dijous, de novembre 27, 2014

268.- Del discurs de President

268.- Del discurs de President.-

El president ens ha dit que aposta fort per  la Independència del País[1]. Ens diu com vol arribar-hi i, especialment, ens dona un termini de divuit mesos, com a màxim, per assolir-la.  El President marca els tempos i posa condicions. I ho fa de tal manera que els que voldrien esmenar-li la plana (especialment els partits Convergència i Esquerra, que quedarien amagats, en stand by, com es diu ara), ho tenen difícil per a fer-ho. Proposa una llista  composta per elements dels partits que si vulguin afegir i per elements civils que, podem dir, tinguin provada solvència i excel·lència  en resposta al clam popular que capitanegen l’ANC i l’Òmniun, perquè, com diu el propi President, la gent del carrer també ens ho hem guanyat.  El discurs del President ens  canvia les formes polítiques enteses com a tals fins ara: es tallen les amarres per navegar definitivament vers Ítaca i ens hi haurem d’habituar.

Tot i la contundència del missatge, l’única condició sine qua non que hi posa  és  que no convocarà aquestes eleccions  si aquestes no han de servir a la fi proposada i en cap cas si només han de servir per modificar les majories – minories  parlamentaries. El President vol una llista clarament guanyadora del sí, perquè quedi clar a l’Estat Central i, especialment a Europa, que  ha estat una victòria electoral neta i sense discussió possible del que podríem dir el sí – sí,  però, reitero, tot i la contundència,  tot lo altra  sembla clarament negociable. Per aconseguir aquest sí majoritari, no seré jo qui mantingui com a millor la llista única o les separades amb el mateix objectiu (els que en saben, de matemàtiques aplicades, que ens facin números clars), i les enquestes tampoc  es posen d’acord al respecta. Però el que sí és cert és que l’enquesta amb una mostra de 2.350.000 enquestats (no la de 800 o 1000 enquestats per telèfon) del 9N, té resultats diàfans.

De totes maneres hi ha dubtes. No en respecta a la voluntat del President de seguir endavant si no el que entenc com algunes llacunes problemàtiques. Per exemple i en la meva opinió, no entenc que es pugui anar a les eleccions tal com les promou Mas si prèviament no s’ha acordat el Govern que ha de pilotar el procés durant aquest temps que ell marca, entre les eleccions que proposa i les que es faran, ja com constituents i simultàniament amb el Referèndum de ratificació del Nou Estat Català. Es deixarà la composició d’aquest Govern en mans del que lideri la llista guanyadora, suposadament majoritària? Si es fa així, quedarà garantida la governabilitat durant tot el procés?

Suposo que hem de comptar amb l’hostilitat constantment augmentada a mida que avancin els dies, per part de l’Estat. A banda del setge polític i econòmic  que anirà estrenyen, existeix el problema de que algú es begui l’enteniment, com diu el President, i ens impugni precisament aquest procés electoral. El CATN ja en parla de la possibilitat de que això passi.  Quina solució s’hi pot plantejar a la situació que així es creï? Com ha de plantejar-se el procés perquè no sigui impugnable?

Hi ha dubtes, és cert, però haig de pensar que s’imposa una certa espera i que, entre tots plegats, s’aniran resolent. Però entenc també que, a pesar de la paciència, s’ha de començar a esbrinar i aclarir tots aquests i més  dubtes per a no deixar-ne cap al rebost, no fos cas  que se’ns hi florís qualsevol dubte no aclarit.

Hi ha hagut retrets a la proposta del President en el sentit de dir que  suposa una paralització del sistema democràtic donat que els partits, elements bàsics de la democràcia, deixarien de funcionar. Dit de manera més entenedora, que hi hauria una “dictadura”, quan menys, temporal (el President ja assenyalava allò dels llepafils i perepunyetes...). França, amb l’UMP ja ho va fer i no es va enfonsar el mont. En el suposat de que fora com diuen una dictadura, tot i que no en els termes que malauradament coneixem i que no ho serà, de dictadura, crec que han de quedar clares un parell de coses. La primera és que els grecs i romans entenien ja  una dictadura com una sortida política aplicable a situacions excepcionals. La segona està en la utilització banal que, especialment en el segle passat, se n’ha fet del terme, donat que aquelles suposades dictadures no eren tals si no que  varen néixer ja amb el clar desig de convertir-se, o s’hi varen convertir, en tiranies i com a tals varen actuar. I cal diferenciar amb rotunditat  una cosa de l’altra. I finalment, i ja des del punt de vista personal, estic disposat a suportar aquesta “suposada dictadura” i les que puguin venir si, després de divuit mesos de patir-les,  començo a viure en un estat lliure i sobirà.

Continuarà.

J.  Vinyeta
26 de Novembre de 2014




[1]El text íntegre del discurs:  http://www.aragirona.cat/noticia/2014/11/25/el-discurs-integre-dartur-mas-despres-del-9n-temps-de-decidir-temps-de-sumar