dimarts, de juny 06, 2017

456.- Comentaris (Londres, Puigdemont, Comúns, Podemos)

456.- Comentaris (Londres, Puigdemont, Comuns, Podemos)

Londres ha estat el penúltim escenari de les accions de l’EI. Dic penúltim perquè aquests paios que no  respecten res, ni a la seva pròpia vida, hi tornaran.  No sabem on, però hi tornaran. Per aquesta raó, no puc estar-me de comentar dues coses que em tenen una mica amb la mosca darrera l’orella.

La primera d’elles és el fet de que els assassins son immediatament identificats per la policia. Dit d’una altra manera, son gent que estan fitxats i que campen, tot i això, amb plena llibertat i sense el més mínim control. L’excusa, per part del govern de torn,  està en  que no hi ha prou recursos per controlar a tota aquesta xusma. La pregunta que se’m  acut és la de si tots aquest “minsos” recursos possibles hi son aplicats, perquè podria passar molt bé que part d’aquest recursos es destinessin a controlar els que no cal que siguin controlats des del punt de vista terrorista, però que es controlen per les seves intencions polítiques, o pel control de partits polítics, com el cas  Watergate,  o a les oposicions diguem-ne secundàries al poder establert (no sé si, com L’operació Catalunya aquí a casa nostra, pot existir una suposada Operació Escòcia  a l’Anglaterra de May, o una suposada Operació  Le Pen a França... que minva recursos). Per tant, si hi ha sospites fefaents, ¿per què no s’actua? ¿ Per raons purament garantistes o per poder presentar com èxit policial la immediata identificació dels assassins? ¿què hi ha de tot plegat?  ¿Res?  ¿Tot? Es fan necessàries respostes contundents. I els ciutadans tenim dret i el deure d’exigir-les.

La segona qüestió l’entenc com a difícil de pelar.  Tots i cada  un d’aquests actes tenen, com  a mínim, la voluntat de deixar empremta,  fer que l’acció arribi a coneixença de l’altre extrem del món i, molt especialment, a coneixement del  “presumptes”   futurs “màrtirs”. No vull negar la necessitat de que aquestes barbaritats se sàpiguen, però no entenc l’extrema necessitat de que qualsevol d’aquests actes estigui a les primeres planes de tots el mitjans de comunicació durant dies. Tot el que no sigui la informació dels fets de forma clara però breu, no fa més que actuar d’amplificador de les accions d’uns individus que malden perquè hi hagi quanta més cridòria, millor. Entenc les necessitats financeres que pressuposa mantenir mitjans en un món en que la “instantaneïtat”  és la forma de viure. Però mantenir la “proporcionalitat” davant de la luxúria informativa, en ocasions excessivament groga, ho entenc com  cabal i necessari. Perquè, si no es fa, estem dient-los-hi a tota aquella trepa que, realment, han guanyat a cada barbaritat que porten a terme. Em sembla que hem de rumiar com alguns fan les coses i, si creiem que les fan malament, participar-hi el menys possible i denunciar-les oberta i públicament.

Puigdemont ens diu que pot anar al Parlamento a debatre amb Rajoy, quan la data i pregunta quedin assenyalades, el per què de que a Catalunya hem arribat on hem arribat.  Seria un debat sense votació. Però com que el que volen és un segon Ibarretxe, segons a dit literalment el coordinador del PP, Fernández–Maillo del PP[1], debat que no implicaria cap votació final o posterior, és realment difícil  que Rajoy accepti. Puigdemont ens diu també a l’entrevista, que hi  haurà referèndum i que s’està treballant amb serietat per “arrodonir” totes les arestes i assenyala que, quan l’estat diu que ho farà “tot”, els ciutadans hauríem de saber a què es refereix, i que tots el membres del Govern tenen clar que, en qualsevol cas, assumiran les conseqüències de tot plegat.

Sigui el que sigui, la realitat ens evidencia que a Madrid hi ha nervis. I, com adverteix Puigdemont, aquest nervis poden fer males passades i fer sortir Rajoy amb un estirabot del que després potser se’n hagi de penedir. Però així estan les coses. Per cert, de del punt de vista personal, entenc que la pregunta ha de fer referència a si es vol un Estat independent. Que després decidim un  sistema republicà  em sembla bé. Però no posem el carro davant dels cavall. Primer un  Estat. Després ja decidirem de quina forma.

Els Comuns?  Dons com sempre. Es va convocar  el Pacte pel Referèndum perquè varen posar el crit el cel quan Puigdemont va convocar els partits. El Comúns deien que era a través del Pacte que s’havien de fer les coses. Ara, tampoc els hi ha agradat sortir de la reunió amb el Pacte sense les garanties de que només els hi calgués empassar-se el tall sense cap esforç. Però ja sabem com son: o ells, o res de res, com sempre. Podemos, a través d’Echenique, ha fet saber a Dante Fachín que l’organització no està pel referèndum unilateral de Puigdemont. I sembla que Podemos vol muntar una mani a Sol el mateix dia i hora en que es celebri la  moció famosa. Inútil. Però potser Iglésias podrà recordar aquelles assemblees del 15M en las que  suposadament es parlava de tot, suposadament es decidia tot i res de res servia per alguna cosa. Però tots contents i convençuts.

J.  Vinyeta
6 de Juny  de 2017



[1] http://www.eldiario.es/politica/Maillo-acogeran-Puigdemont-abiertos-Congreso_0_650585217.html