diumenge, d’abril 05, 2020

683.-El President Torra i l'Alcaldessa Colau


683.-El President  Torra i l'Alcaldessa Colau.-

El Govern que presideix el MHP Torra, s’ha equivocat. I tot el bon  fer que ha mantingut, ha quedat tocat  per la gravetat amb que ha explosionat el tema de les Residències d’Avis. No es tracta de posar el dit a la nafra, perquè és cert que la situació és difícil i complicada, i perquè, tot i així, ha quedat evidenciada la diferència entre l’actuació del Gobierno de España (que  actua constantment de forma reactiva) i el govern de la Generalitat que ho ha fet  permanentment  de forma activa. Però això no treu que hi hagi hagut errors. I el que em sembla més greu és el tema de les residències d’avis (pot ser és perquè en desconec d’altres, de errors, que segur que s’han produït).

És cert que, segons IdesCat  2018[1] i en números rodons, el 59% de les places son privades i només el 17%  ho son públiques (la resta, queda inclosa en les anomenades per IdesCAt com places de iniciativa social que, honradament, no sé qui n’ostenta la titularitat). Així les coses, sigui per uns  o per uns altres, fins que no s’ha sabut que ja hi havia morts, la Generalitat no ha pres el timó d’aquest assumpte,  un tema que, per part de la Conselleria corresponent, ni tan sols se n’havia fet menció. En aquesta ocasió, la resposta de la Generalitat sí que ha estat reactiva davant del clamor popular que anava assenyalant la gravetat de les situacions de determinades residències,  especialment per la manca absoluta de material de protecció. De totes maneres, hauríem de saber si les direccions de les residències privades han actuat segons el protocol establert  (haig de suposar que n’hi havia),  com  han actuat els Ajuntaments amb les que en son titulars[2] i, amb independència, com hi ha actuat la Generalitat en les de la seva titularitat. El President ens ha reconegut un error en aquest tema. És una cosa gens,  gens freqüent, en la classe política el fer-ho quan s’equivoca. Però això, el reconèixer errors  comesos, augmenta la credibilitat del que és capaç de fer-ho.

L’alcaldessa Colau no perd pistonada. Estic per començar a creure’m un article que es va publicar el 2016 i que es titulava   Desmuntant Frau Colau[3] (relectura que ara em temo imprescindible) perquè em semblen evidents les seves ganes de protagonisme que, per si foren poca cosa, es transformen en una atac permanent al President Torra, amb una defensa permanent dels seus correligionaris que formen part del Govern Central. Però oblida que, el retràs d’aquest correligionaris seus en prendre les mides correctores  en el moment que, precisament, el President Torra ja les demanava, va costar cinc mil morts. Colau, no vol recordar que, a la fi, quan el seus correligionaris han aplicat les mides que precisament es demanaven, ho han fet amb una inconcreció tal que ha fet tremolar a tot l’Estat, amb errors monumentals en el tema dels autònoms, o en els temes fiscals i impositius que encara avui dia s’estan intentant redreçar, o endegant la declaració de renda amb les delegacions corresponents tancades, o  en els retards amb que esdevindran les liquidacions de les prestacions d’atur, o...  etc..., etc..., etc...  

Ja sé que li agrada la primera línia, des de sempre: la recordem amb la samarreta verda  amb els afectats per les hipoteques i quan ens deia que mai s’interessaria per la política. Ja sé que entén que la capital de Catalunya és Madrid, i en aquest sentit paga la pena llegir el Mail Obert  del Vilaweb De indignats a soldats[4] referent a l’actuació dels Comuns que tant defensa. Ja sé que es va anticipar al jo em quedo a casa, però sense afegir que ho va fer perquè estava contaminada. Ja sé que la modèstia no és precisament en ella una virtut. Ja sé que no li agrada parlar de Valls, ja sé, ja sé... Però sembla que tot això, qui no ho sap és precisament la Sra. Colau. No ens quedarà  més remei que anar-li fent memòria. Per cert, personalment m’agradaria saber quina és la situació financera de l’Ajuntament de Barcelona a dia d’avui: males llengües parlen de la entrada  en dèficit de les arques municipals. Però, com sol passar, deuen ser males llengües...

En fi, em sembla que, per molt que s’entesti la Sra. Colau en desprestigiar al MHP  Torra,  no l’hi veig a Colau cap possibilitat d'èxit, tot i que compta amb la inefable ajuda del Sr. Iceta i adlàters, paradigmes de la insolència.  Només la qualitat moral del President posa precisament en evidència  la minsa capacitat moral de Colau, que ja va pactar amb els que deia  eren els seus enemics per poder arribar a l’alcaldia de Barcelona. Realment la capital de Catalunya havia de ser Madrid.

J.  Vinyeta
5 d’Abril de 2020