diumenge, de desembre 15, 2019

661.- Incomoditats


661.- Incomoditats.-

Tinc la sensació de que la situació  és incòmode per a tothom. I amb  tothom  vull incloure tota la classe política catalana i espanyola. Negociar  sempre pressuposa perdre-hi algun  llençol, cosa que mai fa gràcia a ningú, llevat d’aquell/s que està/n disposat/s a negociar i que saben el què comporta qualsevol negociació seriosa. Arribats aquest punt, constatem que, agradi o no, com a  conseqüència del ideari polític amb el que se’ns presenta habitualment, els interessos de Sánchez han de ser els dels ciutadans de l’Estat espanyol,   entre els que ens hi trobem els catalans, tots els catalans. Però la realitat, recalcitrant i tossuda,  mostra que, quan Sánchez, o qualsevol altra primer ministre o Govern que ha estat de l’Estat espanyol,  defensa els interessos dels ciutadans espanyols,  hi ha, almenys fins avui, una part important dels catalans, potser  perquè entenen que som  ciutadans de segona..., que quedem sempre al marge.  Per l’altra banda, en les que avui en podríem denominar negociacions,  ERC no és més que un partit polític suposadament representant de bona part d’aquella ciutadania catalana que, des de Madrid s’oblida, la que queda al marge.  En aquesta ocasió  ERC ha pres  el deure de representar a la resta de món independentista de Catalunya i ha de fer-ho amb totes les seves conseqüències si el que pretén és precisament avalar, per acció o per omissió, la investidura de Pedro Sánchez. Si  ERC vol negociar, sap que perdrà, al menys un llençol i potser alguna cosa més. La cura exigible per aquells que formem part dels oblidats,  és que  al menys aquest llençol, o el que sigui que s’ha de perdre, sigui del aixovar del Partit Republicà i no precisament del aixovar de la Catalunya que vol ser lliure, qüestió de la que, aquests republicans, semblen oblidar-se.  Difícil, certament, però ja seria hora de que ERC actués amb aquesta previsió i pensés, especialment, que els altres, els que formem part d’aquell grup sistemàticament oblidat i que semblen menystenir, també existim.  
El socialistes catalans han efectuat el congrés corresponent durant aquests dies. Iceta, com no podia ser d’altra manera, ha estat triat Secretari general del PSC(OE) sembla que per aclamació, és a dir per unanimitat, com sol passar sempre en tots aquells casos en que , com deia Guerra, el que es belluga no surt a la foto. Sembla ser (no  he llegit encara la documentació corresponent) que, a pesar de la voluntat contraria de molts dels assistents, s’admet que el català continuï sent la llengua vehicular en les escoles amb, això sí, les flexibilitzacions idiomàtiques corresponents (de les que, com passa sempre amb aquestes coses, el que en sortiria més mal parat seria el català); defineixen Catalunya com a Nació (no crec que hi afegeixin  la necessitat de que tingui un estat...) i assenyalen que Espanya és un Estat de Nacions  (malauradament no crec que vulguin conjugar  l’expressió...). Tots sabem que definir no costa mai res més que paraules. Per tant, queda clar que tot queda tant igual  com està ara, encara que sembli que es vol canviar tot (recordem allò de Lampedusa...?): el perill està en que els temes queden en reserva i en  mans d’aquells que un dia, preocupats perquè el català està amb la tendència, només que els hi sembli, de millorar la seva perillosa situació actual, es mullaran a favor del  vent que més els convingui, posant al PSOE per davant del PSC(OE) i, com sabem, fer-ho per sobre dels interessos d’una Catalunya que aspira a poder-se dirigir per ella mateixa. I la llengua en serà la perjudicada i en contra de la      que avui ja està en perill. Serà bo comparar tot plegat amb el text del congrés del PSOE de Granada, famós per ser-ne Navarro el ponent. Alguns membres del partit poden estar incòmodes. Pocs,  penso que, malauradament, molt pocs.

Sembla que les denominades  esquerres volen unitat  amb allò que han vingut a definir com Convenció 14D, un Fòrum Republicà del Sobiranisme Progressista.  Em sembla be que determinats sectors d’aquest esquerranisme, oblidin determinades tesis amb un cert tuf stalinista per pensar realment en la  llibertat del seu País, aquest que també és nostre, i no en els que els manen (de fet és el mateix que demanem al general dels partits afincats en i per la política). Joan  Tardà, des d’ERC deia entre altres idees, que “...veia necessari superar la “ruptura emocional amb el PSC” i recuperar-lo com a part del catalanisme polític...” [1] Sense voler ser mal pensat, em recorda aquella que s’explica  famosa trucada d’ERC  a Maragall (eleccions Novembre del 2003) augurant-li el que després va ser el primer tripartit. La gran diferència està en que aquesta ERC d’ara, no te res a veure amb la que pilotava Carod-Rovira en aquell moment, i que Iceta res té a veure amb aquell P. Maragall i el que encara quedava d’un PSC més o menys  catalanista.  Si no és una trucada, em sembla que, malauradament, és una clicada múrria d’ullet de Tardà a Iceta. Se’m fot un nus a la gola només de pensar un bipartit amb Tardà  i  Iceta... En aquest cas, la incomoditat seria meva. I potser de  bona part  el País, també.

J. Vinyeta
15  de Desembre de 2019