dijous, de gener 07, 2016

352.- Mentiders?

352.-  Mentiders?

Sembla com si es vagin aclarint certes coses. O al menys a mi m’ho sembla. Dic això perquè una cosa que se’m anava fent estranya que era la insistència de la CUP en no investir Mas, que no va ser més que un crit que va anar guanyant adeptes durant la campanya electoral i que no estava en el programa electoral de la CUP, em sembla que es va aclarint.

Han passat mesos i la CUP, ha anat complint aquella consigna, al menys fins avui  en el moment d’escriure aquestes quatre ratlles. Però ara  a la fi de tot plegat (insisteixo, si no hi ha novetats d’ultimíssima hora), arrel de la reunió de la CUP, aquella famosa reunió decisòria, del consell polític  i parlamentari del passat  dia 3, s’han filtrat algunes de les comunicacions de la CUP i de la pròpia reunió internes que em sembla desvetllen alguna cosa que se’m acut interessant.

Ha sortit a la llum el fet de que des de la CUP es vol intentar formar una coalició d’esquerres[1], renunciant a la DUI i acostant-se a la idea d’un referèndum, això si unilateral,  de cara a les properes eleccions tibant inclús a ERC a formar part del bloc esquerrà: és a dir d’acostar-se a CSQP (Podemos). I ha sortit també  que, a banda de la fractura ja expressades per alcaldes, regidors, membres  i simpatitzants de la CUP, grups interns com[2] UM9 de Sant Pere de Ribes, proper a les tesis de Endavant (Anna Gabriel) proposaven solucions intermèdies per sortir de l’atzucac o com  Poble Lliure que obertament proposava l’acceptació de la investidura de Mas. Totes les propostes varen ser rebutjades.

Tot plegat em fa arrufar el nas. Si com sembla, la proposta oficialista, la de la  línea dura, s’anticipava al resultat de la reunió proposant una amplia coalició d’esquerres de cara a les properes eleccions[3], que donava per convocades, vol dir que portava la decisió presa. És aleshores que se’m acut pensar que el famós empat de l’Assemblea de Sabadell (en el meu entendre increïble i per tant manipulat) té una raó de ser  que em sembla lògica: la de portar la presa de decisió al consell polític i parlamentari, perquè aquesta decisió ja estava presa d’antuvi al menys pel grup fort dins del consell. Era evident que, d’investir a Mas, en cap cas aquesta suposada coalició d’esquerres  hagués estat ni tan sols possible de plantejar-la. Es feia absolutament necessària una acció diguem-ne democràtica (gairebé 90 assistents a la reunió ja éra un bon número...) però passada per un filtre compromès: el consell polític.  Lamentablement arribo a la conclusió de que tot plegat no ha estat més que una presa de pel i em dona la sensació de que la fractura interna, dins del propi consell polític i parlamentari, ve més pel que sembla ser un condicionament en unes  votacions (en podríem dir imposició de resultats) que, vistos els resultats des de fora i amb tot l’exposat, no semblen massa diguem-ne “netes”.  Serà que la CUP ens ha estat enredant des del primer moment amb el tema Mas?

I Junqueras? Em sembla que estava  a punt de mossegar l’ham quan va fer aquelles declaracions en les que, defugin de la seva pertinença a JxS, carregava sobre de CDC tota la responsabilitat del fracàs de les negociacions, declaracions que després varen ser reconduïdes per Romeva, proposant una nova reunió entre JxS i la CUP, reunió que s’està portant a terme en aquests moments. Es postulava Junqueras com a futur president de la Generalitat? Per què una càrrega de profunditat d’aquell gruix contra CDC quan els silencis d’ERC en general i d’ell en particular han estat clamorosos  amb l’actitud de la CUP?

Si no hi ha novetats d’última hora, Mas signarà dilluns el decret de convocatòria de noves eleccions. Segona volta i ferms perquè entenc que no hi haurà passes endarrere perquè l’ANC i l’Òmniun em sembla que tornaran a liderar la societat civil. Amén!


J.  Vinyeta
7 de Gener de 2016




[1] http://www.ara.cat/politica/CUP-articular-candidatura_d-esquerres-discutir-alianca-ERC-CDC_0_1498650234.html
[2] http://www.lavanguardia.com/encatala/20160107/301235805076/un-desllorigador-cupaire-ignorat.html
[3] Diari ARA, 6 de Gener