dissabte, de març 14, 2020

678.- Pandèmia


678.-  Pandèmia.-

Ja ha  arribat la confirmació des l’OMS de que el coronavirus, rebatejat com a CORVID-19, s’ha convertit en Pandèmia. Només ens diu l’OMS que aquesta bestioleta es transmet amb facilitat, qüestió que ja sabíem, dins d’una àrea suficientment amplia. Perquè hi hagi pandèmia no hi ha perquè córrer més del que ja corríem. El que passa és que les autoritats sanitàries han de prendre  mesures quan més amplies millor precisament en  aquesta àrea assenyalada i per aquesta velocitat de transmissió. El no haver-les pres de forma preventiva i anticipadament, en cap cas justifica el no haver-ho fet fins l’arribada d’una comminació oficial.

No s’ha pas de menysvalorar res en la situació en que ens trobem. La facilitat de transmissió del virus és realment espectacular i es evident que, davant de la situació d’emergència que s’ha anat creant, resulta evident que si no hi ha una cooperació clara, oberta i solidària de la societat civil,  trigarem en fer net. 
La societat catalana ha donat mostres més que sobrades de serietat davant dels successos més punyents, de participació solidaria i sense escarafalls quan ha estat necessari i de disciplina davant la sol·licitud d’ordre de les autoritats en aquests casos. Com he dit, la societat catalana es pren seriosament les coses que son de gravetat contrastada. I estic convençut que, en aquesta ocasió, que és greu, no fallarà. Part de l’Anoia està ja confinada per un brot important  del Virus. No sabem fins on arribarà, però entenc que farem el que ens diguin que ha de fer-se.

Mentre, Madrid està obert. Amb més del 50% dels casos declarats[1] a tot l’Estat,  amb dades gairebé esgarrifoses de la seva situació sanitària,  els residents a Madrid, si les tenen,  fugen a les seves segones residències, majoritàriament situades en la costa del País Valencià. Els TGV  van i venen i els ponts aeris segueixen funcionant. Madrid es belluga i la Presidenta de la comunitat té les penques de dir-nos que no té la menor idea del que s’ha de fer per tancar  Madrid. La confrontació entre Govern Central i el Govern Autonòmic madrilenys son una realitat i cap dels dos vol els desgast polític que el confinament de la Comunitat comportaria. Mentre, la resta de l’Estat va rebent les conseqüències d’un desori que resulta d’una incapacitat evident d’aportar solucions fermes  a la transmissió del coronavirus. Madrid, la ciutat imperial, no pot tancar-se: equivaldria  a tancar l’imperi... què faria el món sense Madrid? Els hi deu de fer pànic trobar-se amb un Madrid confinat i observar que, inesperada i incomprensiblement,  especialment Catalunya  continuï funcionant...

J. Vinyeta.-  13 de Març de 2020