divendres, de desembre 06, 2019

659.- Equilibris


659.-  Equilibris.-

La situació, des del punt de vista català, està complicada i fa que tot plegat sembla que vagi per la corda fluixa. No vull dir amb això que estigui perillosament més difícil del què ho està normalment des de ja fa anys. Veig més complicada la situació per las definicions i decisions polítiques que se’ns venen a sobre i, especialment, per les dates que les condicionaran. Posem –hi atenció.

 --  El President Torra em sembla entendre que està més o menys proper de ser inhabilitat.  De ser-ho, certament la decisió del TSJC anirà al TS i d’aquí al TC. Els tempos per a cada un dels procediments son difícils de calcular, però tots sabem que els jutges d’aquest Estat corren quan els hi convé o els hi ve de gust i per tant, sent una qüestió gairebé de caire imperial-patriòtica, pot ser que arribem a la fi del procés judicial de forma ràpida  (això de la rapidesa no és anecdòtic: els agressors de Blanquerna, continuen en llibertat després de sis anys de la sentència ferma del TS...[1]). Però mentre la sentència no sigui ferma, Torra continuarà sent President electe de la Generalitat.  Si arriba de forma ja irrecurrible (tot i els meus dubtes de la possibilitat de que no sigui el Parlament qui defineixi la situació del president de la Generalitat i no un jutge perquè, per a ser jutjat, ¿no requeriria la necessitat d’un suplicatori acceptat per la Cambra, donada la seva immunitat parlamentària?), em sembla evident la necessitat de que es convoquin eleccions, mentre el Vice President, Aragonés, estigui en mandat presidencial en funcions (suposo que aquest és el camí).Per tant, ERC té, a la vista, unes eleccions catalanes que guanyarà o perdrà bàsicament en funció de com porti la investidura del President espanyol Sánchez. Hi ho sap.   

--  Però hi ha una data tremendament important: sembla que el 19 d’aquest mes, es pronunciarà  el TJE  respecta de la immunitat de Junqueras i, en  conseqüència, de la de Puigdemont i Comín, sentència que, segon experts, podria arribar a que el judici del procés fos declarat nul. Si la immunitat es produeix i Puigdemont  és considerat amb qualitat  plena d’Eurodiputat, Puigdemont podria venir al País (jo no ho faria perquè tots sabem de la justícia espanyola, que buscarà, mal sigui, si  el color de les sabates és o no  adient, i, en no sent-ho,  l’empresonarà...) i fer trontollar el imaginat  èxit d’ERC en les  suposades properes eleccions. En tot això, els pressupostos de la generalitat potser haurien de ser prorrogats per tercera vegada... i gira  el Món i torna al Born que, en aquest cas,  son  els  Comuns i, per afinar-ho més, hem de conjugar-ho tot plegat amb  els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona.  Tot plegat, equilibris circenses...ERC, Comuns, Torra, Puigdemont...

Arrodonint la setmana, Rajoy ens presenta les seves memòries. És fa difícil que ens el puguem creure perquè ens va demostrar fefaentment que és un mentider convulsiu. Però, pel que es va sentint, tot estava dat i beneït per aplicar el 155, passés el què passés en aquella nit de trist record i de traïcions internes al Palau de la Generalitat. No he llegit aquestes memòries i la  veritat és que, en raó del personatge, poques ganes en tinc de fer-ho. Sortiran treballs molt més fiables sobre els fets i moments dels que ens parlen aquestes memòries. I seran la porta per la que ens hi donaran accés fiable.

Tota aquesta situació que anomeno complicació en sembla que ens facilita les coses importants: ERC ha de fer bondat i no fer passar bou per bèstia grossa. No és que li importi massa perquè em sembla que  entenen com a prioritari l’amnistia a Junqueras per sobre de qualsevol altra qüestió, però haurà de ser molt prudent a l’hora de facilitar la investidura de Sánchez perquè no se’ns converteixi en un botifler.  La justícia europea pot donar, amb el tema dels candidats europeus electes, una bufa ben sonada a la justícia espanyola que, per molt que se la vulgui passar per l’arc de triomf, li deixarà els cinc dits marcats a la cara. I si, a més, hi ha eleccions autonòmiques ens donaran la ocasió de seguir augmentant en participació i, per  tant i una vegada més, deixar clar que dia a dia anem sent més. Algú pensava cinc anys en darrera, per exemple, que avui estaríem on estem? ? I en tot moment, la societat civil fent-se notar... Dons   això!

J.  Vinyeta
6 de desembre de 2019