dilluns, de juny 13, 2016

383.- Comentaris (Ressons, l’ANC, l’Eix Central)

383.-  Comentaris (Ressons, l’ANC, l’Eix Central).-

Com no podia ser d’una altra manera, ressona encara i amb un eco persistent el no als pressupostos donat per  les CUP.  Les declaracions que han anat fent els cupaires no responen a la magnitud dels fets. Anna Gabriel diu a Cat. Radio que hauran de fer un  mínim d’autocrítica; Benet Salellas carrega específicament contra CDC, però també demana autocrítica; Eulalia Reguant manté el fet de la “mutació” del pacte i que, a pesar de la “mutació” no es trenca res...; Baños ens deia a Rac 1 el dia  abans que li faria mal l’estomac que les CUP votessin el mateix que el PP... Les CUP estan dividides i ara possiblement hauran de decidir, pensant en la moció de confiança, si primer fan la revolució o, en canvi, primer volen apostar per la independència.  Tal com son, i a pesar de les suposades autocrítiques, tot és possible. Entenc que Puigdemont hagi picat l’ullet a Rabell i companyia. Per cert: abans d’escoltar la proposició de Puigdemont, demanant el vot de confiança, Meritxell  Batet ja ha anunciat que el PSC hi votarà en contra. Això si que no ha sorprès gens.

L’ANC ha decidit consultar als seus socis la possibilitat que la Generalitat convoqui un referèndum vinculant sobre la independència. És a dir: proposar a la Generalitat  la realització d’un referèndum unilateral.  Jordi Sánchez ho deixa tot prou lligat en l’entrevista que li fa VilaWeb[1]. És un bon tema i una manera de retornar la iniciativa a la gent del carrer. És evident que, en l’atzucac en que ens trobem, ha de retornar-se la paraula a la ciutadania. L’ANC està precisament per això: per recordar als polítics (cosa que havia deixat de fer en les últimes setmanes) què ha proposat durant els últims anys la societat civil.  És evident que és una solució que satisfarà a pocs dins del món polític.  Tot i que  hauríem de saber de quin sector de l’ANC ha sortit la iniciativa per poder mirar una mica més enllà, tensar la corda en aquestes circumstàncies em sembla bé. Bé perquè aquests que s’omplen permanentment la boca atiant per a la celebració d’un referèndum  (el dret a decidir tant  cloquejat) dins del Parlament, hauran de decidir si accepten o no l’envit. També l’Estat haurà  de pronunciar-se oficialment sobre el tema, consentint o negant, el que sempre, sempre serà bo especialment internacionalment. I veuríem com tots aquests Comuns – Podem és posicionen més enllà de les paraules...  Esperarem el resultat de la consulta proposada per Sánchez.

El procés electoral va marxant. Ningú parla de les retallades que imposa Brussel·les de més de 10.000 milions d’€s al proper Govern, sigui del color que sigui, ni tampoc parlen de la famosa multa  de 2.000 milions que pel mateix motiu sembla que imposarà a l’Estat (en aquests moments sembla que Brussel·les està “rumiant” si aquesta multa la imposa abans o després del 26 de Juny). Tots prometen el que no poden complir. Però hi ha una promesa que crida l’atenció: Podemos es postula per l’Eix Central, travessant els Pirineus, en comptes del Corredor  del Mediterrani.  Podemos i adlàters ho neguen, i amb rotunditat. Però, contra del que diuen, hi ha plans concrets en hi que queden reflectides aquestes promeses. Queda clar a la pàgina de VilaWeb que queda assenyalada[2]: s’hi veu que, des de Sagunt, l’AVE tira cap a Saragossa i Osca. I tinc la sensació de que, donat que aquesta opció és la que fa gràcia tan al PP com al PSOE, si s’hi afegeix Podemos... podem assegurar que no es complirà aquesta promesa? Quan parlen del Corredor del Mediterrani ho fan a la regió Múrcia que uniria Murcia – Alacant – Sagunt. 

Segons VilaWeb el Programa electoral de  Unidos – Podemos diu textualment el següent: “Restaurarem i reobrirem la línia ferroviària entre Osca i el sud-oest de França per facilitar el trànsit de mercaderies i viatgers entre Espanya i França, la qual cosa implicarà una millora competitiva i el desenvolupament d’Aragó com a pol logístic.”

 Son els mateixos gossos amb diferents collars...?  Què en diria Ferran  VII?  A mi em sembla que sí, que ho son.

J.  Vinyeta
13 de Juny de 2016




[1] http://www.vilaweb.cat/noticies/jordi-sanchez-el-referendum-es-la-manera-de-tornar-el-proces-a-la-gent/
[2]http://www.vilaweb.cat/noticies/el-cafe-per-a-tothom-ferroviari-en-el-programa-electoral-de-podem/