tot plegat, la societat civil, que és sabut que necessita estímuls permanents  no ha anat més enllà d’on era, entenc jo, per manca d’aquells. I el resultat, que no vull dir que sigui dolent, s’ha quedat allà mateix. El PP, en ple Fernándezgate guanya un escó més a Catalunya! L’abstenció és la gran culpable? Suposo que queda clar que si hi ha abstenció és perquè  hi ha  desencís general a l’Estat i a Catalunya tot i que potser aquí a casa nostra hi sigui  per raons diferents. I com a conseqüència aquí, a casa,  torna ha  ser necessari que els que van davant  alcin d’una punyetera vegada el bordó perquè puguem seguir el camí en el que estem aturats.

El Brexit sembla es va complicant. Més de tres  milions  de signatures han entrat ja al Parlament anglès sol·licitant la repetició del Referèndum. Cameron no plega fins Octubre per deixar al que li vingui al darrera la obertura de les negociacions amb EU  i que només pot demanar Anglaterra, però  ningú es veu amb pit d’afirmar que no hi haurà abans noves eleccions amb un resultat absolutament incert... Els laboristes posen en la picota el que era el seu cap de files, Corbyn, per haver estat poc entusiasta en la defensa del Remain i dimiteixen sis membres del anomenat govern a l’ombra. A Europa, Hollande i Renzi volen una certa acceleració, potser per allò de que la City se’n vagi a París o Milà,  i Merkel no vol anar amb presses.  Falten  quatre mesos per a  que Anglaterra demani l’aplicació del ja famós article 50 de la UE, una decisió que en aquest moments ningú sap qui serà el que la prengui. I tots sabem que, en política, quatre mesos son quasi una eternitat. O dit d’una altra manera: en quatre mesos es pot capgirar tot. Per tant, podem garantir que el Brexit es durà a terme? Potser sigui per això que Merkel no vol presses...

J.  Vinyeta.- 
28 de Juny de 2016



[1] Víctor Lapuente Giné és, en el meu entendre un d’ells. El seus articles al respecta  es troben a la xarxa.