dilluns, de febrer 17, 2020

675.- El més calent...


675.- El més calent....-

La dita catalana és  prou clara: “El més calent és a l’aigüera...” Reflecteix que res és a punt, i que tot està per fer. Diuen que la dita neix de l’arribada a casa dels homes després de la feina i que les dones, per la raó que fos, no havien tingut temps de preparar la menjada. De fet, és igual l’origen: tots entenem, quan fem menció a la dita, que el que sigui va per a llarg.

Vull fer referència, amb aquesta dita, a la situació en que es troba la famosa Taula pel diàleg acordada entre ERC i el PSOE. Aquesta taula havia d’estar en marxa  quinze dies després de la investidura de Pedro Sánchez que, si no recordo malament va estar pels vols de la diada de Reis d’enguany, és a dir, si no vaig mal comptat, va ja per la setena setmana. I, com diu la dita, el més calent és a l’aigüera...

Hem anat sentint suposades condicions per l’establiment definitiu d’aquesta ja famosa Taula que ha tingut la virtut d’enervar a tiris i troians. Des del món socialista hi ha veus en contra de la més mínima diferenciació entre comunitats  que, per causa d’aquesta taula, pogués afectar positivament Catalunya (Lambán, Sánchez Paje...). Els altres, a cor amb totes les veus possibles, no diuen res de nou, però van mantenint el discurs d’altra traïció amb el que acusen a Sánchez, saben que en tenen prou amb el control judicial sobre de tot plegat. I l’esverament ha pujat de to quan des del Parlament català es demana la presència d’un relator en tots els contactes que es puguin mantenir i derivar-s’hi després.

ERC ens hauria d’explicar què pensa fer, perquè el seu silenci és eixordador I si, amb la seva actitud entén allò de sempre de que s’augmenta la base, perquè, des de fa anys, és la gran premissa que addueixen els republicans per a no fer res. Per què, corejant PSOE,  hi ha oposició  a la presència d’un relator? No s’entén que si ha d’haver-hi reunió no se’n aixequin actes per algú que res té a veure amb les parts dels acords i que es facin aquests documents públics; per què encara el més calent és a l’aigüera, sense dates?;  acceptarà, com deien alguns, que Iceta presideixi la reunió? Estarà disposada ERC a forçar al PSOE abans de l’aprovació dels pressupostos d’enguany perquè, em sembla que molts tenim la impressió de que, un cop aprovats els pressupostos, el PSOE ja haurà fet el cim...?

Els presos comencen a sortir de la presó. El Persistirem de Carme Forcadell o el permanentment recordat  Ho  tornaren a fer  de Jordi Cuixart,  i les que vindran al darrera, no han de fer res més que anar senyalant camí que, pel que sembla, no és precisament el que volen seguir els rufianboys. El persistirem, a més, ha de recordar permanentment a Torrent fins on ha d’arribar la seva talla política i, evidentment, humana. Desprestigiat després de les ordres donades al secretari del Parlament (Muro no podia actuar d’ofici en el tema de la inhabilitació parlamentaria de Torra, si no que si ho feia era per ordres directes del President del Parlament, de qui depèn jeràrquicament...), ara, més que mai, tindrà un  gra al cul permanent amb Carme Forcadell sortint de la presó unes hores durant uns dies que, sens e dir res més que el que ja ha dit, convertint-se en un dit acusador per no haver fet el que el Parlament li demanava.  Ara, com abans, també li tremolaran les cames. Perquè, si algú va fer les coses ben fetes, va ser la seva antecessora.  Torrent ho sap. No crec que pugui dormir, per tot plegat, tranquil. Potser que fins i tot tingui malsons... O pot ser té molt clar que compleix ordres. Els que així ho fan, mai fan res mal fet i, per tant,  no han de comptar cap xaiet fins que es quedin adormits...

J.  Vinyeta
17 de Febrer de 2020