dijous, de novembre 20, 2014

266.-La querella

266.-La querella.-

El Fiscal General ha optat per la presentació d’una querella contra Mas, Ortega i Rigau pel que ja s’han convertit en que els podríem anomenar “Fets del N9N”. El Govern Rajoy ha anat posant  als peus dels cavalls les institucions de l’Estat per aquest tema i a cada plantofada que ha volgut donar als catalans, tal i com ho diu el refrany castellà, “...fueron a por lana y volvieron trasquilados...”. Però tot i els ridículs quant menys internacionals,  una vegada més es pixen sobre la tomba de Montesquieu.

El cas  és que la fiscalia, piramidal, jeràrquica, quasi d’estructura militar,  va deixar en mans dels fiscals generals de Catalunya la interposició de la querella contra Mas i companyia. I els fiscals de Catalunya, potser amb més coneixement, amb la “contaminació” que és conseqüència del ser membre d’una comunitat concreta i de la seva coneixença (i no necessàriament, com assegura el Sr. Floriano, deguda  a un de sol dels aspectes concrets d’aquesta comunitat), o mig empeltats per allò que en aquesta comunitat nomenem seny, reconegut valor d’aquesta societat catalana (tot i que algú el definís com a “seni”), varen decidir, per unanimitat, que no hi havia fonaments jurídics per a presentar-la.

Tot i això, el Fiscal Torres Dulce ha decidit,  en qualsevol cas, tirar endavant la querella de la que desconeixem encara ara el real contingut de la mateixa. Donades les condicions d’aforats dels possibles imputats, aquesta querella, que els fiscals catalans hauran d’admetre per allò de l’estructura jeràrquica de la institució,  hauran de presentar-la davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I a partir d’aquí, aquesta querella iniciarà un periple TSJC – Suprem que no sabem  de quantes anades i tornades, quantes voltes donarà (cal recordar, per exemple, el periple que va seguir el cas Atutxa al País Basc).

El govern central nega cap influència sobre la fiscalia. Però sabem tots que la fiscalia està a les ordres de Ministre de Justícia, de trist record de la nit del 9N en unes declaracions desafortunades (les declaracions del cel·lo...!). Però si no ha estat Rajoy qui ha donat ordres a la fiscalia, ha estat evident que des del PP, s’han fet declaracions que, en principi amoïnant inclús als propis fiscals,  sembla que han quallat en l’esperit de la fiscalia i en el decisió del Sr. Torres Dulce: recordem les de la mai ben ponderada Sra. Alícia donant tots els detalls  a Tele5, o els permanents estirabots de Cospedal o els dels Srs. Alonso i Floriano. El problema s’agreuja més si ha estat aquest sector més ultramuntà el que resulta ser  el que mana per sobre de Rajoy. Algun País civilitzat admetria que un partit restés per sobra de la fiscalia de l’Estat? Sembla clar, per tot plegat, que estan perdent vots per la dreta i tant en un intent de recuperar-los com per a satisfer a una part del seu electorat, el PP ha de donar tall suculent als seus. I, des de sempre, el millor i més suculent tall és Catalunya.

La veritat és que no entenc què pretenen. Perquè si l’objectiu és eliminar Mas, cosa que sempre ha estat en la ment de tota la dreta cavernosa,  la realitat és que li estan fent un favor immens: més popularitat, recolzament oficial per molt bona part de la societat catalana i, a més, màrtir. Si pensen que amb això donen un cop seriós al sobiranisme, no solament s’equivoquen si no que fan que el nucli dur independentista s’enforteixi més i que el volum dels “militants” del procés, siguem, a partir d’aquesta querella, molts més dels que érem fins ara. Sort que el N9N no va ser res més que una botifarrada...!

En massa vegades se’m fa evident que el temps no passa en aquest Estat en que ens toca viure. És com si allò que havia de ser (Machado potser en diria efímer...) encara sigui, amb la sensació cada cop més colpidora de que per aquest no passar el temps, passa, com en el cas de l’aigua estancada, que s’inicia un procés de podridor que no té aturador. I la realitat, que  sembla que ens vulgui donar fe de que la descomposició de l’Estat  és evident, ens fa arribar al nas la mala ferum que ja s’escampa per a  tots els recons. I deu de ser-ho tant d’evident, que el propi exèrcit li recorda a l’Estat allò de la metròpoli dèbil...

Diuen que Rajoy ve dissabte 29 per explicar-se.  Explicar, el què? Suposo que serà un acte de partit, perquè haig d’entendre que no parlarà amb Mas amb una querella contra ell en marxa...oi?

J. Vinyeta
20 de Novembre de 2014