dimecres, de maig 31, 2017

455.- A Porta tancada

455.-   A Porta tancada.-

Sartre  té una obra de teatre titulada així À  huis clos, és a dir A porta tancada,  Ens diu que la convivència és difícil i, com diu en el subtítol de l’obra,  l’infern son els altres amb els que ens toca conviure. En l’obra, cap dels personatges pot abandonar l’espai, que es converteix en un infern.  Molts dels catalans pensem que conviure  subjugats per dret de conquesta és com estar a porta tancada, suportant l’infern que Sartre ens descriu a l’obra. La gran diferència està en que, si fem les coses bé,  podrem obrir aquesta  porta tancada i respirar.

Així les coses, la carta que Puigdemont va fer arribar a Rajoy per obrir aquesta porta,  era prou clara[1]. I la resposta de Rajoy, obstinat en mantenir-la tancada, també[2]. Per enèsima  vegada (per divuitena vegada, segons J. Sánchez, el President  de l’ANC)  la resposta ha estat un no,  un no contundent.  Sembla que la conferència a Madrid, la inacció permanent llevat de l’acció  judicial, aquest no saber fer i el suposat esborrany de la Llei de Transitorietat han acabat per posar els nervis de punta a Rajoy  i companyia perquè, com diu Milian Mestre, ara s’han  adonat de  que han badat i  el foc els hi ha arribat a les portes de La Moncloa. Ignorem quines decisions perdran a Madrid i de quina gravetat. Però, amb l’intent d’apagar aquest foc, visible des de tot l’Estat, de moment opten per la por,  per mantenir l'entrebanc a les relacions internacionals del Govern (Marroc, Hongria...) i ensems atiar les desqualificacions de Catalunya i dels  catalans, desqualificacions i insults que  estan sent de l’alçada d’un campanar. I Soraya, que ens estima molt, conclou la primera escena d’aquet xou que s’ha iniciat, fent-nos veure en un tuït  que “Puigdemont  quiere hacer un referendum en lugar de escuchar a los catalanes”[3], tuït que ha hagut de retirar.   És  una mostra més d’ignorància i desqualificació  del contrari com a úniques raóns possibles, perquè d’arguments no en tenen, no ja  de pes si no, senzillament, ni arguments mínimament homologables en l’enfrontament, encara que tan sols fos  dialèctic.  Sense arguments, i per acontentar als fidels, que sí estan veient que el foc  creix, s’inventen cops d’estat o afirmen que els catalans suportem un govern dictatorial per acceptar modificacions en el Reglament del Parlament, oblidant és el mateix que va fer Rajoy, el 2011, modificant, amb nocturnitat i traïdoria, aquesta tant immutable constitució espanyola anteposant els dictats  del món financer a les necessitats (que s’han convertit en perentòries) dels ciutadans d’aquest país als que diu defensar.

De totes maneres Rajoy  sempre ens ha dit que el no al procés ho és perquè no pot i perquè no vol. Entenc que fora interessant saber exactament perquè no vol. Perquè podria ben bé ser que sigui molt conscient de que la  separació de Catalunya comportés la ruïna de l’Estat espanyol, ja amb un deute del 100% del seu PIB,  en perdre el més del 20% d’aquest  PIB que hi aporta Catalunya. Si no és el cas, m’agradaria saber per què no vol... I m’agradaria també saber per què  parla de referèndum secessionista  confonen el que es demana que és un referèndum vinculant amb el resultat que en surti. La llibertat sempre és  difícil d’entendre per un Estat acostumat a manar i ha ser obeït sense  explicacions.

Mentre aquí, a casa nostra, Puigdemont convoca una reunió dels partits polítics que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum. I, com era d’esperar, els Comúns, Doménech, Rabell, Coscubiela i companyia, no hi han participat perquè Doménech, que parla pel que sembla en nom de tots, diu que el que s’ha de convocar és el Pacte Nacional pel Referèndum.  Aquests xicots d’ICV i assimilats, continuen  esperant Godot. Només els hi està bé allò que proposen i només es pot acceptar la seva ideologia. Estic convençut de que si Puigdemont hagués forçat la reunió del PNPR, haguessin reclamat la reunió de partits. Sempre van igual, intentant nedar entre dues aigües, però amés sense mullar-se, eixuts: continuen esperant  Godot que avui no vindrà, però que vindrà demà. És anar passant la vida... Però, facin el que facin, en poc temps, possiblement molt menys del que tenen calculat, hauran de descobrir que Godot no és més que una quimera i hauran de mullar-se. I la decisió que prenguin serà la que quedarà per a la Història. M’agradarà escoltar Coscubiela justificant la decisió presa.

A Madrid, tota aquesta situació, complicada i delicada al mateix temps, serveix per deixar momentàniament aparcats temes com la corrupció, o com els intents de boicotejar la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya per part de C’s i PP, per exemple. I  tots contents, excepte Rajoy, que haurà de declarar pel cas Gürtel a l’Audiència amb presència física a la sala el proper 26 de Juliol. Com a testimoni, sense plasma i sense poder dir mentides... Serà bo de veure i escoltar

J.  Vinyeta
31 de Maig de 2017