diumenge, de març 29, 2020

682.- Cinc mil morts després...


682.- Cinc  mil  morts després....-

Sánchez anunciava  ahir el confinament  de tots els treballadors que no pertanyin als serveis essencials, serveis que quedaran fixats  en el consell de ministres extraordinari que es celebrarà avui. És l’anunci del confinament de la població que va a començar a demanar el President Torra fa quinze dies. Sánchez insistia en afirmar que les mesures preses pel seu govern eren les més extremes d’Europa. Mentia, perquè ho deia mentre Itàlia confinava  in extremis tot el país, Àustria tancava fronteres o lands alemanys, com Baviera, confinaven tot la població amb el vist i plau de Merkel, entre d’altres decisions similars a Europa. El President Torra donava les gràcies per la confinació prevista a partir de dilluns però assenyalava que si es confinava ara era perquè abans no hi havia confinació. Haurem de veure com es porta a terme  aquesta  confinació i si realment va de veres, perquè de confiança en qui ha d’aplicar-la  ja no ens en queda.

Sánchez no ha parlat de confinació total de la ciutadania. Parteix de la base de que la població no laboral ja ho està de confinada (tot i el fracàs evident de la mesura inicial presa, permetent que Madrid escampés el Covid  arreu potser el més greu dels errors comesos) i per tant, el que fa ara és concedir un permís laboral, des de dilluns 30 de Març fins el 9 d’Abril proper, a tots els treballadors que no siguin  dels que s’anomenen serveis essencials. Sánchez es mig justifica dient que, enganxant la setmana santa,  només es perdran 8 dies laborals. Però no fa referència als milers de morts que ha causat aquesta tardança en prendre la decisió. De fet es diu de  totes les maneres possibles el que es fa   per no dir  que s’ha fet allò que  el President Torra (al que s’hi varen afegir posteriorment els presidents murcià, valencià i si no recordo malament la de Madrid i el d’Andalusia) i un munt de científics demanaven a crits.

I es fa quan ja hi ha cinc mil morts més als cementiris. Quan la situació als hospitals comença a ser dramàtica. En un moment en que ja no es pot amagar el fracàs  en la gestió de la situació, que culmina amb la compra a Xina de 659.000 tests ràpids de la infermetat que han hagut de tornar-se per defectuosos, comprats, com deia la ministra espanyola d’exteriors[1], Gonzalez Laya, perquè eren gangas...  Fracàs en la gestió per a l’obtenció del material sanitari imprescindible que resulta de la centralització d’uns serveis que es realitzaven, amb les competències cedides, des de les comunitats autònomes, i que, per aquesta  cessió, havien convertit al ministeri de sanitat en un ens  purament administratiu i inexpert en la matèria. En un moment en que, qui més qui menys, té ja un familiar, amic o conegut afectat. Fracàs inclús sorprenent per alguns mitjans escrits estrangers, però assenyalat severament per tota la premsa internacional.

Sánchez ha rectificat. Zaragoza el tracta de demagog. Iceta i Granados callen. No estaria de més que ara tinguessin el petit detall de dir, només dir encara que fos amb la boca petita,  que s’ha fet el que Torra demanava ampliant-lo a tot l’Estat. Guanyarien algun punt de la credibilitat perduda, tot i que encara quedaria sota mínims. Alguns, potser i tot, començarien a pensar que realment els ciutadans els hi preocupen. Veurem si el PSC confirma l’actuació del ministre Illa, tot i demostrar   la seva incompetència. O confirma l’actuació del cap de la diplomàcia europea, l’inclit Borrell,  membre aplaudit des del PSC quan desinfectava Catalunya i que ara, com a bon bocamoll, ha irritat a la societat xinesa amb les seves declaracions. Serien les cireretes del pastís.

J.  Vinyeta
29 de Març de 2020