diumenge, de març 01, 2020

676.- Sit and Talk i Perpinyà


676.-  Sit & Talk  i Perpinyà.-

Han estat els fets que han fet forat en aquesta última setmana de Febrer d’enguany. Però hem d’anar a pams.

El 26 es va muntar la famosa i esperada Taula pel Diàleg. Com deia el Conseller  Puigneró, “Ha començat el sit...” Però s’equivocava quan afegia que ara falta el talk... Dic que s’equivocava perquè  la resposta, el  talk, no ha trigat gaire més de 24 hores en arribar. La Taula, des d’aquella justícia que és manega des del darrera, respon  de forma immediata: el TSJC processa als diputats Jové (precisament aquell que va inaugurar el sit acompanyant al President Torra) i Salvadó per l’organització del  1 – O, acusant-los de tot el possible i afegint-hi unes fiances multimilionàries. No crec massa en les casualitats. Però això passa quan es descobreix que un membre de la JEC  (Betancor) estava a sou de C’s i que Puigdemont, Comín i Ponsatí arriben a Perpinya.  Això últim era  inadmissible i necessitava ser compensat... Per afegir més gruix a tot plegat, la presidència de la comissió parlamentaria   europea que estudia els suplicatoris  per l’extradició dels diputats Comín i Puigdemont, està precisament en mans dels C’s europeus. I se sap que un fill de Betancor està col·locat com assessor de Garicano al PE.  Boye i companyia ja han posat en marxa els recursos corresponents per evidenciar, com a mínim i per una vegada més, quina és la forma d’actuació de la justícia espanyola. Volent afinar a través de la JEC, ens deixen entreveure com poden estar de particularment compromesa la resta de les organitzacions que formen allò que s’ha definit com  Deep State.  

Ahir dia 29, Perpinyà ha estat una festa, en la que no vaig poder participar, però que ha fet mal a les entranyes d’Ñ.  Sánchez, perquè Marlaska  depèn d’ell directament i la policia nacional ho és  del ministre Marlaska  directament  (per molt que després ens vingui a dir que ell no prepara els dispositius...), va intentar sabotejar l’acte muntant controls excepcionals  a la Junquera, creant cues de més de quaranta kilòmetres per arribar a Perpinyà i aconseguint que més d’un centenar d’autocars i desenes de vehicles particulars haguessin de girar cua, posant-se i posant l’Estat espanyol en evidència una vegada més davant de la nombrosa premsa internacional  És, continuant amb el que dèiem al principi, la forma del Talk que va venint després del Sit per part del Govern de Sánchez i fent bones les paraules de Ponsatí quan diu que la taula no fa res més que donar temps a Sánchez...

Les CUP no hi van participar. Aquests nois (aquestes noies si hem de parlar amb propietat cupera...) sembla que, com diu la dita, entenen les coses com el gegant donada la seva alçada,  per la bragueta. Sempre i quan, afegeixo jo, el gegant no s’hagi girat d’esquena... Em recorden aquells pesuqueros que tant bé definia Manel Cuyàs en la seva columna del diari El Punt Avui  Vuits i nous[1]: només ells (elles) estan en possessió de la veritat, esperant el moment propici que mai arriba, com aquell Godot que he esmentat tantes vegades, i ensenyant-nos permanentment com s’han de fer les coses.

I ERC? Dons imagino que, en cap cas volia que una festa tranversal en la que hi participaven desenes i desenes de milers de independentistes, els hi pogués  ombrejar  el seu dimecres de glòria. Però, com passa  massa sovint, la societat civil va per un altra camí i  va prescindir de la suposada convocatòria electoral  amb que  ERC, soterradament, volia presentar l’acte a Perpinyà i va anar a l'acte oblidant, precisament, determinades suposicions i deixant clar que  de la solució final no se’n oblida per molt que per alguns vulguin fer-la oblidar.

La trobada amb Comín, Ponsatí i Puigdemont deixa clar que la societat civil continua en expectativa de forma permanent i, en el meu entendre, no calia que Puigdemont ens recordés el que tenim viu a la memòria, tot i que es bo que des del lideratge se’ns ho faci present. Aquesta societat civil no necessita res més que convocatòria i que,  tot i que no vull confondre desig amb la realitat i donada la vaguetat en que els partits polítics es mouen, potser haurà de ser aquesta Societat Civil la que, finalment posi els punts sobre les is . Puigdemont  ho sap i sap també que només li cal aixecar el dit.

J.  Vinyeta
1 de Març de 2020






[1] El Punt Avui el 6 de Setembre del 2013