dilluns, de desembre 09, 2019

660.- Cayetana i les males herbes


 660.-  Cayetana i les males herbes.-

Cayetana, el penúltim fitxatge dels populars, va fen bona la seva presència. Vol créixer  com ho fa l’herba   que troba   forat  poc cuidat, a l’ombra o al sol, que de tot hi ha, però que es multiplica a la que té  ocasió, esgarrapant terra que podria donar  bons fruïts.

Cayetana ens va aparèixer per Catalunya amb l’ambició posada en unes eleccions generals i per donar alguna cosa més a un PPC a les últimes però arrossegant finalment al partit  a un fracàs històric. Després de la rebolcada no li va quedar més remei que estirar encara més aquell coll que algú havia comparat amb el d’un llebrer i començar a marcar territori (com ho  fa qualsevol llebrer...) però alçant la veu en comptes de la pota. I, es clar, quan resulta que Arrimades havia perdut les sessions de plató de TV del Parlament català, Cayetana s’ha anant guanyant el lloc   amb les declaracions tant o més esverades  que las de la montapollos. És la portveu del PP al  Congrés i, a fe de Déu, que sap omplir diaris, especialment els més afíns.

Ha aprés de pressa, potser  perquè és doctorada per Oxford, del seu cap de files, Aznar, amb qui comparteix butaca a la FAES. Aznar   es passà tot el seu mandat dient allò de que sense violència es podia parlar de tot; presumia de demòcrata, tant que va arribar a parlar del Movimiento de Liberacion Nacional  en referir-se a ETA. Després  va iniciar un procés de  re centralització de l’estat que encara continua, i acaba dient-nos, com a bon demòcrata, que un terrorista convicta i confés, que ja ha complert una condemna imposada per un tribunal espanyol que ha estat considerada injusta per un tribunal imparcial  (Estrasburg), no pot formar part d’un govern de l’Estat.

Resultava evident que la deixebla havia de superar al mestre i l’última entrada de Cayetana, a sac, però amb la finor habitual i sense immutar-se,  no ha decebut: ha assenyalat que la situació política de l’Estat es  pitjor ara que quan matava ETA[1].

Aznar i Cayetana ens venen a dir el mateix: la situació política és dramàticament  greu. Entenen  que quan ETA matava no calia fer res més  que fer i desfer a voluntat  en la suposada recerca  d’una pau que va resultar ser una recerca falsa, perquè es podia haver aconseguit fent política, allò tan inusual.

I és clar, ara que alguns estan intentant fer política, qüestió tan inusual com abans en aquest estat governat per pur interessos mercantilistes,  ara, perquè s’intenta  fer política,  la situació és dramàticament perillosa perquè, no ens enganyem, potser el poder perdrà algun llençol en la bugada i això és  inadmissible. És a dir, sense violència tampoc es pot parlar de tot. Sí, Cayetana, ara no hi ha morts. Però hauries de pensar per què n’hi havien en aquell temps perquè em sembla que coincidirem molts en dir que dos no es barallen si un no vol... I ara sembla que ningú, excepte Cayetana,  es vol  barallar. Diria allò de“...m’horroritza pensar que algun dia [Cayetana] pugui dictar les normes de psicologia de masses...” que Unamuno va dedicar a Millàn Astray. Però no sé  si Cayetana també hagués dit en aquell moment allò de ...abajo la intel·ligència, viva la muerte... qui sap!

És ben cert que l’herba creix sense gaires atencions, però hi ha herbes que valdria més que mai no sortissin... És un problema greu perquè inclús l’Evangeli en parla de les males herbes, i de com tractar-les...

J.  Vinyeta
9 de Desembre de 2019