dimarts, de març 24, 2020

681.- Sostenella y no enmendalla...


681.-  Sostenella   y  no enmendalla...

Potser és la frase que resumeix més l’esperit imperial. I perquè quedi clar, no tenen millor acudit que fer sortir als cap militars a les rodes de premsa que fa l’executiu central.

Quasi dues setmanes de confinació oficial i, tot ha de dir-se, amb alguns insolidaris corrent pels carrers o sortint el cap de setmana. Catalunya, a través del seu President, demana insistentment el confinament del nostre territori a l’Estat espanyol. I Sánchez s’obstina en no fer-ho. Ni tant sols  tanca Madrid, tot i important el 60 % dels morts que hi ha a tot  l’Estat espanyol. Però Torra ja no està sol: Murcia, Andalusia i Madrid, a precs dels seus Presidents, demanen el mateix. Tots ells van posant en evidència el que tots els entesos supliquen a crits. I demostrant a tot l’imperi que el President Torra tenia, i té, raó.

Però, és clar: si es confina tot l’Estat, que passarà amb l’economia? Una bona presentació del que sembla la parcialitat de Sánchez en aquest tema, ens la dona V. Partal, agut com sempre, en l’editorial del 22 passat[1] del seu Vilawebb. Ens diu  allò que molts pensem i que, no és altra cosa que, allò que anomenem el palco del Bernabeu  és el que empeny perquè no es confini res. Assenyala que, de confinar tot  l’Estat, la que hi té a perdre és allò que anomenem l’economia extractiva, l’economia que practiquen  les elits, i que, aquesta situació,  s’imposa per sobre de  la salut dels ciutadans. Amb un error greu perquè l’economia, totes les economies, engerà abans quan abans s’acabi la infecció general.

Mentre, només sentim que discursos vacus des la capital de l’imperi. Es manté el tracte colonial, autoritari i militarista  en les seves intervencions diàries, volent-nos convertits en soldats, que és com les imposicions se solen voler salvaguardar, per poder-nos manar, i menar per un camí que, segons els que hi entenen de veritat, condueix inevitablement a magnificar, si és que es pot dir així, el desastre més absolut.

Discursos vacus, inútils i vergonyants com aquell de Felip VI que va estar eixordat amb una  cassolada no solament a Catalunya, pura expressió de la indignació popular (recomano la lectura de l’editorial de Vicent Partal al respecta[2]), cansada de ser considerada com a nadons, de pit, davant de la inutilitat de mantenir una casta que put més que una  claveguera. Felip sap que ha perdut Catalunya (i jo penso que més parts del Regne...), però no té el valor necessari tot i que el sistema, la monarquia, ha trencat els cosits, el  que  ha propiciat el caure de la vestimenta i fan que el rei ja vagi nu.

Itàlia, finalment, ha acordat el tancament de tot el País. I ha hagut de fer-ho després de milers de morts com a única solució final per evitar el cataclisme. Aquí, Sánchez té la paraula. Què és més important, mantenir privilegis o protegir la ciutadania? Al respecta, sorprèn que els Comúns estiguin aferrats a la mamella del minso poder que els hi ha tocat i defensin l’actuació d’un Govern que dona clars indicis d’agressió a la ciutadania.  D’altra banda, els que estan silenciosos al respecta son els sindicats. És evident: callen perquè el seu patrons directes son, precisament, els que estan en el Govern.

Però de totes maneres, els més sorollosos son els amics Iceta i Granados i, en conseqüència, tota la colla del PSC amb el seu silenci eixordador. Tenen un enemic a batre que es diu Quim Torra  i Pla per ser el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, res més. Queda clar que el coronavirus és secundari. A tots ells, i als seus caps de files dirigits per Sánchez, la història jutjarà la seva loquacitat immoral. Això  si no podem fer-ho nosaltres abans...

J.  Vinyeta
24 de Març de 2020