divendres, de gener 29, 2016

358.- Spanish Show


358.-  Spanish  Show.-


No m’he pogut resistir a posar aquest   títol. És un eslògan publicitari que té unes arrels tan profundes que,  els que tenim una certa edat, el tenim gravat a foc en la memòria. Aquelles èpoques de dictadura fosca i sanguinària lligava aquest eslògan amb una altra també de trista memòria, aquell que  es publificava per tot el món i que deia Spanish is different. A  través  d’una TV absolutament controlada, i en blanc i negre per més inri, volia presentar al País i de retruc al món, una imatge de benestar i llibertats polítiques que, els que érem ciutadans de la “España” del moment, sabíem de  les seves falsedats. Una imatge que molts recordem encara era la del burro carregat de càntirs i ceràmiques populars, amb una barret de palla amb forats pels que sortien les orelles de l’animal,  voltat de les primeres visites turístiques i pixant-se allà mateix amb el riure sorneguer  dels visitants i el riure plàcid i complaent del firaire que es sentia protagonista d’un moment que deuria considerar històric. Avui dia no hi ha burros carregats de ceràmiques, ni turistes que caiguin en el parany de coses que els hi semblin irreals.  Però Europa sencera es fot les mans al cap veient la corrupció sistèmica que va aflorant dia a dia, en un autèntic Spanish Show en ple Segle XXI i en plenes negociacions per a la formació d’un govern com a resultat de la resposta ciutadana a les últimes eleccions el 20 de Desembre passat.

El Show és una constant. El PSOE, especialment el sector dels barons més identificats amb la crosta hispànica, aposten per un pacte PP – PSOE per tenir, com diuen, un govern ampli i estable. Se sumen a la Fundació España Consitucional, fundada per més de trenta ex ministres[1] que demana pactes per una gran coalició (PP – PSOE – C’s) com a gran solució (i fugir així de noves eleccions per evitar, entre alguna cosa més, segons diuen, que el “problema Catalán se agudice...”). Aquesta Fundació està composada per exministres de UCD, PP i PSOE, i voten fermament per mantenir l’estatus. És comprensible, perquè, en la seva majoria, formen part de consells d’administració  als que han arribat a través de les famoses portes  giratòries[2].

Però a banda, tots plegats, amb paraules tot i que només son això, paraules, ens posen en evidència que l’interès no està en aconseguir una funció pública que tregui a la ciutadania de l’atzucac en que les deficiències polítiques fefaents l’han ficat, si no en lligar pactes – actuacions que mantinguin o millorin la situació actual del partit al que pertanyen cada un d’aquests xerraires condicionadors, i no altra cosa.

Per arrodonir aquest Spanish Show esclata, en plena negociació, l’afer de la corrupció a la  Comunitat Valenciana. No és que als ciutadans ens hagi vingut de nou. Teníem el convenciment de que el rovell de l’ou corrupte estava precisament en la zona de València. Però esclata en plenes negociacions (¿serà que el propi PP entén que amb  Rajoy no pot anar ni a la cantonada  i pretén trobar-li a Rajoy un substitut de més bon pedigrí?) i posa en evidència, cosa que també sospitàvem, que el gran volum de la corrupció es troba en les administracions locals.

Qui pactarà amb un PP enfonsat fins al coll per la corrupció i que és el  primer  partit encausat a l’Estat Espanyol com a partit polític per la famosa destrucció dels discs durs dels ordinadors de l’ex tresorer en  el cas Bárcenas?. Es fa difícil de preveure. Però també resulta cert que de no haver-hi  pacte de governabilitat hi haurà noves eleccions. I tornarem a votar. Aquests senyors, que per raons bàsicament partidistes no son capaços d’una entesa, carregaran sobre de les nostres espatlles el no haver sabut “votar bé” i ens demanaran que votem per a donar, amb un nou resultat electoral,  solució a la situació actual la  qual, a hores d’ara, els hi és o pot arribar a ser extremada i particularment costosa, més que no pas difícil, de resoldre. Un cop amb uns resultats electorals més  complaents (suposo que així ho esperen) pactaran la solució que, com ara, també els hi haurem donat nosaltres. I ells sense despentinar-se... Spanish  Show!!

 

J.  Vinyeta

29 de Gener de 2016



[1] http://politica.elpais.com/politica/2016/01/26/actualidad/1453813168_820802.html
[2] http://quienmanda.es/organizations/fundacion-espana-constitucional